DOLAŞIM VE MENŞE BELGELERİNİN ELEKTRONİK ORTAMDA DÜZENLENMESİ EUR.1 – EUR.MED DOLAŞIM BELGELERİ

DOLAŞIM VE MENŞE BELGELERİNİN ELEKTRONİK ORTAMDA DÜZENLENMESİ

EUR.1 – EUR.MED DOLAŞIM BELGELERİ )

Sayın Üyemiz;

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden Odamıza gelen, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yazısına atfen; EUR.1 – EUR.MED dolaşım belgeleri gibi 2 Temmuz 2018 tarihinden itibaren tüm gümrük idarelerinden yapılan ihracat işlemlerinde bir sonraki talimata kadar her iki usulde (hem manuel hem de elektronik olarak) düzenlenebileceği kaydedilmiştir.

EUR.1 – EUR.MED dolaşım belgelerinin elektronik sistemde kullanılmak üzere barkodlu basım işlemleri tamamlanmış olup, Odamızca satış işlemlerine başlanacaktır. Söz konusu barkodlu belgelerin stok ve belge takibi Menşe ve Dolaşım Belgeleri Otomasyon Sistemi (MEDOS) üzerinden yapılacaktır. Barkodlu belgeler 2 Temmuz 2018 tarihi itibariyle hem elektronik hem de manuel onaylanabileceği gibi, Odamızdan gümrük müşavirliklerine ve firmalara satış, belge düzenleme, onaylama ve vize işlemleri MEDOS üzerinden yapılacaktır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın bir sonraki talimatına kadar manuel onay için odaya getirilen barkodlu EUR.1 – EUR.MED belgeleri; odamız personeli tarafından MEDOS programı üzerinden elektronik olarak kaydedilecektir.

Barkodsuz eski belgelerin manuel onaylarının MEDOS’tan takibi mümkün bulunmamaktadır. Halihazırda gümrük müşavirlerinin ve firmaların stoğunda yer alan barkodsuz EUR.1 – EUR.MED dolaşım belgeleri sadece manuel onaylanacaktır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın tüm belgelerde tamamen elektronik uygulama yapılması talimatının ardından eski belgeler kullanılmayacak ve barkodlu yeni belgeler kullanılacaktır.

Bilgilerinize rica ederiz.

Saygılarımızla,