KONYA İMALAT SANAYİ GÜVEN ENDEKSİ, YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR

Konya Sanayi Odası, Haziran Ayı İmalat Sanayi Güven Endeksi’nin sonuçlarını açıkladı. Mayıs 2014’te 20,4 puan değerini alan Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi, Haziran 2014’te 2 puan artarak 22,4 puan değerini aldı. Endeks sonuçlarını değerlendiren Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Konya’da önümüzdeki 3 aya ilişkin hem ihracat hem de iç piyasa sipariş beklentilerinin yüksek olduğunu, bunun Konya’nın ihracat rakamlarına da olumlu yansıyacağını, ancak artan maliyetlerin üreticiler için fiyat baskısı oluşturduğunu söyledi.

Özellikle Irak’ta yaşanan olayların sanayiciler üzerinde tedirginlik oluşturduğunu bildiren Başkan Kütükcü, Haziran ayında Konya’nın Irak’a ihracatının bir önceki aya göre yüzde 28.4 düştüğünü ifade etti. Haziran ayında Irak’a ihracattaki bu sert düşüşe rağmen, 2014’ün ilk yarısında Irak’ın halen Konya ihracatında ilk sırada yer aldığının altını çizen Başkan Kütükcü, “Haziran ayında Irak pazarında bir kayıp yaşansa da, yılın ilk 6 ayında Ortadoğu ülkelerinin toplam ihracatımız içindeki payı geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 0.9 artarak yüzde 18.5’ten 19.4’e, AB ülkelerinin payı ise yüzde 42.2’den 45.26’ya yükselmiştir. Özellikle AB’de ekonominin toparlanma eğiliminde olması, Irak pazarındaki kayıpları telafisi açısından bir fırsat olabilir” dedi.

Açıklamasında Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi sonuçları hakkında detaylı bilgi veren Başkan Kütükcü’nün açıklamasına göre, Konya imalat sanayi ile ilgili ortaya çıkan bazı veriler şu şekilde:

Üretim geçtiğimiz üç aya göre arttı

Haziran 2014’te Konya’da imalat sanayide faaliyet gösterenlerin yüzde 31,3’ü geçtiğimiz 3 aya göre üretimin arttığını ifade ederken, yüzde 65,3’ü önümüzdeki 3 ayda üretimlerinin artacağını beklediklerini belirtti. Konya imalat sanayinin yüzde 33,7’si, bir ay öncesine göre imalat sanayideki genel gidişatın daha iyi olduğunu düşünüyor. Daha kötü olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 31,3 olurken, aynı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 35 düzeyinde.

Konya, önümüzdeki 3 ayda üretim beklentisinde Türkiye ve AB’nin önünde yer aldı

Üretim ve stok durumunda Konya, Türkiye ve AB’nin balans değerleri karşılaştırıldığında; Türkiye’nin geçtiğimiz 3 aya göre üretimde Konya ve AB’ye göre daha iyi bir performans izlediği görüldü. Önümüzdeki 3 aydaki üretimde ise, Konya hem Türkiye’nin hem de AB’nin önünde yer aldı. Öte yandan Konya’daki stok düzeyinin Türkiye ve AB’ye göre normalin altında olduğu görüldü. Hem Türkiye hem de AB’de stok düzeyi normalin üzerinde değer alırken Konya’da normalin altında değer aldı.

Haziran ayının lideri ara malları sektörü oldu

Haziran ayında Konya’da imalat sanayiye alt sektörler itibariyle bakıldığında ara malları sektörü en iyi performansı gösteren sektör oldu ve Haziran 2014 endeks değeri olan 22,4 puan değerinden daha yüksek değer aldı. Bu sektör dışındaki tüm alt sektörler endeks değerinin altında değerler aldı. Ara mallarını; gıda ve içecek hariç dayanıksız tüketim malları, dayanıklı tüketim malları, tüketim malları, dayanıksız tüketim malları, gıda ve içecek sanayi sektörleri takip etti. Alt sektör arasında en düşük değer alan sektör ise geçen ayın lideri olan yatırım malları sektörü oldu.

Konya’da kapasite kullanım oranı arttı

Mayıs 2014’te Konya’da kapasite kullanım oranı yüzde 51,5 iken, Haziran 2014’te bir önceki aya göre 2 puan artarak yüzde 53,5 oldu. Kapasite kullanım oranı Konya’da olduğu gibi Türkiye’de de geçen aya göre 0,9 puan artarak yüzde 75,3 oldu.

İmalat sanayide artan maliyetler üreticiler için fiyat baskısı oluşturuyor

Haziran 2014’te Konya’da imalat sanayide faaliyet gösterenlerin yüzde 81’i geçtiğimiz 3 aya göre ortalama birim maliyetin arttığını ifade ederken, yüzde 76’sı önümüzdeki 3 ayda ortalama birim maliyetlerinin artacağını beklediğini ifade etti. Konyalı üreticilerin yüzde 20,7’si ise önümüzdeki 3 ayda satış fiyatlarının artacağını ifade etti.

Siparişler geçen 3 aya göre arttı, önümüzde 3 ayda da artış beklentisi var

Haziran 2014’te Konya’da imalat sanayide faaliyet gösterenlerin yüzde 40,3’ü geçtiğimiz 3 aya göre toplam siparişlerin arttığını ifade ederken, yüzde 66’sı önümüzdeki 3 ayda toplam siparişlerin artacağını beklediğini belirtti. Konyalı üreticilerin yüzde 0,7’si şu anki siparişlerin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu belirtirken, yüzde 84,3’ü normal seviyede olduğunu belirtti. Konyalı üreticinin gelecek dönemde siparişlerden umudunun, geçtiğimiz dönemdeki sipariş artışlarından daha fazla olduğu görülüyor. Siparişlere iç piyasa ve ihracat detayında bakıldığında; geçtiğimiz 3 aya ilişkin iç piyasa siparişlerinin ihracat siparişlerinden daha fazla arttığı görülüyorken, önümüzdeki 3 aya ilişkin ihracat sipariş beklentisinin iç piyasa sipariş beklentisinden biraz fazla olduğu görülüyor.

Konya imalat sanayi önümüzdeki yıl yeni yatırımlar hedefliyor

Haziran 2014’te Konya’da imalat sanayide faaliyet gösterenlerin yüzde 41’i önümüzdeki 3 ayda istihdamını artıracağını ifade ederken, yüzde 82’si önümüzdeki 3 ayda sabit sermaye yatırım harcamalarının artacağını belirtti. Önümüzdeki döneme ilişkin istihdam beklentisinde geçen aya göre düşüş olurken, yatırım planlamasında geçen aya göre artış görüldü. Konyalı üreticilerin önümüzdeki döneme ilişkin üretim ve siparişlerdeki artış beklentisinin yanında istihdam ve yatırımda da artış beklentisine sahip olduğu görüldüğü ortaya çıktı.