KSO’DA AFRİKA PAZARI ANLATILDI
Konya Sanayi Odası tarafından, ‘Afrika Ülkelerine İhracat ve Afrika’da Yatırım Fırsatları Semineri’ gerçekleştirildi. Konya ile Afrika’nın ticari ilişkilerinin konuşulduğu seminerde, Afrika pazarına yönelik önemli bilgi ve stratejiler paylaşıldı.
Afrika’daki ticaret fırsatlarının anlatıldığı toplantıya, Güney Afrika Cumhuriyeti İzmir Fahri Başkonsolosu İsmail Tamer Taşkın, Güney Afrika Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği İkinci Katibi Keletso Rabohale, Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Kemal Özarpa ve Ahmet Küçükbacak ile sanayiciler ve iş yeri temsilcileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Özarpa, sanayi şehri Konya’nın dünyanın 195 ülkesine ihracat yaptığını, Afrika Kıtası’nın da Konya’nın stratejik ihracat bölgelerinden olduğunu söyledi. 50 Afrika ülkesine Konya’dan ihracat yapıldığını aktaran Özarpa, “Başta Cezayir, Libya, Fas, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Tunus olmak üzere 50 Afrika ülkesine, bu yılın ilk 11 ayında 341 milyon 213 bin dolar ihracat yaptık. İhraç ettiğimiz başlıca ürünler arasında makine ve ekipmanları, mekanik cihazlar, plastik ürünler ve demir-çelik ürünleri yer aldı” dedi.
Konyalı sanayiciler dünyanın her yerinde olmalı
Konyalı sanayicilerin dünyanın her köşesinde varlık göstermesi gerektiğine inandıklarını ve bu doğrultuda ihracatı artırmaya yönelik çeşitli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Özarpa, şu bilgileri paylaştı: “Konya Sanayi Odası olarak, üyelerimizin dünyanın her köşesinde varlık göstermesi gerektiğine inanıyoruz. Bu doğrultuda, coğrafyamıza en uzak ülkelerle bile ticari ilişkilerimizi güçlendirmek adına yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Odamız bünyesindeki İhracat Destek Ofisimizle ihracat yapan ya da ilk kez ihracata adım atmak isteyen firmalarımıza mentörlük sağlıyor, talepleri doğrultusunda ihracat pazar araştırmaları yapıyoruz. Ayrıca, yurtdışı alım heyetleriyle üyelerimizi buluşturuyor, ülke tanıtım toplantıları, yurtdışı fuar ziyaretleri ve ikili iş görüşmeleri organizasyonlarıyla firmalarımızın yeni pazarlara ulaşmasını destekliyoruz. Düzenlediğimiz bu seminer de, bu hedeflerimiz doğrultusunda çok kıymetli bir adım.”
Güney Afrika ile tüm Afrika Kıtası’na açılabilirsiniz
Daha sonra konuşan Güney Afrika Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği İkinci Katibi Keletso Rabohale, Konya’nın tarımın yanında sanayide de önemli bir şehir olduğunu, bundan dolayı Konya’da olmaktan mutlu olduklarını söyledi. Güney Afrika ile ticaret yapmanın, diğer Afrika ülkelerine açılmak için de iyi bir avantaj olduğuna dikkat çeken Rabohale, “Güney Afrika aynı zamanda yatırım için de büyük avantajlar sunuyor. Tarım, otomotiv, savunma sanayi, maden, demir yolları taşımacılığı, yenilenebilir enerji ve enerji depolama, inşaat sektörleri için uygun yatırım avantajları bulunuyor. Büyükelçilik olarak biz bu konularda her türlü desteği vermeye hazırız” ifadelerini kullandı.
Afrika’ya her şeyi satabilirsiniz
Son olarak konuşan Güney Afrika Cumhuriyeti İzmir Fahri Başkonsolosu İsmail Tamer Taşkın da, Afrika Kıtası ile nasıl ticaret yapılabileceğine dair bilgiler paylaştı. Afrika ülkelerine her şeyin satılabileceğine vurgu yapan Taşkın, şunları söyledi: “Afrika’da 54 ülke bulunuyor. Orada iş yapabilmek için öncelikli olarak bir takım kurmalısınız. Bu takımın içerisinde Türkiye’de okuyan Afrikalı öğrenciler mutlaka olmalı. Bu öğrencileri, öğrencilik yıllarında istihdam ederseniz, hem sizin dış ticaretinizde çalışmış olurlar hem de okulları bittikten sonra sizin oradaki temsilciniz olabiliyorlar. Böylece bu pazarlar ile daha kolay iş yapabilirsiniz. Afrika ülkelerine her şeyi satabilirsiniz. Özellikle elektronik eşyalar, dayanıklı tüketim malları, mobilya, beyaz eşya, jeneratör, yedek parça gibi ürünlerde yeni iş olanakları sağlayabilirsiniz.”
Seminer, soru ve cevaplar ile devam etti.