KSO’DA GENİŞLETİLMİŞ SEKTÖR TOPLANTILARI TAMAMLANDI

2013 yılının Eylül ayından bu yana genişletilmiş sektör toplantıları düzenleyerek sektörlerin sorunlarını dinleyen Konya Sanayi Odası, son genişletilmiş sektör toplantısını otomotiv endüstrisi ile gerçekleştirdi. Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, KSO’nun 24 meslek komitesindeki sektörlerin tamamıyla bir araya geldiklerini, yapılan toplantılarda Konya sanayisinin sorunları, çözüm önerileri ve sanayicilerin beklentileri ile ilgili çok önemli veriler elde edildiğini söyledi.

Konya’nın en önemli sektörlerinden otomotiv endüstrisi sektörünün yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, sektörde yoğun bir küresel rekabetin yaşandığına, ancak yerli üreticilerin bu küresel rekabette gerek iç piyasada gerekse ihracatta önemli sorunlar yaşadığına dikkat çekildi.

Toplantıda, yılın 11 ayında 260 milyon dolar ihracat yapan otomotiv sektörünün en önemli pazarlarından biri olan Kuzey Irak’a ihracatta, Irak tarafından istenen ve SGS firması tarafından yapılan Ürün Uygunluğu Değerlendirmesi’nin sanayiciler için çok önemli mali yükler getirdiğinin, parça başına alınan ücretlerin sektörü olumsuz etkilediğinin altı çizildi.

Afrika için “aşı” uyarısı

Sektör toplantısında ayrıca Eşdeğer Parça Uygulaması, Konya’da treyler sektörüne özel bir fuar düzenlenmesi, otomotiv yan sanayi sektörünün ağırlıklı olarak ana sanayiyle çalışmaya yönlendirilmesi, mesleki eğitim ve şehir merkezindeki araç muayene istasyonu sayısının yetersizliği gibi sorunlar dile getirildi.

Afrika’ya gidecek işadamlarına aşı pasaportu almaları tavsiyesinde bulunan bazı sanayiciler ise, Afrika’da herhangi bir ülkeye gitmek isteyen sanayicilerin aşılarını en az bir ay önce Türkiye’de yaptırmalarını tavsiye ederek, aksi halde önemli sağılık sorunları yaşayabileceklerini vurguladı.  Ayrıca toplantıda, üniversitelerin mühendislik bölümlerinde, şehirlerde öne çıkan sektörlere yönelik daha spesifik eğitimler verilmesi gerektiğinin de altı çizildi.

KSO, mesleki eğitimde önemli projeler yürütüyor

Toplantıda konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü,  sektör toplantılarının tamamında dile getirilen en önemli ortak sorunun nitelikli eleman olduğunu ifade ederek, Türkiye’de mesleki eğitimin yeniden ele alınması için çalıştıklarını, mesleki eğitimde iş dünyasının da içinde olduğu bir formül üretilmesinin sorunların çözümü için önemli bir adım olacağını söyledi. Kütükcü, bugüne kadar oda olarak UMEM Beceri’10, Öğrencileri İş Hayatına Hazırlama Projesi, İşim Hazır Projesi gibi pek çok projeyi hayata geçirdiklerini aktararak, “Yakın bir zamanda da Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve İŞKUR İl Müdürlüğü işbirliğiyle mühendis adayı öğrencilerimizin iş hayatını öğrenmelerini amaçlayan bir projeyi hayata geçireceğiz. Tüm bu projelerimizin yanı sıra, nitelikli insan kaynağı problemini çözebilmemiz için sanayicilerimizden, bürokratlarımıza ve siyasetçilerimize değin herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Artık, ülkenin bir sorunu haline gelen bu konu için somut adımlar atılmalı” şeklinde konuştu.

Konuşmasında, iç piyasada ve ihracat pazarlarındaki sıkıntılardan dolayı pazar çeşitliliğinin artırılması gerektiğine dikkat çeken Kütükcü, Sanayi Odası’nın bu konu üzerinde sürekli olarak çalıştığını, ayrıca Ticaret Odası ile birlikte Hedef Pazar Araştırması çalışmasının yürütüldüğünü sözlerine ekledi.