2022 DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE EKONOMİK GÖRÜNÜM WEBİNARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Konya Sanayi Odası tarafından düzenlenen “2022 Dünyada ve Türkiye’de Ekonomik Görünüm Webinarı”nda ekonominin dünü, bugünü ve yarını konuşuldu. Programın açılışında konuşan KSO Yönetim Kurulu Üyesi İ. Bozkurt Çağlayan Konya’nın tüm zor şartlara rağmen üretmeye devam ettiğinin altını çizdi.
TOBB-ETÜ Öğretim Üyesi ve TEPAV Danışmanı Prof. Dr. Fatih Özatay ile Yapı Kredi Araştırma ve Analitik Danışmanı Eren Ocakverdi’nin konuşmacı olarak katıldığı programda Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi İ. Bozkurt Çağlayan, tüm dünyayı etkileyen pandeminin birçok alanda yeniliği, fırsatları ve zorluğu da beraberinde getirdiğini söyledi. İş dünyasının hammadde temininde zorlandığını ve olağan üstü fiyat artışları yaşandığına dikkat çeken Çağlayan, Konya’nın bu dönemde sanayi üretimini sekteye uğratmadan devam ettirdiğini aktardı. Çağlayan, “Enerji maliyetleri, lojistik sorunlar iş dünyamızı zorlayan konuların başında geldi. Buna benzer birçok sorun yaşadık, yaşamaya da devam ediyoruz. Konya iş dünyası olarak bizim bu dönemdeki en önemli amacımız üretimin sekteye uğramadan devam etmesi oldu, bunu da başardık. Bu dönemde tarihimizin en yüksek ihracat rakamına ulaştık. Bu yılın ilk 11 ayında 180’in üzerinde ülkeye 2 milyar 710 milyon dolar ihracat yaptık. Bu yılı 3 milyar dolar ile kapatacağız ve yeni bir rekora imza atacağız” dedi.
Konya’da üretim ve ihracatın yanında yatırımlarında devam ettiğini aktaran Çağlayan, “Konya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 5. Kısım Genişleme Alanı’nın tahsisi pandemiye rağmen tamamlandı. Burada 150 parselin tahsisi gerçekleştirildi. Şu anda 49 fabrika üretime başladı. Diğerleri de inşaatlarına devam ediyor. Bunlarda en kısa zamanda üretim faaliyetlerine başlayacaklar” şeklinde konuştu.
2021’de yüzde 10, 2022’de yüzde 3,5 civarında büyüme bekleniyor
Yapı Kredi Araştırma ve Analitik Danışmanı Eren Ocakverdi de, dünya ekonomilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ABD’deki faiz artırım kararlarından, Türkiye’nin risk primlerine kadar birçok konuya değinen Ocakverdi, kasım ayı verilerine göre, üreticilerin genel hissiyatının ve beklentilerinin yüksek olduğunu ancak, tüketicilerin karamsar olduğunu söyledi. Türkiye’nin büyümesinin bir önceki çeyreğe göre hızlanmaya işaret ettiğini aktaran Ocakverdi, “Öncü göstergeler, son çeyrek itibariyle büyümenin hızlanacağını gösteriyor. 2021 yılının tamamında yüzde 10 civarında bir büyüme bekleniyor. Fakat gelecek yıl için durum biraz karışık. Yüzde 3-3,5 arasında büyüme bekleniyor” diye konuştu.
Türkiye’nin yüksek riskini, enflasyonu ve faizleri düşürmesi gerekiyor
Daha sonra konuşan TOBB-ETÜ Öğretim Üyesi ve TEPAV Danışmanı Prof. Dr. Fatih Özatay da, Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat ve Katılma Hesapları uygulaması üzerine yaptığı değerlendirmede, programın olumlu ve olumsuz yönlerine dikkat çekti. Özatay, hayata geçirilen uygulamanın istenildiği gibi çalışması için sisteme güvenin olması, enflasyon beklentilerinin ve risk algısının düşmesi gerektiğini, aynı zamanda yurt dışından kaynak girişinin azalmaması gerektiğini vurguladı.
Özatay, 2022 yılı için neler yapılabileceğine ilişkin de şu değerlendirmelerde bulundu: “Faizler ve risk primlerimiz çok yüksek. 2021’i yüksek enflasyon ile kapatacağız. Türkiye’nin yüksek olan riskinin, enflasyonun, kredi ve tahvil faizinin düşürülmesi gerekiyor. Kur oynaklığının azalması gerekiyor. Riski düşürecek bir şeyler yapmak gerekiyor. Her şeye rağmen kamu bütçesi iyi durumda, hazinenin önemli miktarda mevduatı var. 2001 yılında çok zorlu koşullarda bunu başardık, şimdi yapamamak için bir neden yok.”
Program soru ve cevaplar ile devam etti