TEKELİOĞLU: “KONYA BÜYÜRSE, TÜRKİYE BÜYÜR”

Capital ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde hayata geçirilen “Anadolu Markaları” organizasyonunun üçüncüsü Konya’da gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Veli Tekelioğlu, “Konya gibi Anadolu şehirleri büyürse, Türkiye büyür” dedi.

Vodafone Türkiye ve Fibabanka ana sponsorluğunda, Konya Sanayi Odası’nın destekleriyle gerçekleştirilen programda konuşan Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Veli Tekelioğlu, şehirde 8 faal organize sanayi bölgesi bulunduğunu ve Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin 23 milyon metrekare ile Türkiye’nin ikinci büyük OSB’si olduğunu kaydetti. Uluslararası yatırımlarla Konya’nın Marmara Havzası’na alternatif bir çekim merkezi haline geldiğini belirten Tekelioğlu, “Konya Organize Sanayi Bölgemiz son 3 yılda 400 milyon Euro’nun üzerinde uluslararası yatırım aldı. Uluslararası yatırım tutarının birkaç yıl içerisinde 700 milyon Euro’ya ulaşmasını bekliyoruz. İhracatta da çok ciddi başarılara imza attık. Son 15 yılda ihracatçı firma sayımızı 3,5 kat, ihracatımızı 13 kat artırdık. Türkiye’de ihracatı 1 milyar doları aşan 16 ilden biriyiz. Türkiye ihracat sıralamasında 13. sırada yer alan şehrimiz, 200’e yakın ülkeye ihracat yapıyor” şeklinde konuştu.

İhracatın yüzde 71’ini sanayi sektörünün oluşturduğunu kaydeden Tekelioğlu, “Dış ticaret fazlası veren ender şehirlerdeniz. Savunma sanayi ihracatında Türkiye’de ilk 5’teyiz. Türkiye’nin makine ihracatında 6. sıradayız. 1000 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında 24 firma ile Türkiye’de 8’inciyiz. Türk sanayisindeki etkinliğimiz her geçen yıl artıyor. İllerin İmalat Sanayindeki Etkinliğini ortaya koyan Aktifler, Net Satışlar ve İstihdama Göre Türkiye Sıralaması’nda 2006 yılında 13’üncü sırada yer alan şehrimiz, 2014 yılında 9’uncu sıraya yükseldi. İnanıyoruz ki, Konya büyürse, Anadolu büyürse, Türkiye büyür” ifadelerini kullandı. Tekelioğlu, konuşmasının sonunda, salonda bulunan yatırımcıları Konya’ya yatırım yapmaya davet etti.

Tekelioğlu’nun ardından Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, Fibabanka Genel Müdür Yardımcısı Emre Ergun ve Nurol GYO Yönetim Kurulu Üyesi Ceyda Çarmıklı da birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü M. Rauf Ateş’in moderatörlüğünde düzenlenen “Konya’nın Lider Markaları” panelinde Konyalı iş adamları Hüseyin Tosunoğlu, İbrahim Tuza, Mevlüt Büyükhelvacıgil ve Tahir Atilla firmaları hakkında bilgileri paylaştı. Programın devamında Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, ‘Büyük markalar nasıl yaratılır’ konulu söyleşi gerçekleştirerek, iş adamlarının da sorularını yanıtladı. Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Veli Tekelioğlu, Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin’e söyleşisinin sonunda hediye takdim etti.