MAKEDONYA YATIRIM, İŞBİRLİĞİ VE İKİLİ İŞ GÖRÜŞMELERİ KSO’DA YAPILDI

Bir dizi ziyaret ve görüşmelerde bulunmak üzere Konya’ya gelen Makedonya’nın Türkiye Büyükelçisi Goran Taskovski, Konya Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ile görüşen Büyükelçi Taskovski, ziyaretin ardından KTO, KTB VE KSO tarafından ortaklaşa düzenlenen “Makedonya Yatırım, İşbirliği ve İkili İş Görüşmeleri” toplantısına katılarak, Makedonya’daki iş ortamı ve yatırım imkanları hakkında bilgi verdi. Programların ardından ikili iş görüşmeleri yapıldı.

Makedonya Büyükelçisi Goran Taskovski’nin, Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil’i ziyaretinde Türkiye ve Makedonya’nın iki dost ülke olduğuna dikkat çekilirken, Konya ile Makedonya arasındaki ticari işbirliğinin artırılması gerektiğine vurgu yapıldı.  Büyükelçi Goran Taskovski’ye Konya sanayisi hakkında bilgi veren KSO Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya’nın ağırlıklı olarak sanayi ürünleri ihraç eden bir sanayi şehri olduğunu söyledi. Yatırım için istikrar ve güven ortamının önemini vurgulayan Büyükhelvacıgil, bu ortamın iki ülkede de mevcut olduğunu kaydetti. Büyükelçi Goran Taskovski ise, Konya’da olmaktan mutluluk duyduklarını, Büyükelçilik olarak ticari işbirliğinin artırılması için her türlü işbirliğine hazır bulunduklarını belirtti.

Ziyarete Konya Sanayi Odası Meclis Başkan Vekili Süleyman Temizci, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tahir Şahin ile Yönetim Kurulu Üyeleri İbrahim Bozkurt Çağlayan, Mehmet Ali Acar, Makedonya Cumhuriyeti İzmir Büyükelçiliği Ticari Ataşesi Alev Süleyman, Makedonya Cumhuriyeti Konya Fahri Konsolosu Ahmet Ziya Gündüz ve Makedonya Büyükelçiliği 3. Sekreteri Suhana Kjerımı katıldı.

“Dostlukların sunduğu fırsatlardan yararlanmamız gerekir”
Ziyaretin ardından Konya Sanayi Odası’nda düzenlenen  “Makedonya Yatırım, İşbirliği ve İkili İş Görüşmeleri” toplantısına geçildi. Toplantının açılışında söz alan Makedonya Büyükelçisi Goran Taskovski, “Makedonya ve Türkiye kardeş iki ülke. Bizler özellikle ekonomi alanında ikili ilişkileri daha da geliştirebilmek için çaba sarf ediyoruz. İki ülkenin Başbakanları ve Cumhurbaşkanlarının dostluklarının sunduğu fırsatlardan yararlanmamız gerekir” dedi.

‘Makedonya’nın çok dostu var, ama tek samimi dostu Türkiye’ diyen Makedon Büyükelçi, Makedonya’nın yatırım imkanları hakkında bilgi verdi. Büyükelçi Goran Taskovski, “Makedonya’da yatırım yapma kararı alan Türk işletmeler var. Geçen hafta bir Türk şirketi Makedonya’ya yatırım yapmak için bir fabrikayı satın alma anlaşması imzaladı. Tabi burada iki ülkenin dostluklarının yanı sıra, iki ülkenin birbirlerine sundukları yatırım imkanları da önemli. Makedonya’da serbest ekonomi bölgeleri var, bu bölgelerde yatırım yapmak isteyen ve AB, Rusya gibi ülkelere açılmak isteyenler için büyük bir fırsatlar var” şeklinde konuştu.

“Makedonya’da yatırım imkanı olan sektörler”
Makedonya İzmir Büyükelçiliği Ticari Ataşesi Alev Süleyman da, Makedonya’da yatırım imkanı olan sektörler hakkında bilgi verdi. Makedonya’nın hedef pazarlarının otomotiv, iletişim, bilişim teknolojileri, tıbbi cihazlar, gıda işletmeciliği, enerji, inşaat, tekstil ve turizm olduğunu bildiren Alev Süleyman, Makedonya’da tarım ve hayvancılık sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar için büyük fırsatlar olduğunu belirtti.

Makedonya’da 4 tane serbest ekonomi bölgesi olduğu bilgisini veren Alev Süleyman, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu bölgelerde yatırım yapan firmalar, kurumlar vergisi ve gelir vergisinden 10 yıllığına, diğer vergilerden 99 yıllığına muaf tutuluyor. 90 yıllık vadeyle cazip arazi kiralama imkanı var. Ancak, yatırımcının tüm bunlardan yararlanabilmesi için en az 1 milyon Euro tutarında yatırım yapması lazım.”