KSO’DA 15. VE 16. MESLEK KOMİTELERİ SEKTÖRLERİNİ ANLATTI
Konya Sanayi Odası’nın Haziran Ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Memiş Kütükcü’nün başkanlığında yapılan toplantıda, Konya Sanayi Odası ve Konya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mustafa Büyükeğen, Oda’nın aylık faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Meclis toplantısında ayrıca, KSO’nun 15. ve 16. Meslek Komitesi temsilcileri de birer sunum yaparak sektörlerini anlattı, sorun ve taleplerini dile getirdi.
İlk olarak sunumunu gerçekleştiren Konya Sanayi Odası’nın Metal ve Metal Ürünleri Sanayini temsil eden 15. Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Mustafa Turan, inovatif yaklaşımla bölgenin kalkınmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını, Konya sanayisinin ülke ekonomisindeki payını artırmayı hedeflediklerini ifade etti. Sektörlerinin Konya sanayisinin önde gelen sektörlerinden biri olduğunu ve özellikle ihracatta yakaladıkları başarıyı devam ettirmek istediklerini aktaran Turan, personel temini başta olmak üzere, hammaddeye erişim, lojistik ve ulaşım ile teşvikler konusunda sektörün çözüm bekleyen sorunları olduğunu aktardı. Turan, “Faiz oranlarının yüksek olması, finansmana ulaşım zorluğu, genç nüfusun istihdama katılmaması, demir çelik üreticilerinin piyasadaki gelişmelere karşı çok sert tepkiler vermesi, navlun bedellerinin yüksek olması, sektörümüzün çözüm bekleyen başlıca sorunları arasında yer almaktadır” dedi.
Elektrik, elektronik sektörü vize kolaylığı talep ediyor
Daha sonra sunumunu yapan KSO’nun Elektrik, Elektronik, Bilişim, Medikal Ürünleri Sanayini temsil eden 16. Meslek Komitesi Başkanı Ahmet Alan da, sektörlerinin gelişimine katkı sağlayarak bölgesel ve ulusal düzeyde rekabet güçlerini artırmak istediklerini, bu kapsamda komitedeki sektör üyeleriyle iletişimi ve iş birliğini artırarak ortak fayda sağlamayı amaçladıklarını dile getirdi. Medikal sektörünün doğrudan teminde yerli malı belgesinin avantajlarından yararlanamadığını ifade eden Alan, sektörde ithal edilen bazı biyomedikal malzemelerin uygunluk kontrolünün yapılmadığını bu konulara çözüm bulunması gerektiğini aktardı. Elektrik, elektronik sektörünün önde gelen sorunlarından birinin ise, yetişmiş beyaz yaka personel yetersizliği olduğunu vurgulayan Alan, “Bunun yanında, merdiven altı işletmelerin varlığı, yatırım teşvik desteklerinden yararlanılamaması, vize alımının zorluğu ve yeşil pasaport avantajının sağlanmaması sektörlerimizin başlıca sorunları arasında yer almaktadır” şeklinde konuştu.