KONYA SANAYİ GÖRÜNÜMÜ
Konya, dünya tarihindeki en önemli ticaret yolları arasında yer alan İpek Yolu güzergâhında bulunan, yine insanlık tarihinin başlangıcı kabul edilen Çatalhöyük’e ev sahipliği yapan, her dönemde önemli bir şehirdir. Günümüzde ise Konya imalat sanayi sektörü, hızlı gelişen ve dinamik imalat sanayi yapısı ile ürün çeşitliliğini de her geçen gün artırmaktadır.
Otomotiv sektörü, makine ve ekipman sektörü, ana metal sanayi, tarım ve gıda sektörü, kauçuk ve plastik sektörü, ambalaj sektörü, mobilya sektörü, ağaç ürünleri sanayi, ayakkabı sektörleri başta olmak üzere bir çok alanda Türkiye’nin önde gelen üretim üstlerindendir. Başta savunma sanayi olmak üzere medikal, raylı sistemler, enerji, yazılım, sağlık, lojistik sektörlerinde de Konya sanayisi söz sahibidir.
Konya uluslararası firmalar tarafından tercih edilen önemli bir yatırım merkezidir. Şehrimizin en büyük Organize Sanayi Bölgesi olan Konya Organize Sanayi Bölgesi Türkiye’nin en büyük OSB’leri arasında yer almaktadır. 40 farklı sektörde (26 ana sektör + diğer) üretim yapılan Konya Organize Sanayi Bölgemizde, özellikle otomotiv yedek parça, döküm, makine ile tarım makine ve ekipmanları ağırlıklı olmak üzere, İnşaat, Plastik, Gıda, Ambalaj, Metal, Dorse ve Damper, Mobilya ve Ahşap ürünleri, Değirmen Makinaları, Hidrolik alanlarında da üretim yapılmaktadır. Bölgede yaklaşık 65 bin çalışan istihdam edilmektedir.
Konya’da 3500’den fazla ihracatçıyla 190’dan fazla ülkeye ihracat yapılmaktadır. İmalat sanayi ihracat payının toplam ihracat içerisindeki payı %95’tir. Konya en fazla dış ticaret fazlası veren 6.il konumundadır. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise %228’dir.
Konya, 12 organize sanayi bölgesi, 22 AR-GE ve 1 tasarım merkezi, 5 üniversite, 2 teknoloji geliştirme bölgesi ve 3 endüstri bölgesi ile gelişmiş bir sanayi altyapısına sahiptir.
Konya'nın sanayi tarihini Odamızın 50. yılına özel hazırlanan Konya Sanayi Tarihi Kitabı'ndan daha detaylı bir şekilde okuyabilirsiniz.