İSO “TÜRKİYE’NİN 500 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU-2014” ARAŞTIRMASINI AÇIKLADI

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu - 2014 araştırma sonuçlarını Odakule’de yapılan toplantı ile kamuoyuna açıkladı. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın İSO Başkan Yardımcıları Adnan Dalgakıran ve İrfan Özhamaratlı ile birlikte açıkladığı verilere göre, sanayinin zirvesinde geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 37 milyar 501 milyon TL’lik üretimden satışı ile Tüpraş yer aldı. Net satışlarını 2013 yılına göre yüzde 3,9 artırarak 473 milyar TL’ye çıkaran İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nun Türkiye sanayi ihracatının yüzde 40,7’sini gerçekleştirdi.

En büyük şirketlerin ağırlıklı olarak petrokimya, otomotiv ve demir-çelik sektörlerinden olduğu araştırmada, ikinci sırayı 10 milyar 539 milyon TL’lik üretimden satışı ile Ford Otomotiv, üçüncülüğü ise geçen yıl dördüncü olan Oyak-Renault, 8 milyar 777 milyon TL ile satışı ile aldı.

İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasına göre şirketler, 30 milyar TL olan esas faaliyet gelirlerinin yine yarısından fazlası olan 16 milyar TL’sini finansmana harcadı. Faaliyet kârlılığı ile ilgili bir diğer önemli gösterge olan EBITDA verilerinde de faaliyet kârlılığı gerilemeyi teyit etti. 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nda EBITDA oranı geçen yıl yüzde 11 iken, bu yıl yüzde 10,7’ye indi.

Şirketler toplam istihdamını yüzde 5,3’lük artışla 580 bine çıkardı. Şirketlerin duran varlıklarının toplam varlıklar içindeki payı yüzde 50’den yüzde 46’ya gerilerken, zarar eden şirketlerin sayısı ciddi bir azalışla 129’dan 83’e indi.

Kurlardaki hareketlilik ve konjonktürel faktörlerin etkisiyle bazı şirketlerin kambiyo pozisyonlarının olumlu katkısıyla 500 büyüğün karlılığında artış yaşandı.

Şirketlerin finansal yapısının sağlıklı olup olmadığının en önemli parametrelerinden olan toplam borçların özkaynaklara oranı ise geçen yıl olduğu gibi yine yüksek bir oran olan yüzde 132 seviyesini korudu.

Şirketlerin 2014 verilerine göre düşük teknoloji kullanım oranı yüzde 40, orta-düşük teknoloji kullanımı yüzde 37, orta-yüksek teknoloji kullanımı yüzde 19 ve yüksek teknoloji kullanımı yüzde 3 oldu.

Rapora göre 500 büyük şirket, üretimden satışlarının yüzde 0,7’sini AR-GE harcamalarına ayırırken, yabancı sermaye paylı kuruluşların sayısı 2014 yılında 126’ya geriledi.

Türkiye’nin Birinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasına, Konya’dan 2 yeni firma girerken, geçen yıl yer alan bir firmanın da listede bulunmadığı bilgisini paylaşan Başkan Kütükcü, “İstanbul Sanayi Odası tarafından yapılan Türkiye’nin Birinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması’nda 2014 yılında Konya’dan 10 firmamız yer aldı. Listede Konya Şeker 40’ıncı, Pakpen 203’üncü, Eti Alüminyum 220’nci, Tümosan 231’inci, Konya Çimento 312’nci, Akova Süt 351’nci, Ova un 419’uncu, Helvacızade Gıda 490’ıncı sırada yer almıştır. Ayrıca daha önce İkinci 500’de yer alan firmalarımız; Enka Süt İlk 500’de 427’nci, Aydınlar Yedek Parça ise yine İlk 500’de 480’inci sıraya yükselmişlerdir. Listedeki gücümüzün artması memnuniyet verici. Üreterek, ihracat yaparak şehrimize, ülkemize değer katan tüm firmalarımızı ve çalışanlarını tebrik ediyorum” dedi.

ISO 500 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU TAM LİSTE