KSO’DA AİLE İŞLETMELERİNDE DİJİTALLEŞME KONUŞULDU
Konya Sanayi Odası (KSO) ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Sürdürülebilir Aile İşletmeleri Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğinde, “Aile İşletmeleri Dijital Dönüşüme Hazır mı?” konferansı gerçekleştirildi. Sanayicilerin ve öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirilen programda işletmelerin sürdürülebilirliğini sağlayabilmesi için teknolojiyi anlık takip etmesi gerektiği vurgulandı.
KSO Konferans Salonu’nda yapılan konferansta, Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meral Erdirençelebi ve Selçuk Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Akif Çini, ‘Konya’daki Aile İşletmelerinin Dijitalleşme Raporu’ konulu çalışmanın sonuçlarını anlattı. Doç. Dr. Meral Erdirençelebi, Konya’da faaliyet gösteren 1500 aile işletmesi ile görüşerek bu raporu hazırladıklarını söyleyerek, araştırmanın örneklemi, yöntemi ve bulguları hakkında bilgiler verdi.
Dijital dönüşüm sürecinde odaklanılan faktörler arasında ürün ve hizmet inovasyonunun sağlanmasının ilk sırada yer aldığını belirten Erdirençelebi, işbirliği ve verimliliğin artırılmasının ikinci sırada geldiğini ve müşteri algısının daha iyi olmasının üçüncü sırada yer aldığını söyledi.
İşletmeler teknolojiyi anlık takip etmeli
Daha sonra konuşan Selçuk Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Akif Çini de, işletmelerin operasyonel verimliliklerini artırmak, yeni iş veya müşteri talepleri oluşturmak ve tüm paydaşlarla dijital etkileşimde bulunmak için dijital dönüşüme başvurduğunu ifade etti. Çini, “İşletmeler kuruldukları andan itibaren temelinde kurumsallaşma yaklaşımı vardır. Bu durumda işletmelerin çevresindeki etmenlere ve teknolojideki değişimlere kayıtsız kalmaması gerekiyor. İşletmelerin bugün var olabilmesi için teknolojiyi göz ardı etmemesi, anlık takip etmesi gerekiyor” dedi.
İşletmelerin dijitalleşmesinin önündeki engeller hakkında da bilgi veren Çini, “İşletme içerisinde dijitalleşmeyi destekleyen ile desteklemeyenler arasındaki kuşak çatışması, dijitalleşmeyi engelleyen en büyük etmen olarak görülüyor. Yine entegre çalışmayan birimlerin olması ve güvenlik endişeleri dijital dönüşümde engel oluşturan en önemli faktörler olarak karşımıza çıkıyor” şeklinde konuştu.