KONYA YEŞİL DÖNÜŞÜME ODAKLANDI
Konya Sanayi Odası tarafından gerçekleştirilen 2. Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Zirvesi’nde Konyalı sanayicilerin Yeşil Dönüşüme intibak etmesinin son derece önemli olduğu vurgulanırken, KSO’nun bu alanda öncü ve örnek çalışmalar yaptığı ifade edildi.
Konya Sanayi Odası tarafından Ekonomi Gazetesi işbirliğinde karbon nötr olarak düzenlenen 2. Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Zirvesi, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, Konya OSB ve OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, ilçe belediye başkanları, sanayiciler ve iş yeri temsilcilerinin yoğun katılımı ile gerçekleştirildi.
Konya’nın yeşil dönüşüme intibak etmesi son derece önemli
Zirvenin açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, Konya’nın üretim, istihdam ve ihracat gücü ile Türkiye’nin lider şehirlerinden biri olduğunu söyledi. Konya’nın ve Türkiye’nin yakaladığı büyüme ivmesini sürdürebilmesi için Yeşil Mutabakat Sürecinin son derece önemli olduğunu dile getiren Başkan Büyükeğen, “Türkiye, Yeşil Mutabakata uyumu sağlayacak yatırımları zamanında devreye almazsa, ihracatçı firmaların yıllık 4 milyar dolar civarında bir vergi yükü ile karşılaşacağı tahmin ediliyor. Dolayısıyla hem ülkemizin, hem de ihracatının yaklaşık yüzde 30’unu Avrupa Birliği ülkelerine yapan Konya’mızın rekabet gücünü kaybetmemesi için, yeşil dönüşüm sürecine intibak etmesi son derece önemli” dedi.
KSO, sanayicileri yeşil dönüşüme hazırlıyor
Konya Sanayi Odası olarak, sanayicileri Avrupa Yeşil Mutabakat Süreci ile ilgili sürekli bilgilendirdiklerini, bu konuda birçok öncü ve örnek çalışmayı hayata geçirdiklerini kaydeden Büyükeğen, şunları söyledi: “Konya Sanayi Odası olarak, yaklaşık bir yıl önce KOP Kalkınma İdaresi Başkanlığımız ve Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüzle birlikte, Enerji Verimliliği Mobil Etüt Aracı Projesi’ni hayata geçirdik. Bu aracımız ile bu zamana kadar 32 firma ve kuruluşumuzda enerji ölçümleri yaptık. Yaptığımız bu ölçümler ile firmalarımıza, 59 milyon lira tutarında, toplam amortisman süresi 1 yıldan az olan 3 bin 90 TEP enerji tasarrufu imkanı sunduk. 11 bin 108 ton karbon salınımının da önüne geçmiş olduk. Bu çalışmalarımızın endüstride sürdürülebilirliğini sağlamak için ise, ölçüm yaptığımız işletmelerden 21 personele enerji yöneticisi eğitimleri aldırdık. Ayrıca Konya Sanayi Odamıza, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan ilimizde ve bölgemizdeki tek Enerji Verimliliği Danışmanlığı-EVD yetkisini de aldık. Bu yetki ile üyelerimize, enerji yönetimi ile ilgili danışmanlık yapıyoruz.”
KSO, karbon nötr oda olma yolunda ilerliyor
Konya Sanayi Odası olarak karbon nötr bir oda olmak için gerekil tüm çalışmaları yaptıklarını anlatan Büyükeğen, Odanın bahçesinde kurulu 40 Kw güneş enerjisi santrali ile her yıl 22 ton karbon salınımının önüne geçtiklerini belirterek, “Ayrıca, önümüzdeki yıl, Odamızın kuruluşunun 50. yılı anısına 2 bin üyemizin her biri için 5’er adet olmak üzere toplamda 10 bin ağacı toprakla buluşturacağız. Burada da, hatırı sayılır bir karbon azaltımı sağlamış olacağız. Yine Odamızı karbon nötr oda yapmak amacıyla, gerekli tüm çalışmaları başlattık. İnşallah bu tür çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz” diye konuştu.
Konya İklim Değişikliği Eylem Planı büyük oranda tamamlandı
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, küresel iklim değişikliği ve çevre krizinin derinleşmeye devam ettiğini söyledi. İklim krizi ile mücadelenin toplumun her alanında birlikte hareket etme ile mümkün olacağını kaydeden Altay, Konya Büyükşehir Belediyesi olarak bu alanda yaptıkları çalışmaları anlattı. Başkan Altay, “Konya olarak önemli adımlar atıyoruz. 2053 net sıfır karbon emisyon hedefine ulaşmak için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek için gayret ediyoruz. Şehrimizi iklim değişikliğine karşı çok dirençli hale getirecek Konya İklim Değişikliği Eylem Planı için çalışmalarımızı büyük oranda tamamladık. Atık yönetimi, sıfır atık, yeşil enerji, akıllı ulaşım, karbon ayak izi hesaplanması ve azaltılması, metan gazından elektrik üretimi, hava kalitesinin iyileştirilmesi gibi alanlarda faaliyetler yürütüyoruz” diye konuştu.
Konyalı sanayicilerimiz, yeşille barışık üretimi önceliyor
Konya Valisi Vahdettin Özkan, yeşilin korunmasının ve çevrenin muhafazasının tüm insanların gündeminin birinci maddesi haline geldiğini ve Konya’da da bu konuya büyük hassasiyet gösterildiğini söyledi. Konya sanayisinde yeşil dönüşüm ve çevreye yönelik hassasiyetin gelişmesinin büyük önem arz ettiğini kaydeden Vali Özkan, “Her şey insan için. Sanayide bu hassasiyetin gelişmesi büyük önem arz ediyor. Konya olarak bizim ilimizin, istikbali, istikameti ve vizyonuna baktığımız zaman tüm kurum ve kuruluşlar ile bireylerin sağlıklı bir ortamda buluşması önceleniyor. Firmalarımızın yeşille barışık üretim yapması önceleniyor. Sanayi tesislerimiz bu hususlara yüksek derecede gayret gösteriyor. Ticaret yaparken, dünyaya ihracat yaparken, aynı zamanda değerlerin muhafazası, sürdürülebilir üretim çerçevesinin inşa edilmesi hepimiz için kıymetli” ifadelerini kullandı.
Yeşil dönüşüme hazırlanırken, sanayide ilerlemeyi asla bırakmıyoruz
Son olarak konuşan AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız ise, Konya’nın sanayideki önemine dikkat çekerek, şehrin yeşil dönüşüm alanında da lider olabileceğini söyledi.
2026 yılında bazı sektörlerde emisyon ticaretinin başlayacağını kaydeden Altunyaldız, “Emisyon ticareti geliyor önümüzdeki dönemde. Emisyon ticaretinde 2026 yılında başlayacak olan bazı sektörlerde, sınırda karbon vergisi ödememek için bu dönüşümleri hemen yapmalıyız. Konya Sanayi Odamızın Enerji verimliliği adına yaptığı çalışmaları büyük bir takdir ile karşıladığımı ifade etmek isterim” diye konuştu.
Altunyaldız konuşmasına şöyle devam etti: “Teknoloji alt yapımızı güçlendirmeye çalışıyoruz. Teknoloji alt yapısı ile birlikte havayı, suyu enerjiyi daha verimli kullanmaya yönelik çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. Yatırım ve finansmana erişimde seçicilikle dünyanın geleceğine daha çok destek veriyoruz. Tüm bunları yaparken, Türkiye olarak sanayide ilerlemeyi, ihracatı üretimi, teknolojiyi asla bırakmıyoruz. Teknolojiyi oluşturan olmak istiyoruz. Konya’da bugün gerçekleştirdiğimiz bu çalışmanın sinerjisi ile panelde izleyeceğimiz konuşmacıların çığır açan çözüm önerileri ile inşallah yol almaya devam edeceğiz.”
Konuşmaların ardından sponsor firmalara plaket ve karbon nötr sertifikaları takdim edildi.
İki farklı oturum gerçekleştirildi
2. Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Zirvesi kapsamında Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar’ın moderatörlüğünü yaptığı ‘Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Türkiye’ye Etkisi: Nasıl Hazırlanmalıyız?’ oturumunda, İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Abdulkadir Bektaş, EBRD Türkiye Başkan Vekili Mehmet Üvez ve Ekonomi Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz konuşmalarını gerçekleştirdi.
Ekonomi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Handan Sema Ceylan’ın moderatörlüğünü yaptığı Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ve Karbon Azaltımı Faaliyetleri konulu panelde de, Ekonomi Gazetesi Koordinatörü Didem Eryar Ünlü, KTO Karatay Üniversitesi Ögretim Üyesi Dr. Şerife Özkan Nesimioğlu ve TSE Çevresel Gözetim ve Doğrulama Müdürü Mehmet Ergün konuşmalarını gerçekleştirdi.