KONYALI SANAYİCİLERE ABD PAZARI ANLATILDI

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Fred W. Aziz, beraberindeki heyet ile birlikte Konya Sanayi Odası (KSO)’nı ziyaret etti. KSO Başkan Yardımcısı M. Zahid Çatlı ile görüşen Ticaret Müşaviri Fred W. Aziz, daha sonra Konyalı sanayiciler ile bir araya gelerek, ABD pazarındaki yatırım avantajlarını anlattı.

Toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı M. Zahid Çatlı, Konya sanayisi hakkında bilgiler verdi. Konya’nın köklü bir sanayi geçmişine sahip olduğunu ve 194 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini söyleyen Çatlı, “Konyalı sanayicilerimiz dünyanın her yeri ile ticaret yapıyorlar. Yıllık 3,3 milyar doları aşkın ihracat gerçekleştiriyoruz. Makine, otomotiv, demir ve demir dışı metaller, gıda, savunma sanayi, plastik, tekstil, kimya gibi sektörler şehrimizin güçlü olduğu sektörlerin başında geliyor. Amerika Birleşik Devletleri de bizim ticaret yaptığımız pazarlardan birisi. ABD’ye bu yılın ilk 4 ayında 71 milyon 430 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Bugün gerçekleştirdiğimiz bu toplantının da karşılıklı ticaretimizin artmasına katkı sunacağına inanıyorum” dedi.

Türk yatırımcılara ücretsiz danışmanlık hizmeti

Daha sonra söz alan Ticaret Müşaviri Aziz, Türkiye’deki çeşitli illere giderek orada iş dünyası ile bir araya geldiklerini söyledi. Konya’nın da sanayide güçlü şehirlerden biri olduğunu bildiklerini ve bu yüzden Konya’daki sanayicilere yatırım avantajlarını anlatmak istediklerini belirten Aziz, Amerika’da yatırım ile işlerini büyütmek isteyen firmalar için geliştirilen SelectUSA Programı hakkında bilgiler verdi. Türk firmalara ücretsiz danışmanlık verdiklerini ifade eden Aziz, “SelectUSA Programı ile ABD’ye yatırım yapmanın avantajlarını ortaya koyarken Türk firmalara ücretsiz danışmanlık hizmetleri veriyoruz. ABD’de yatırım yapmak isteyen ya da mevcut işlerini büyütmek isteyen  iş sahiplerine, iş yeri açma ve genişletme sürecinde lojistik prosedürü anlamalarına yardımcı oluyoruz. Program ile, yatırım fırsatları ve teşvikler konusunda yatırımcıları yerel ya da federal kaynaklarla buluşturuyor, iş geliştirme için federal programlar ve teşvikler hakkında bilgi sağlıyoruz. Sektörde yer alan kuruluşlarla bağlantı kurarak, bilgi ve potansiyel iş ortakları bulunmasını sağlıyor, iş yeri kurarken ve işçi çalıştırırken uyulması gereken ABD kural ve kanunları hakkında bilgi veriyoruz” dedi.

Aziz, yatırım yapacak eyalete göre verilecek teşviklerin farklılık göstereceğini belirterek, üretim ya da pazarlama yapılan sektöre göre doğru eyaletin seçilmesinin önemli olduğunu, bu eyaletlerin seçimi noktasında yardımcı olabileceklerini sözlerine ekledi.

Aziz’in sunumunun ardından, ABD Ankara Büyükelçiliği Kamu Diplomasisi Müdürü Deniz A. Gürsan ve Ticari Ataşe Yardımcısı Yaprak Çakılcıoğlu da sanayicilerin sorularını cevapladı.