BAŞKAN KÜTÜKCÜ, TOBB EKONOMİ ŞURASI'NDA SANAYİCİLERİN TALEPLERİNİ DİLE GETİRDİ

Konya Sanayi Odası ve OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından gerçekleştirilen ‘TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’na katıldı.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde yapılan şuraya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez katıldı.

Başkan Kütükcü, söz aldığı Ekonomi Şurasında yatırımcıların yeni sanayi alanı ihtiyacı, OSB’lerin kuruluşundaki yer seçimi süreçlerinin uzunluğu, OSB’lerin genişleme alanı talepleri ve OSB’ler adına ilgili bakanlıkların acele kamulaştırma yapabilmeleri gibi konuları dile getirdi. OSB’lerin Türkiye’nin üreten gücü haline geldiğini anlatan Kütükcü, Türkiye’nin bu üretim gücünün artması için sanayinin ve OSB’lerin daha fazla desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Sanayi alanlarını en az iki katına çıkarabilmeliyiz

Kütükcü, “Ülkemizde toplam 280 bin hektar sanayi alanımız var. Yani ülkemizin toplam alanının binde 3,5’i sanayi alanı. Buna karşılık sanayi alanları şu anda İtalya’da 650 bin hektar. Fransa’da 922 bin hektar, Almanya’da 1.5 milyon hektar. Gayri safi milli hasılamızı gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarabilmek, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girebilmek için sanayi alanlarımızı kısa sürede en az iki katına çıkarabilmeliyiz” dedi.

Yer seçimi süreleri kısaltılmalı

OSB’lerin kuruluş aşamasında yer seçimi süreçlerinin çok uzun süreler aldığına da vurgu yapan Kütükcü, bu sürenin kısaltılmasını talep etti. Kütükcü, “10 ayrı kurumun mutabakat sağlaması çok uzun süreler almakta, bürokratik işlemler yatırım iştahını azaltmaktadır. OSB’lerin yer seçimi sürecinde ilgili kurum ve kuruluşların görüş vermesi süreye bağlanmalıdır. Kalkınma modelimiz ve mottomuz yatırım, istihdam, üretim ve ihracat olarak belirlenmesine rağmen, planlı sanayi alanları olan, yatımcılara her türlü hizmeti sunan, bütün faaliyetleri kurallara bağlı olarak kayıt içine alan OSB’lerimizin yeni yatırım taleplerine cevap verebilmesi için genişleme alanlarına ihtiyaçları bulunmaktadır” diye konuştu.

OSB’ler adına ilgili bakanlık acele kamulaştırma yapabilmelidir

Konuşmasında OSB’ler adına ilgili bakanlıkların acele kamulaştırma yapabilmeleri gerektiğini de ifade eden Kütükcü, şunları söyledi: “Doğrudan yatırımların süreçlerini kısaltması, uluslararası rekabet gücünü geliştirmesi, ekonomiye katkı sağlaması, yatırım ortamını iyileştirmesi, hızlı sanayi alanı üretimine destek sağlaması gerekçeleriyle acele kamulaştırma müessesesinin OSB’ler için de uygulanması son derece faydalı olacaktır.”