Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

KSO’NUN 13. VE 14. MESLEK KOMİTELERİ, SEKTÖRLERİNİ ANLATTI

KSO’NUN 13. VE 14. MESLEK KOMİTELERİ, SEKTÖRLERİNİ ANLATTI

Konya Sanayi Odası’nın Mayıs Ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Memiş Kütükcü’nün başkanlığında yapılan toplantıda, Konya Sanayi Odası ve Konya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mustafa Büyükeğen, güncel ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başkan Büyükeğen’in Oda’nın aylık faaliyetleri hakkında bilgi verdiği toplantıda ayrıca, KSO’nun 13. ve 14. Meslek Komitesi temsilcileri de birer sunum yaparak, sektörlerini anlattı, sorun ve taleplerini dile getirdi.

İlk olarak sunumunu gerçekleştiren Konya Sanayi Odası’nın (KSO) Hidrolik Sistemler, Lift, Silindir, Hidrolik Pompa Sanayi’ni temsil eden 13. Meslek Komitesi Üyesi Mehmet Ferahkaya, dünya pompa pazarının 94,2 milyar dolar büyüklüğü aştığını söyledi. Türkiye’nin sektör büyüklüğünün 1,4 milyar dolar olduğunu, aksam ve parçalar da eklendiği takdirde bu rakamın 2,5 milyar dolara ulaştığını aktaran Ferahkaya, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 73’ler seviyesinde olduğunu bildirdi. Sektörlerinin önde gelen sorunlarından birinin insan kaynağı olduğunu vurgulayan Ferahkaya, şöyle devam etti: “Pazar büyüklüğü, sektörümüzü büyümeye ve yatırımlara teşvik ediyor. İthalatımızın birim kilogram maliyeti, ihracatımızdan daha yüksek. Ar-Ge yatırımlarıyla katma değerli ürünlerdeki payımızı artırabiliriz. Burada üniversiteler ile iş birliği yapılarak, hidrolik alanında daha fazla eğitim verilmesi gerekiyor.”

Konya döküm sektörü, şehrin ve ülkenin gelişmesinde önemli rol oynuyor

Daha sonra konuşan KSO’nun Döküm, Isıl İşlem ve Kaplama Sanayi’ni temsil eden 14. Meslek Komitesi Üyesi Ali Semiz de, döküm sektörünün savunma, enerji, ulaştırma, otomotiv gibi stratejik sektörler başta olmak üzere imalat, altyapı ve inşaat sektörlerine üretim yaparak, ülkenin kalkınmasına destek verdiğini söyledi. Konya’nın döküm sektöründe güçlü bir şehir olduğunu vurgulayan Semiz, “Anadolu’da dökümün ilk yapıldığı yer olan Çatalhöyük’ten bu yana sektörümüz, hem Konya sanayisinin gelişiminde hem de ülkemizin kalkınmasında önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye’de üretilen dökümün yaklaşık yüzde 25’i Konya’da gerçekleştirilirken, şehirdeki 300’ün üzerindeki dökümhane yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Özellikle otomotiv sektörüne yönelik fren diski, kampana, piston, motor gömleği, silindir kapağı ve krank gibi parçaların üretiminde ülkemizin en büyük üretim merkezi konumundaki Konya, son 10 yılda yaptığı yatırımlar sayesinde yıllık 750 bin ton üretim miktarına ulaşmıştır” dedi.

Sektörün başta gelen sorunlarından birinin insan kaynağı olduğuna dikkat çeken Semiz, sarf malzeme ve hammaddelerin tedariği ile belgelendirmeler konusunda yaşanan sorunların, Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizmasının sektörü etkileyecek olmasının ve global pazarda artan zorlu rekabet koşullarının sektörlerinin diğer önemli sorunları olduğunu sözlerine ekledi.