BAŞKAN KÜTÜKCÜ, KONYA’NIN ÜRETİM VE İHRACAT POTANSİYELİNİ ANLATTI

Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası ve Moldova Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği tarafından gerçekleştirilen programda, Konya ile Moldova'nın karşılıklı ticaretinin artırılması gerektiği vurgulandı.

Online olarak gerçekleştirilen "Moldova Cumhuriyeti Yatırım ve Ekonomik Potansiyel Sunumu" toplantısının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya ile Moldova'nın ticaret hacminin düşük olduğunu, bunun artırılması içinde yapılacak olan ortak çalışmalara destek vermeye hazır olduklarını söyledi. Moldova'nın Konya'nın ihracatından aldığı payın düşük kaldığına işaret eden Kütükcü, "Çok mozaikli bir ürün desenine sahip olan Konya’mız, 80 farklı alt sektörde üretim yapıyor. Türkiye ihracatında 11. sırada yer alıyoruz. Geçtiğimiz yıl 182 ülkeye ihracat yaptık. İhracat yaptığımız ülkelere baktığımızda da, Irak, ABD, Almanya, Rusya ve İtalya başta gelen ülkeler olurken, Moldova'ya yapılan ihracatın çok düşük kaldığını görüyoruz. Geçtiğimiz yıl Konya'dan Moldova'ya sadece 6 milyon 149 bin dolarlık ihracat gerçekleştirmişiz. Bu rakamı artırmalıyız " dedi.

Moldova'nın ithal ettiği ürünlerin, Konya'nın güçlü sektörleri olduğuna dikkat çeken Kütükcü, "Moldova'nın ithal ettiği ürünlere baktığımız zaman, elektrikli makine ve cihazlar, kazanlar, motorlu kara taşıtları ve aksamları ile plastik ve plastik mamullerin ilk sıralarda geldiğini görüyoruz. Bu sektörler, Konya'mızın ihracatında ilk sıralarda yer alan ve şehrimizin çok güçlü olduğu sektörler. Biz bu ihracat hacminin artması için Konya Sanayi Odası olarak üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız. Bu kapsamda öncelikli olarak, Konyalı sanayicilerimizle Moldova iş adamlarını online olarak bir araya getirerek, ticarete büyük katkı sunan B2B görüşmeleri organize edebiliriz" ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Moldova'nın ticareti, STA ile gelecek yıllarda daha iyi olacak

Daha sonra konuşan Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Karapınar da,  Türkiye ile Moldova arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) olduğunu hatırlatarak, iki ülke arasındaki iş birliğinin gelecek yıllarda daha iyi olacağını söyledi. Konya ile Moldova’nın karşılıklı ticaret hacmini artırmayı planladıklarını aktaran Karapınar, “Biliyoruz ki, Türkiye ile Moldova'nın karşılıklı ticaretini 1 milyar dolara çıkarma hedefi var. Burada en çok görev iş adamlarımıza düşüyor. Bu hedefe ulaşmak için çalışmalarımızı artıracağız” diye konuştu.

Büyükelçi'den Konyalı firmalara yatırım çağrısı

Son olarak konuşan ve Moldova ile ilgili bir sunum gerçekleştiren Moldova Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Dmitri Croıtor, Moldova ile Türkiye'nin siyasi ilişkilerinin çok iyi olduğunu, bunun ticarete de yansıtılması gerektiğini ifade etti. Türkiye ile Moldova'nın 1 milyar dolar karşılıklı ticaret hacmi olduğunu aktaran Büyükelçi Croıtor, "Türk işadamları Moldova'da çok aktif. Biz ürünlerimizi Türk şirketlerden almak istiyoruz. Şu anda 1255 Türk şirketi orada faaliyet gösteriyor. Bu şirketlerin arasında Konya'dan gelen işadamlarının da olmasını istiyoruz. İşadamlarımızı Moldova'da yatırım yapmaya davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

Büyükelçi Croıtor, tarımsal gıda ürünleri, otomotiv, elektronik, bilgi ve iletişim teknolojileri, tekstil, turizm ve alt yapı sektörlerinde yapılacak olan yatırım ve ihracata Moldova Cumhuriyeti tarafından daha fazla destek verildiğini de sözlerine ekledi.