KSO’DA DÖKÜM SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI KONUŞULDU

Konya Sanayi Odası (KSO) tarafından Döküm Sektörü Buluşması toplantısı gerçekleştirildi. Sektörün sorunlarının istişare edildiği toplantıda konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, döküm sektörünün Yeşil Dönüşüm sürecine daha hızlı adapte olabilmesi için Konya Döküm Sektöründe Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Ur-Ge Projesi’ni hayata geçireceklerini söyledi.

Konya Sanayi Odası Meclis Üyesi ve Konya Döküm Kümesi Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar ve döküm sektörü sanayicilerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda Konuşan KSO Başkanı Mustafa Büyükeğen, döküm sektörünün Konya’nın önde gelen sektörlerinden biri olduğunu söyledi. Türkiye’deki döküm firmalarının yüzde 35’inin Konya’da bulunduğunu ve sektörün Konya ihracatında önemli bir paya sahip olduğunu aktaran Büyükeğen, “Şehrimizde, döküm, ısıl işlem ve kaplama alanlarında faaliyet gösteren 200’e yakın firmamız var. Konya’daki döküm firmalarımıza baktığımızda gerçekten çok başarılı işler yaptıklarını, İtalya, Yunanistan, Almanya, İran, Irak, Rusya ve Amerika gibi çok sayıda ülkeye ihracat yaptıklarını görüyoruz” dedi.

Döküm sektörü, Ur-Ge Projesi ile Yeşil Dönüşüme daha hızlı adapte olacak

Döküm sektörünün daha fazla gelişmesi için Konya Sanayi Odası olarak da çeşitli çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Başkan Büyükeğen, sektörün yeşil dönüşüm sürecine de daha hızlı adapte olabilmesi için yeni bir Ur-Ge Projesini hayata geçireceklerini belirterek, şunları söyledi: “Konya Sanayi Odamız tarafından, döküm sektörünün daha fazla gelişmesi için çeşitli çalışmalar yapılıyor. Bu kapsamda, 2010 yılında Odamız öncülüğünde Konya Döküm Kümesi kuruldu. Küme çalışmaları kapsamında, ulusal fuarlara katılım sağlanmış, eğitim çalışmaları gerçekleştirilmiştir. ABD, Çin ve Almanya’da gerçekleştirilen fuarlara teknik inceleme gezileri düzenlenerek, sanayicilerimizin buralara katılımları sağlanmıştır.  Şimdi de Oda olarak, sektöre yönelik Konya Döküm Sektöründe Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Ur-Ge Projesi’ni hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu proje ile sektör sanayicilerimizin Yeşil Dönüşüm süreçlerine daha hızlı adapte olabilmelerini ve rekabet avantajlarını korumalarını amaçlıyoruz.”

Büyükeğen’in ardından söz alan sektör sanayicileri sorunlarını ve taleplerini dile getirdi. Sektör sanayicileri, nitelikli insan kaynağı bulmakta zorluk çektiklerini söylerken, sektörün teknolojik yatırım ile rekabet gücünü artırabileceğini ancak burada da finansmana erişimde kolaylık sağlanması gerektiğini vurguladı.

Toplantının devamında Konya Karbon Sertifikasyon ve Proje Geliştirme A.Ş. Uzmanı Hande Tekelioğlu tarafından Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenlemesi hakkında bilgiler verilirken, sektörün hangi aksiyonları alması gerektiği anlatıldı.