4 FUARI KAPSAYAN KONYA ENDÜSTRİ ZİRVESİ AÇILDI

KONMAK, Konya Saç İşleme Teknolojileri, İSKON ve KONELEX fuarlarını bünyesinde bulunduran Konya Endüstri Zirvesi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün katılımıyla gerçekleşti. Fuar açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, sektörün Konya'ya bir yıl içerisinde 3 Ar-Ge merkezi kazandırdığını ifade etti.

"Anadolu'da yeni bir uyanışın, yeni bir dirilişin meşalesi yakıldı"

Konuşmasına 16 Nisan Referandumunda güçlü bir şekilde "Evet" diyen Konyalılara teşekkür ederek başlayan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "İş dünyamızın ve sanayicilerin bu referandumun sonuçlanmasını nasıl büyük bir heyecanla beklediklerini bizzat gördüm. 16 Nisan'la birlikte, dillerde ve yüreklerde yaşayan o heyecan artık ete ve kemiğe büründü. Anadolu'da yeni bir uyanışın, yeni bir dirilişin meşalesi yakıldı. Milletimizde ve şehirlerimizde biriken muazzam enerjinin ülkemizin tamamına ve dünyaya dalga dalga yayılacağı yeni bir dönem başladı. İşte Konya bunun canlı bir örneğidir. Bu fuar, bunun açık bir ispatıdır" ifadelerini kullandı.

Bu Endüstri Fuarı kapsamında, dört önemli fuarın birden gerçekleştiğini hatırlatan Bakan Özlü, "Fuarların, ilgili oldukları sektörlere çok büyük bir güç katacağını düşünüyorum. Dile kolay, 40 farklı ülkeden 55 bin civarında ziyaretçi bu fuarlara katılacak. Katılımcı firmalar arasında çok sayıda yatırım ve ticaret anlaşmalarına imza atılacak. ÜNİKOP Patent 2017 etkinliği de buluş sahipleriyle yatırımcıları bir araya getirerek önemli bir işlevi yerine getirecek. Bu büyük organizasyonu Konya'da ve Anadolu'da bir işaret fişeğinin yakıldığına bir delil olarak görüyorum. Bu tür etkinliklerin reel sektörümüze, özelikle KOBİ düzeyindeki üreticilerimize büyük güç kattığını ve katacağını düşünüyorum. Reel sektör ve KOBİ'ler güçlendikçe de şehirlerimiz ve Türkiye güçlenecektir" ifadelerini kullandı.

Türkiye ekonomisinin geçen yıl yaşanan birçok zorluğa rağmen yüzde 2,9 oranında büyüdüğünü söyleyen Bakan Özlü, "Hayata geçirdiğimiz tedbirlerin de etkisiyle, son çeyrekten itibaren ılımlı bir toparlanma süreci yaşadık, yaşıyoruz. Bu yıla da iyi bir başlangıç yapmış durumdayız. Birçok öncü göstergeye baktığımızda 2017 yılının Türkiye için çok daha başarılı bir yıl olacağını görebiliyoruz. Özellikle güven endekslerindeki gelişmeler bizi daha da umutlandırıyor" şeklinde konuştu.

Sektör temsilcileri, 1 yılda 3 Ar-Ge merkezi açtı

Daha sonra konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü de, makine ve aksamları sektörünün Konya ihracatında lider konumda olduğunu söyledi. Sektörün 39 aydır Konya ihracatında liderliğini koruduğuna işaret eden Kütükcü, "Konya makine ve aksamları sektörümüz, son 10 yılda ihracatını 2 kata yakın artırarak, geçtiğimiz yıl 300 milyon doların üzerinde ihracat yaptı. Yine geçtiğimiz yıl, odamızın dış ticaret kayıtlarına göre makinecilerimiz 112 ülkeye ihracat gerçekleştirmeyi başardı. Konya’nın makinaları, ABD’den Çin’e, Avrupa’dan Türkmen coğrafyalarına kadar dünyanın dört bir yanında ‘tıkır tıkır’ çalışıyor. Makinecilerimiz 2014 yılının Ocak ayından bu yana, yani 39 aydır Konya ihracatında kesintisiz olarak ipi liderlikle göğüslüyor. 2016 yılında tüm olumsuzluklara, hatta sektörde yaşadığımız yüzde 12’lik ihracat kaybına rağmen, Türkiye’nin makine ihracatında İstanbul, Bursa, Ankara ve İzmir’in ardından 5. sırada yer aldık. Bu yılın ilk çeyreğinde de yerimizi koruyoruz" ifadelerini kullandı.

Konyalı makinecilerin AR-Ge merkezi konusunda da atağa geçtiklerini belirten Kütükcü, makinecilerin 3 özel sektör Ar-Ge merkezi kurduklarını bildirerek, diğer sektörlerin de katkısı ile Ar-Ge merkezi sayısının 7'ye yükseldiğini ve Türkiye'de en fazla Ar-Ge merkezi olan 9. il olduğumuzu kaydetti.

TÜYAP Fuar merkezinde düzenlenen Konya Endüstri Zirvesi açılış programına, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, AK Parti Konya Milletvekilleri Hüsnüye Erdoğan, Muhammet Uğur Kaleli, Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka, KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan, Konya Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy ve davetliler katıldı.