ZİMBABVE HEYETİNDEN KSO’YA ZİYARET

Zimbabve Yerel Yönetimler Bakanı Hon July Moyo ile Ankara Büyükelçisi Alfred Mutiwazuka Konya Sanayi Odası'nı ziyaret etti. KSO Başkanı Memiş Kütükcü'nün ev sahipliği yaptığı ziyarette Zimbabve ile Konya'nın hangi alanlarda iş birliği yapabileceği ve karşılıklı ticaretin artırılabilmesi için neler yapılabileceği konuşuldu.

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü'nün ev sahipliği yaptığı ziyarette, Meclis Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ile KSO Yönetim Kurulu Üyesi ve DEİK  Türkiye-Zimbabve İş Konseyi Başkanı Hıfsı Soydemir de yer aldı.

Konya, Türkiye’nin en büyük 3. OSB’sine sahip

Ziyarette konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya sanayisinin üretimi, ihracatı ve istihdamı hakkında bilgiler verdi. Konya'nın Türkiye'nin en büyük 3. organize sanayi bölgesine ev sahipliği yaptığını söyleyen Kütükcü, "Konya Organize Sanayi Bölgemiz, büyüklük olarak Türkiye'nin en büyük 3. organize sanayi bölgesi konumunda bulunuyor. Burada 5. kısım genişleme alanını tahsise açtık. Ürettiğimiz 166 sanayi parselinden 105 tanesinin tahsisini gerçekleştirdik. Buradaki fabrikalarımızın tamamının üretime geçmesiyle birlikte bölgemizdeki aktif fabrika sayısı 770'in üzerine çıkmış olacak" dedi.

Konya'nın en güçlü olduğu sektörlerin başında makine ve aksamları sektörünün geldiğini burada da tarım makinelerinin başı çektiğini aktaran Kütükcü, "Makine ve aksamları sektörümüzden sonra otomotiv yedek parça sektörümüz ve hububat, bakliyat yağlı tohumlar sektörümüz geliyor. Bu üç sektörümüzde ciddi bir ihracat kapasitesine sahibiz. Ayrıca plastik ambalaj, ayakkabı, döküm gibi birçok sektörde de iddialı bir şehiriz" diye konuştu.

Kütükcü,  KSO Yönetim Kurulu Üyesi Hıfsı Soydemir'in aynı zamanda DEİK  Türkiye - Zimbabve İş Konseyi Başkanı olduğunu hatırlatarak, Zimbabve ile Konya'nın ticari ilişkilerinin daha fazla artacağını, bu noktada Oda olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Daha sonra konuşan KSO Yönetim Kurulu Üyesi ve DEİK  Türkiye - Zimbabve İş Konseyi Başkanı Hıfsı Soydemir de, Ankara Büyükelçisi Alfred Mutiwazuka ile daha sık bir araya gelerek, karşılıklı ticaretin artırılabilmesi için çalışacaklarını, bu kapsamda iki ülke işadamlarına ticari geziler düzenleyeceklerini ifade etti.

Türkiye’den birçok alanda öğreneceklerimiz var

Zimbabve Yerel Yönetimler Bakanı Hon July Moyo ise ev sahipliğinden dolayı Başkan Kütükcü’ye teşekkür ederek, “Zimbabve ile Türkiye arasındaki ilişkileri teşvik edecek, bunları devam ettirecek çok sebebimiz var. Madencilik, tekstil, enerji ve tarım gibi alanlarda çalışmalarımız var. Türkiye’ye bu alanlarda ürün gönderebiliriz. Ben ayrıca, Türkiye ile ülkemiz arasında çok daha fazla işbirlikleri kurulabileceğine ve bunun ileri safhalara taşınabileceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Son olarak konuşan Zimbabve Ankara Büyükelçisi Alfred Mutiwazuka da, Türkiye’nin ihracat, üretim gibi birçok alanda öğretici konumda olduğunu, buradan birçok ders alabileceklerini dile getirdi. Büyükelçi Mutiwazuka, “Büyükelçilik olarak iş birliklerini artırmak adına yeni planlar yapıyoruz. Türkiye’deki ticaret ve sanayi odaları ile etkin işadamları ile görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Ülkemizdeki iş adamları ile Türkiye’deki iş adamlarının ortaklıklar kurması, birlikte çalışmalar yürütmesi için girişimlerde bulunuyoruz. İki ülke arasında iş anlaşmaları yapmaya da hazırız” diye konuştu.A