KSO’NUN GÜNDEMİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ
Konya Sanayi Odası tarafından, Sanayide Enerji Verimliliği ve Enerji Ekonomisi Konferansı düzenlendi. Konferansın açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, enerjide verimliliğin önemine değinerek yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Çevrimiçi gerçekleştirilen konferansta, Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Volkan Ş. Ediger, Enerman Danışmanlık Kurucusu Sedat Vatandaş, Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Ziya Söğüt, Enerjisa Enerji Verimliliği Süreç Lideri Cengiz Ören ve Mekanik Proje San. Genel Müdürü Hamit Mutlu enerji verimliliğine yönelik bilgilendirmelerde bulundu.
Konferansın açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, enerjinin her alanda daha verimli kullanılması gerektiğini vurgulayarak, “Verimli kullandığımız her birim enerji, ürettiğimiz enerjidir” dedi.
Mobil Etüt Aracı ile enerji verimliliği artacak
Konya Sanayi Odası ve Konya Organize Sanayi Bölgesi olarak enerji verimliliği konusunda yaptıkları çalışmalar ve yatırımlar hakkında bilgiler veren Kütükcü, şunları söyledi: “Oda olarak, KOP Kalkınma İdaresi Başkanlığımız ve Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüzle birlikte Enerji Verimliliği Mobil Etüt Aracı Projesini hayata geçirdik. Bu mobil etüt aracı, isteyen sanayicilerimizin tesislerine giderek enerji verimliliklerini yerinde etüt edecek. Bu etüt çalışmalarının neticesinde fabrikalarımıza, bir yol haritası sunacağız. Sanayicilerimiz bu yol haritasında, enerji verimliliği açıklarını, enerjisini nasıl daha verimli hale getirebileceğini ve bir yatırım yapması gerekiyorsa bu yatırımlar için ne tür destek mekanizmaları olduğunu görebilecek.”
Konya OSB’de yenilenebilir enerji yatırımları artıyor
Kütükcü, Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde de enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını, bu çalışmaların karbon salınımını 2050 yılına kadar sıfırlamayı hedefleyen Avrupa Yeşil Mutabakatı sürecinde Konya’nın elini güçlendireceğini söyledi. Kütükcü, “Türkiye’nin en büyük 3. OSB’si olan Konya OSB’mizde, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve karbon salınımının azaltılması için birçok çalışmayı hayata geçirdik. Konya OSB Bölge Müdürlüğü olarak 4.5 MW’lık 3 ayrı GES kurduk. 2014 yılında işletmeye aldığımız GES’lerde bugüne kadar ürettiğimiz 38 milyon kWh elektrikle 16 bin ton karbon salınımını engelledik. Yine bölgemizdeki 80 fabrika, çatılarındaki GES’lerde elektrik üretimi gerçekleştiriyor. Fabrikalarımızın çatılarındaki GES’lerin kurulu gücü de 88 MW’a ulaşmış durumda ve bu GES’lerle de, 65 bin tona yakın karbon salınımı engellendi. Ayrıca bölgemizdeki 1370 sodyum buharlı lambayı, enerji verimli LED armatürlere dönüştürdük. Bu çalışmalarımızla da OSB içi aydınlatma tüketiminde yılda yüzde 30 enerji tasarrufu sağladık, doğaya 120 ton karbon salınımını engellemiş olduk” şeklinde konuştu.
2050 yılında yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçmeliyiz
Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Volkan Ş. Ediger de, yeni dünya düzeninin temel düsturunun sürdürülebilir kalkınma olduğunu ve bunun da en önemli ayaklarından birinin enerjinin sürdürülebilir gelişimi olduğunu söyledi. Ediger, “2030 yılına kadar emisyonu yüzde 55 azaltmamız ve 2050 yılında da sıfır emisyonlu hale gelmemiz gerekiyor. Bunu başarabilmek için yenilenebilir enerjinin, enerji sepetimiz içindeki payını artırmalı, 2050’de yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçmeliyiz. Ayrıca enerjiyi daha verimli ve daha etkin kullanmalıyız. Daha az enerji ve daha az doğal kaynak tüketmeliyiz” şeklinde konuştu. Ediger, yenilenebilir enerji alanında yerli üretimin ve Ar-Ge çalışmalarının artırılması gerektiğini vurguladı.
Enerjiyi 3 kat daha verimli kullanmalıyız
Enerman Danışmanlık Kurucusu Sedat Vatandaş da, enerji verimliliğinin, artan enerji maliyetlerine karşı koruduğuna ve emisyon azaltımıyla sürdürülebilir kalkınma hedeflerine doğrudan katkı sunduğuna dikkat çekti. Vatandaş, “Sürdürülebilir kalkınma hedefleri içerisinde, 2050 yılına kadar enerji ihtiyacımız artacak ancak emisyonu da azaltmamız gerekiyor. Bu yüzden şu andaki enerjiyi 3 kat daha verimli kullanmalıyız” ifadelerini kullandı. Vatandaş, işletmelerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda yatırım yapması halinde yurt dışından daha kolay yatırım ve destek alabileceklerini de sözlerine ekledi.
İşletmeler enerji yönetim modeli oluşturmalı
Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Ziya Söğüt ise, “İklim değişirse her şey değişir” diyerek başladığı konuşmasında, enerji verimliliği konusunda yetişmiş insan gücünün önemli olduğunu belirtti. Söğüt, “Öncelikle enerji yönetim modeli kurmamız ve buna bağlı olarak potansiyeli değerlendirmemiz gerekiyor. Aksi halde enerji verimliliği ile ilgili yapılar, sadece lamba değiştirmeye gider. Bu oldukça yanlış bir bakış. Bu kültürel davranışın işletmeye kazandırılması gerekiyor. Bunu sağlarsanız önemli bir kazanım elde edersiniz” ifadelerini kullandı.
Enerji Performans Sözleşme Modeli, firmaların enerji verimliliği dönüşümünü sağlıyor
Enerjisa Enerji Verimliliği Süreç Lideri Cengiz Ören ise, Enerji Performans Sözleşme (EPS/ESCO) Modeli hakkında bilgiler verdi. Ören, bu model ile işletmelerin enerji maliyetlerinin ortaya konulduğunu, firmaların bu iyileştirmeler için ayrı bir finansman harcamadığını, enerji verimliliği dönüşümü için gereken yatırımın ortaya çıkarılan tasarruf ile geri ödendiğini ve performans garantisi verildiğini, performans sağlanana kadar da ödeme yapılmadığını sözlerine ekledi.
Mekanik Proje San. Genel Müdürü Hamit Mutlu da, doğal soğutma sisteminin bir endüstri soğutma prosesinde enerji verimliliği ve maliyet etkisinin incelenmesi konulu sunumunu gerçekleştirdi.