Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

KSO’DA KUR RİSKİ VE YÖNETİMİ KONUŞULDU

KSO’DA KUR RİSKİ VE YÖNETİMİ KONUŞULDU

Konya Sanayi Odası ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği iş birliğinde, ‘Reel Sektör Şirketleri İçin Kur Riski Yönetimi ve Korunma Paneli’ gerçekleştirildi. Panelde konuşan KSO Başkan Yardımcısı Yusuf Küçükhemek, kur riskinin işletmelerin tüm süreçlerini etkilediğini söyleyerek, finansal okuryazarlığın bir zorunluluk haline geldiğine vurgu yaptı.

KSO Konferans Salonu’nda düzenlenen panele, Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Yusuf Küçükhemek, Sermaye Piyasaları Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Faruk Şenel, panelistler, sanayiciler, iş yeri temsilcileri ve yatırım şirketlerinin temsilcileri katıldı.

Panelin açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Yusuf Küçükhemek, kur riski ve bunun yönetiminin reel sektörün tamamı için kritik bir konu olduğunu söyledi. Kur riskinin işletmelerin üretim, rekabet gibi tüm süreçlerini etkileyen bir faktör olduğuna dikkat çeken Küçükhemek, “Sanayicilerimiz üretmeye, istihdam yaratmaya ve ihracat yapmaya devam ederken; önünü görebilmek, sürdürülebilir planlama yapabilmek için kur riskini doğru analiz etmeye ve profesyonel risk yönetimi araçlarına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyar hale geldi. Konya gibi üretim ve ihracat gücü yüksek bir sanayi şehrinde, sanayicilerimizin bu araçlara erişimi ve farkındalığı son derece kritik düzeyde öneme sahip. Kur riski artık sadece bir finansal terim değil, birçok işletme için üretim kapasitesini, fiyatlamayı, rekabet gücünü ve hatta varlığını doğrudan etkileyen bir faktör haline geldi. Artık sanayici sadece üretimiyle değil, finansal stratejileriyle de rekabet ediyor” dedi.

Küçükhemek, Konya Sanayi Odası’nın eğitim programları, danışmanlık destekleri, kümelenme projeleri, verimlilik odaklı çalışmalar ve finansal rehberlik projeleriyle işletmelerin yanında olmayı sürdüreceğini sözlerine ekledi.

Firmaların, finansal okuryazarlıktaki eksik yönlerinin tamamlanması hedefleniyor

Daha sonra konuşan Sermaye Piyasaları Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Faruk Şenel de, farklı şehirlerde reel sektörlerinin kur riskini yönetme ve korunma yöntemlerini anlatan paneller düzenlediklerini, sektörlerin, sivil toplum kuruluşlarının özellikle finansal okuryazarlık noktasında eksik yönlerini tamamlamasını amaçladıklarını belirtti. Şenel, şöyle devam etti: “Bu panel öncesinde yaptığımız etkinlikle ihracatçı firmalarımızın, aracı kurumlarımızla bir araya gelmesini sağlamış olduk. Bunlar birbirimizi tanımamıza vesile olan çalışmalar. Bu etkinliklerimizle, şirketlerimizin finansal okuryazarlık noktasındaki eksik yönlerini tamamlamasını amaçlıyoruz. Panellerimize farklı şehirlerde de devam edeceğiz.”

Yatırımda sepet yapmanın önemi vurgulandı

Konuşmaların ardından Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş. Kurumsal İletişim Direktörü Dr. Barış Esen’in moderatörlüğünü yaptığı ‘Reel Sektör Şirketleri İçin Kur Riski Yönetimi ve Korunma Paneli’ne geçildi. Panelde ilk olarak söz alan İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Satış ve Şubelerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kadir Gökhan Özalp, işletmelerin kur riskindin korunmak için çeşitli yatırım araçlarını kullanabileceğine dikkat çekti. Şirketlerin ve yatırımcıların yatırım ve tasarruflarında sepet yapmasının önemli olduğunu aktaran Özalp, bu yatırım sepeti sayesinde kurdaki dalgalanmalardan zarar riskinin en aza indiğini aktardı. 

Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Yönetim Kurulu Danışmanı Mehmet Aşçıoğlu ise, cari açığı ortadan kaldırmak için kur riski sarmalından kurtulmak gerektiğini söyledi. Aşçıoğlu, kur riskini yönetebilmek için swap, opsiyon, forward sözleşmeleri gibi alanlarda yatırım yapılabileceğini aktardı.

Panelin son konuşmacısı A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Üzeyir Doğan da, dünyada yaşanan küresel krizlerin, ülkelerin yüzde 60’ını etkilediğini, bunun da yatırımcıları, şirketleri etkilediğini aktardı. Dünya genelindeki son 40 yılda meydana gelen krizlerin, daha önceki 400 yılda meydana gelen krizlerin iki katından fazla olduğuna dikkat çeken Doğan, her gün her şeye hazırlıklı olunmalı çağrısında bulundu.

Panelin ardından gerçekleştirilen Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Son Gelişmeler başlıklı sunumda konuşan Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş. Baş ekonomisti Erol Gürcan ise, Amerika ve Çin arasında uygulanan vergi tarifelerinin küresel ticarete etkisi, Türkiye’nin CDS puanı, faizler, enflasyon, kurdaki dalgalanmalar gibi konularda bilgiler verdi.