ÖZBEKİSTAN HEYETİ KSO’YU ZİYARET ETTİ

Özbekistan Cumhuriyeti Harezm Valisi Jurabek Rakhimovich Rakhımov beraberindeki heyet ile birlikte, Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen’i ziyaret etti. Başkan Mustafa Büyükeğen’in Konya sanayisini anlattığı Özbekistan heyeti daha sonra Konyalı sanayiciler ile bir araya gelerek, birlikte yapılabilecek çalışmalar hakkında istişarelerde bulundu.

Misafirlerine Konya sanayisi hakkında bilgi veren Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, Konya’nın Türkiye’nin önde gelen sanayi üretim merkezlerinden biri olduğunu ve yıllık 3,3 milyar doları aşkın ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. Konyalı sanayicilerin Özbekistan ile de ticari ilişkileri olduğuna dikkat çeken Başkan Büyükeğen, “Konya’mız, tarımda ve tarımsal sanayide güçlü bir şehir. Makine, otomotiv yedek parça, tarım ürünleri, kimya, plastik, ayakkabı, savunma sanayi bizim güçlü olduğumuz sektörlerin başında geliyor. Bunların yanında yine hemen her sektörde üretim gerçekleştiriyoruz. Özbekistan’da bizim ihracat yaptığımız ülkeler arasında yer alıyor. Geçtiğimiz yıl şehrimizden, Özbekistan’a 62 milyon dolara yakın ihracat yaptık. Potansiyelimizin bundan çok daha fazla olduğuna inanıyoruz. Karşılıklı ticaretimizi artırmak için biz her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu.

Daha sonra konuşan Harezm Valisi Jurabek Rakhimovich Rakhımov da, ev sahipliğinden dolayı Başkan Büyükeğen’e teşekkür ederek, şunları söyledi: “Türkiye ile Özbekistan arasında çok iyi bir ilişki var. Biz bu ilişkilerin karşılıklı ticarete de daha fazla yansımasını istiyoruz. Bunun için de Harezm Bölgemizdeki iş insanlarımız ile Konya’ya geldik. Firmalarımız burada çeşitli görüşmeler gerçekleştirecekler. Bu görüşmelerin ticarete dönüşeceğine inanıyorum.”

Konyalı sanayicilere Harezm Bölgesi’nin ticari hayatı anlatıldı

Başkan Büyükeğen ile görüşen heyet daha sonra Konyalı sanayiciler ile bir araya geldi. Sanayicilere, Harezm Bölgesi hakkında bilgiler veren Harezm Bölgesi Vali Yardımcısı Anvar Kenjaevich Davletov, bölge olarak 2023 yılında 872 milyon dolarlık dış ticaret gerçekleştirdiklerini söyledi. 297 milyon dolar ihracat, 575 milyon dolar da  ithalat yapıldığı bilgisini paylaşan Davletov, “Ayakkabı, hayvansal ve bitkisel hammaddeler, giyim ve giyim aksesuarları, tekstil ipliği, kumaş, kağıt, karton ve ürünleri, tahıl ürünleri, petrol ve petrol ürünleri en fazla ihraç ettiğimiz ürünlerin başında geliyor. Bitkisel sıvı ve katı yağlar, metal ürünler, otomotiv yedek parçalar, endüstri için tasarlanan makineler, şeker ve şekerli ürünler, ahşap ürünler, elektrikli cihazlar ve bunların parçaları bölge olarak en fazla ithal ettiğimiz ürünler” dedi.

Harezm Bölgesi’nin Türkiye ile yıllık 60 milyon dolar karşılıklı ticareti olduğunu aktaran Davletov, bunu daha fazla artırmak istediklerini, bu konuda her türlü çalışmayı yapmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Toplantı, soru ve cevaplar ile devam etti.