2014’TE TÜRKİYE'Yİ İHRACATÇILAR BÜYÜTTÜ
Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, geçtiğimiz yılın ihracat rakamlarını değerlendirdi. Başkan Kütükcü, “İhracatçılarımız Türkiye’yi büyütmeye, Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırmaya devam ediyor. Türkiye 2014 yılının ilk 9 ayında yüzde 2.8 büyüdü. Bu dönemde büyümeye 2.7’lik katkıyla en büyük desteği ihracatçılarımız verdi. Türkiye’yi adeta omuzlarında taşıyan bütün ihracatçılarımızı tebrik ediyor, 2015’te başarılarının artarak devam edeceğine inanıyorum” dedi.
Konya’nın Türkiye ihracatında 14’üncü sırada yer aldığını bildiren Kütükcü, Konya’nın ilk 10’a girebilecek üretim ve ihracat potansiyeli olduğunu, Konya Sanayi Odası olarak bu potansiyeli daha verimli bir şekilde değerlendirmek için yaptıkları çalışmalara 2015 yılında da ara vermeden devam edeceklerini söyledi. Başkan Kütükcü, Konya’nın en büyük pazarı olan Irak’taki istikrarsızlığın 2014 yılı ihracatındaki artışı sınırladığına dikkat çekerek, “2014 yılında Almanya, Cezayir, İran, Suudi Arabistan, Vietnam, Mısır, Özbekistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Lübnan, İspanya, İsrail, Tunus, Hollanda, Japonya gibi ülkelere ihracatını artıran şehrimiz, Irak, Suriye, Bulgaristan, Yunanistan, Nijer, Rusya, Libya, Tacikistan, Avusturya, Brezilya gibi ülkelerde de ihracat kaybı yaşamıştır. Tüm bu ihracat kayıplarına rağmen, Konyalı firmalarımızın ihracatlarını yüzde 9 artırması takdire şayandır” ifadelerini kullandı.
Makine ve aksamları ilk sıraya yerleşti
Açıklamasında Konya’daki sektörlerin 2014 yılı ihracatları ile ilgili bilgiler de veren Başkan Kütükcü, 2013 yılında Konya ihracatında ikinci sırada yer alan makine ve aksamları sektörünün 2014’te ilk sıraya yerleştiğini, ikinci sırada ise taşıt araçları ve yan sanayi sektörünün yer aldığını bildirerek, bu iki sektörün toplam ihracatın yüzde 42.5’ini gerçekleştirdiğini kaydetti. Kütükcü, “2014 yılında makine ve aksamları sektörü ihracatını yüzde 16.56, taşıt araçları ve yan sanayi sektörü yüzde 8.79, hububat, bakliyat, yağlı tohum ve mamulleri yüzde 6.45, kimyevi maddeler ve mamulleri yüzde 2.35, iklimlendirme sanayi yüzde 9.36, maden ve metaller yüzde 11.67, savunma ve havacılık sanayi yüzde 1.07, elektrik-elektronik yüzde 19.6 artırmıştır. Öte yandan demir ve demir dışı metaller sektöründe yüzde 3.68, ağaç mamulleri ve orman ürünlerinde yüzde 10, çimento, cam, seramik ve toprak ürünlerinde yüzde 22.92, yaş sebze ve meyve ürünlerinde yüzde 4.32 oranlarında ihracat kaybı yaşanmıştır” diye konuştu.