TEKNOLOJİ ODAKLI SANAYİ HAMLESİ PROGRAMI, KONYALI SANAYİCİLERE TANITILDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı, Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası ve Innopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi tarafından düzenlenen bir programla Konyalı sanayicilere tanıtıldı.

Programın açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Sanayi Odası'nın öncelikli hedeflerinden birinin şehrin katma değerli üretimini artırmak olduğunu, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nın da bu sürece çok kritik destekler verebileceğini vurguladı.

Yatırımlar kaldıraç etkisi gösterecek

Konuşmasında son dönemde Konya'da yapılan yatırımlar ve gelişmelere de değinen Başkan Kütükcü, KSO tarafından şehre kazandırılan Innopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nden bahsetti. Kütükcü, Innopark'ın Konya'nın hedeflerine ulaşmasında önemli bir misyon üstlendiğini ifade ederek, "Innopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgemiz, sanayi üretiminde katma değeri artırma hedefimiz doğrultusunda hayata geçirdiğimiz bir proje. Innopark, tamamen üretim odaklı yapısı ile bugün Türkiye'nin en başarılı teknoloji geliştirme bölgelerinden biri haline geldi. Yine bu noktada, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin artması için önemli bir farkındalık oluşturduk ve 2012 yılında sadece 1 olan Ar Ge-tasarım merkezi sayımızın, bugün itibariyle 28’e ulaştığını büyük bir memnuniyet ile görüyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde bu sayının artacağını da hep birlikte göreceğiz" dedi.

24 Konyalı girişimcinin ortaklığı ile şehre kazandırılan Aselsan Konya Silah Sistemleri Fabrikası ve 1 milyon 581 bin metrekarelik Konya Teknoloji Endüstri Bölgesinin de şehrin yüksek katma değer üreten geleceğini besleyecek kritik gelişmeler olduğunu aktaran Kütükcü, şunları söyledi: "Konya aslında, yüksek katma değer üretme yolculuğuna çıkmış durumda. Sanayi tesislerimize verdiğimiz kapasite raporlarına baktığımızda, Konya’nın orta-yüksek teknoloji üretim oranının yüzde 46 ile, orta-düşük ve düşük teknoloji üretiminden çok daha yüksek olduğunu görüyoruz. İnşallah, bu oranları hızla yüksek teknolojiye doğru hep birlikte taşıyacağız. Bu kapsamda, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı da bize önemli fırsatlar sunuyor. Konya'mızın, bu fırsatları en verimli şekilde değerlendireceğine inanıyorum."

Türkiye'de katma değerli üretime odaklanılacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Daire Başkanı Hakan Erten de, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nın, Türkiye'de katma değerli üretimin artırılması amacıyla, teşviklerin orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli sektörlere yoğunlaştırılmasına yönelik hayata geçirilen özel bir program olduğunu söyledi.

Program kapsamında öncelikli ürün listesi oluşturulduğunu ve belirlenen ürünlerin üretiminin artırılması, yeni üretim kabiliyetlerinin ülkemize kazandırılmasının hedeflendiğini belirten Erten, "2021 yılı içerisinde de mobilite, sağlık ve kimya ürünleri, dijital dönüşüm ve üretimde yapısal dönüşüm çağrılarını gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

Erten, programdan yararlanmak isteyen firmaların, www.hamle.gov.tr adresinden istenilen bilgi ve belgelere ulaşabileceklerini, açılacak olan programa ön başvuruda bulunabileceklerini sözlerine ekledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Daire Başkanı Hakan Erten'in gerçekleştirdiği detaylı sunuma aşağıdan ulaşabilirsiniz.