Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

KONYA-LATİN AMERİKA BULUŞMASI

KONYA-LATİN AMERİKA BULUŞMASI

Dış Ekonomik İlişkiler (DEİK)/Türk-Amerika İş Konseyleri ‘Latin Amerika Anadolu ile Buluşuyor’ toplantısının 5’incisi Konya Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi. Latin Amerika ülkeleri ile Türkiye ve Konya’nın ticaretinin nasıl artırılabileceği ve hangi sektörlerde ticaret yapılabileceğinin konuşulduğu toplantıya, Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Ticaret Odası Meclis Başkanı Seyit Karaca, DEİK Güney Amerika Sorumlusu Aykut Eken, Kolombiya Konsolosu Edith Johana Cerpa, Brezilya, Meksika, Arjantin ve Küba Ticaret Müşavirleri ile çok sayıda sanayici katıldı. Toplantının ardından Konya Sanayi Odası’nda ikili iş görüşmeleri yapıldı.  
 
Toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya’nın Türkiye’nin endüstrisine ve ihracatına katkı sağlayan, 80 değişik sektörde üretim yaparak 170 ülkeye ihracat gerçekleştiren bir şehir olduğunu söyledi. Konya’dan Latin Amerika ülkeleri Arjantin, Brezilya, Kolombiya, Küba, Meksika ve Peru’ya ihracatın 2011 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 50 artış göstererek, 23 milyon doları geçtiğini bildiren Büyükhelvacıgil, Konya’dan bu ülkelere otomotiv yedek parça, dişli, pompa, silindir, muhtelif gıda maddeleri, un değirmeni gibi ürünlerin ihraç edildiğini söyledi. Büyükhelvacıgil, Konya’da otomotiv, makine, gıda, döküm, ayakkabı gibi sektörlerin öne çıktığını da sözlerine ekledi.
 
Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk ise, Türkiye’nin hızla gelişen bir ülke olduğunu, Konya’nın ise ihracatta Türkiye ortalamasının üzerinde bir artış kaydettiğini söyledi. Türkiye’nin son 10 yılda ihracatını 4.5 kat artırırken, Konya’nın ihracatının son 10 yılda 12 kat arttığına dikkat çeken Öztürk, “İçinde bulunduğumuz şehir, Türkiye’nin gelecekteki en önemli merkezlerinden biri olmaya adaydır” dedi.
 
Açılış konuşmalarının ardından toplantıya katılan Latin Amerika ülkelerinin ticaret müşavirleri kendi ülkeleri ile ilgili bilgiler verdi. Simültane tercümenin yapıldığı toplantıya çok sayıda firma temsilcisi katıldı. Toplantının sonunda ise Konya Sanayi Odası’nda ikili iş görüşmeleri yapıldı. 
 
“Amacımız Türk işadamlarını yabancı iş adamları ile buluşturmak”
“Konya’ya daha fazla gelmemiz lazım” diyen DEİK Güney Amerika Sorumlusu ve Türk-Brezilya İş Konseyi Başkanı Aykut Eken, Latin Amerika ülkeleri ile Konya’daki otomotiv yan sanayi üreticilerinin buluşmasının çok önemli olduğunu ifade ederek, Latin Amerika’nın 33 ülkeden oluşan 500 milyondan fazla nüfuslu bir yarım kıta olduğunu, Türk iş adamlarının bu bölgeyle otomotiv, tarım, tekstil, demir çelik gibi pek çok sektörde iş yapabileceklerini belirtti. Eken, Türkiye ile Güney Amerika arasındaki 7 milyar dolarlık toplam ticaret hacminin çok yetersiz olduğuna dikkat çekerek, amaçlarının Türk iş adamları ile yabancı iş adamlarını buluşturmak olduğunu ifade etti.
 
“Brezilya’nın en önemli sektörleri: Metal endüstrisi, yağ, doğalgaz ve motorlu araç”
Brezilya Ticaret Müşaviri Marcio Eduardo Gayoso, Türkiye ve Brezilya’nın hem politik hem de ekonomik anlamda beraber büyüdüğünü söyledi. Brezilya’nın yaklaşık 200 milyon nüfuslu, 100 milyondan fazla iş gücüne sahip bir ülke olduğunu anlatan Gayoso, Brezilya’nın yatırım için çok güvenli bir ülke olduğunu belirtti. Metal Endüstrisi, yağ, doğalgaz ve motorlu araç sektörlerinin Brezilya’nın en önemli sektörlerinden olduğunu aktaran Gayoso, Türkiye ile Brezilya’nın karşılıklı olarak birbirleriyle otomotiv parçası aldıklarını kaydetti.
 
“Meksika ile ticaret yapılabilecek sektörler: Uzay endüstrisi, otomotiv, tarım, gıda…”
Türkiye ile Meksika arasındaki ticari ilişkilerin çok dinamik olduğuna işaret eden Meksika Ticaret Müşaviri Hector Rodriguez, Meksika ile ticaret yapılabilecek sektörlerden bir kaçını “Uzay endüstrisi, otomotiv, tarım, gıda, tıbbi medikal, elektronik endüstrisi” şeklinde sıraladı. Rodriguez, sözlerine şu şekilde devam etti: “Yabancı şirketlerin Meksika’da şirket kurmaları ve faaliyete geçirmeleri kolaydır. Meksika yabancı yatırımcılara yasal bir güvenlik sunmaktadır. Yatırımın korunması alanında yatırımların güvenliği için 28 anlaşma yapıldı. Türkiye ile yatırımın korunması için yeni bir çalışma içerisindeyiz.”
 
“Kolombiya, Bütün Latin Amerika ülkelerinin girişi”
Sözlerine “Kolombiya’ya gitmenizi ve Kolombiya ile ticaret yapmanızı istiyoruz” diyerek başlayan Kolombiya Konsolosu Edith Johana Cerpa ise, Kolombiya’nın da Türkiye gibi stratejik bir ülke olduğunu, Pasifik ve Atlantik Okyanusuna girişleri olan bir ülke olduğunu söyledi. Kolombiya’nın bütün Latin Amerika ülkelerinin girişi olduğunu bildiren Cerpa, ülkenin dünyanın 28.büyük ekonomisi olduğu bilgisini verdi. Cerpa, Kolombiya ile ilgili ayrıca şu bilgileri paylaştı: “Dünyadaki bitki ve hayvan türlerinin yüzde 70’i, tropik ormanların yüzde 10’u Kolombiya’dadır. Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşmasının bu yıl tamamlanmasını bekliyoruz. Kolombiya’nın ihracat alanları; petrol, kömür, altın, kahve, çiçek, muz, şeker, tıbbi ürünlerdir. Neden Kolombiya ile ticaret yapmalıyız diyorsanız; Kolombiya yer altı kaynaklarının en çok bulunduğu, istikrarlı, gelecek vaat eden, vergi avantajları olan demokratik bir ülkedir.”
 
Arjantin’le ticaret yapılabilecek sektörler: “Otomotiv, tarım makinaları, gıda, ay çiçek yağı”
Arjantin Ticaret Müşaviri Analia Veronica Carreras, Arjantin’in nüfus olarak dünyanın 8’inci büyük ülkesi, 180 milyon hektarlık tarım arazisi ile dünyanın en önemli gıda üretim alanlarından biri olduğunu söyledi. Arjantin’den ‘dünyaya entegre olmuş bir ülke’ diye bahseden Carreras, Arjantin ekonomisi hakkında şunları söyledi: “Dünyanın en büyük 3’üncü soya üreticisiyiz. En önemli endüstri kolları, gıda, içecek, soya yağı, ay çiçek yağı, otomotiv ve tarım makineleri. Bu alanlarda çalışmalar yapabiliriz. Özellikle tarım makinaları sektöründe 40 bin uzmanlaşmış çalışanımız var”
 
“Türkiye ile Küba arasındaki diplomatik ilişkilerin 60’ıncı yılı”
Küba Ticaret Müşaviri Edcy Pilar Aguilar Fernandez, Küba’nın 11 milyon nüfuslu, küçük bir ülke olduğunu, dış ticaret gelirlerinin yüzde 70’ini turizm, eğitim, sağlık gibi hizmet sektörlerinin oluşturduğunu söyledi. Aguilar Fernandez, Küba’nın yatırım koruması alanında Türkiye’nin de dahil olduğu 60’dan fazla ülkeyle anlaşma yaptığını, fakat ülkede hiç yabancı yatırımcının bulunmadığını kaydetti. Bu yıl Türkiye ile Küba arasındaki diplomatik ilişkilerin 60’ıncı yılını kutladıklarını ifade eden Aguilar Fernandez, bunun ticari ilişkilerin artması için de iyi bir fırsat olduğunu sözlerine ekledi.
 
Peru Büyükelçisi asistanı Mizyal Yumru ise, Peru’da bakır, altın, gümüş, kömür gibi yer altı madenlerinin bulunduğunu, Peru’nun iklimiyle doğal bir sera gibi olduğunu, bu yüzden de çok çeşitli tarımsal üretim ve ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.