ÇEÇENİSTAN’DAN KONYALI İŞ ADAMLARINA YATIRIM DAVETİ

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Konya’ya gelen Rusya Federasyonu Çeçenistan Cumhuriyeti Başbakanı Ruslan EdelGeriyev, Başbakan Yardımcısı ve bakanları ile birlikte Konya Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret etti. Konya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Memiş Kütükcü’nün ev sahipliğinde gerçekleşen ziyarette Kütükcü, Çeçenistan heyetine Konya sanayisi ve ekonomisini anlatan bir sunum yaptı.

Kütükcü’nün sunumunun ardından heyetle birlikte Konya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bazı fabrikaları gezen Çeçenistan Cumhuriyeti Başbakanı Ruslan EdelGeriyev, Konya Organize Sanayi Bölgesi’nden oldukça etkilendiğini “Bölgede gezerken Konya’nın üretim gücünü gördük. Aynı zamanda kendimizi bir kültür merkezini gezer gibi hissettik” sözleriyle ifade etti.  Başbakan Yardımcısı Hasan Hakimov ise, Konyalı sanayicileri Çeçenistan’a yatırıma davet etti.

Çeçenistan heyetine Konya sanayisi ve Konya Organize Sanayi Bölgesi’ni anlatan bir sunum yapan Konya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Memiş Kütükcü, dünyanın dört bir yanına ihracat yapan Konya sanayisinin, kalitesiyle artık kendisini tüm dünyaya kabul ettirdiğinin altını çizdi.

Konya’da öne çıkan otomotiv yan sanayi, makine imalat sanayi, ayakkabı, tarım ve tarımsal sanayi gibi sektörler hakkında bilgi veren Kütükcü, şehirdeki en büyük OSB olan Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin Türkiye’nin üretim merkezi haline geldiğini ve bölgenin her geçen gün büyümeye devam ettiğini söyledi. Kütükcü,  “Genişleme alanları ile birlikte toplam 23 milyon metrekareye ulaşan KOS, Türkiye’nin en büyük Organize Sanayi Bölgelerinden biridir. Bölgede şu anda 484 firma 40 farklı sektörde faaliyet göstermekte olup, 30.000’den fazla istihdam gerçekleştirmektedir” dedi.

Rusya’ya açılan kapı

Çeçenistan Cumhuriyeti Başbakanı Ruslan EdelGeriyev ise, Çeçenistan hakkında bilgi vererek, Çeçenistan’ın Rusya’ya açılan bir kapı olduğunun altını çizdi. Konya sanayisinden etkilendiklerini ifade eden Ruslan EdelGeriyev, Konya ile her alanda işbirliği yapılabileceğini, ancak özellikle tarım makineleri ve ayakkabı sektörü ile zaten var olan ilişkilerin daha da geliştirilebileceğini kaydetti.

Başbakanı Ruslan EdelGeriyev’in ardından söz alan Başbakan Yardımcısı Hasan Hakimov da, üniversiteyi Türkiye’de okuduğunu belirterek, “Türkiye’yi iyi tanıyoruz. Konya’nın başarısı, tecrübesi bizim için çok önemli. Konyalı işadamlarını Çeçenistan’a yatırıma davet ediyoruz. Çeçenistan’la daha fazla ticari işbirliği yapmaya davet ediyoruz. Türkiye de,  Konya da, Rusya ve Çeçenistan pazarlarına daha fazla gelmeli. Biz Konya’dan gelen yatırımcılara hükümet olarak her türlü desteği vereceğimize söz veriyoruz” ifadelerini kullandı.Konuşmaların ardından Çeçenistan Heyeti, Konya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bazı fabrikaları gezdi. Fabrika gezilerinin ardından Başkan Kütükcü, Çeçen Heyete KOS Lezzet Sofrası’nda öğle yemeği ikram etti.