KSO’DA İHRACAT SERTİFİKALARI ANLATILDI

Konya Sanayi Odası tarafından, İhracat Sertifikaları Semineri gerçekleştirildi. İstanbul Sertifika Ofisi Kurucusu Esra Özyiğit’in konuşmacı olduğu seminerde, EAC sertifikaları hakkında bilgi verildi. EAC Sertifikasının geçerli olduğu ülkeleri anlatan Özyiğit, “EAC Gümrük Birliği Sertifikasyonu eski resmi sertifika olan GOST Sisteminin yerine geçmektedir. EAC Belgesi, Rusya, Beyaz Rusya ve Kazakistan tarafından kurulan ve 2015 yılında Kırgızistan ve Ermenistan’ın da dahil olduğu Avrasya Ekonomik Birliği ülke pazarlarında yer alacak ürünlerin teknik düzenlemelere uygunluğunu gösterir. Bu uygulama halen Rusya Federasyonu, Kazakistan, Belarus, Kırgızistan, Ermenistan için geçerlidir” dedi.

Belgelerin akredite kurumlardan alınması önemli

EAC Belgesi alacak firmaların, bu belgeleri verecek olan kurumların akredite olmasına dikkat etmesi gerektiğini belirten Özyiğit, “Geçersiz ve akredite olmamış belgeler nedeniyle birçok firma, kargo ile giden ürünlerinin gümrükten geçmemesi, gümrükte cezai şartlar ya da ihracatın aksaması gibi durumları yaşayabilmektedir. Böyle sorunlar ile karşılaşmamak için belge aldığınız kurumun akredite olmasına dikkat etmelisiniz” şeklinde konuştu.

Program soru ve cevaplar ile devam etti.