BANGLADEŞ’LE OLAN TARİHİ BAĞIMIZ, TİCARETİMİZİ DE GÜÇLENDİRMELİ

Bangladeş İstanbul Başkonsolosu Muhammed Monirul İslam, Konya Sanayi Odası'nı ziyaret etti. Başkan Yardımcısı Mustafa Veli Tekelioğlu'nun ev sahipliği yaptığı ziyarette, iki ülkenin geçmişten gelen dostluğu bulunduğu ve bu dostluğun ticarete de yansıtılarak var olan ticaret hacminin artırılması gerektiği üzerinde duruldu.

Ziyaretinden dolayı Başkonsolos Muhammed Monirul İslam'a teşekkür eden Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Veli Tekelioğlu, Bangladeş ile Türkiye'nin tarihi bir bağı olduğunu söyledi. 1920'li yıllarda Hindistan'da yaşayan Bangladeşli kadınların altınlarını satarak Osmanlı Devleti'ne gönderdiğini hatırlatan Tekelioğlu, "Süreç içerisinde çeşitli sebeplerden dolayı birbirimizden uzaklaştık. Biz bu ilişkileri yeniden geliştirmek istiyoruz. Ticari ve siyasi alanda ilişkilerimizi daha güçlü kılmalı ve kalıcı ilişkiler kurmalıyız. Oradaki Müslümanlar ile irtibatlarımızı koparmamalıyız" şeklinde konuştu.

Konya ekonomisi hakkında da bilgi veren Tekelioğlu, Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde gıda makineleri, otomotiv yedek parça, tarım makineleri, orman ürünleri  gibi farklı sektörlerde 570'in üzerinde fabrikanın üretim yaptığını ifade ederek, şehrin bu dinamik yapısı ile  geçtiğimiz yıl 1,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirtti. Tekelioğlu, Konya ile Bangladeş'in karşılıklı ticaret hacminin artırılması için de her türlü çalışmayı yapmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Hammaddeyi işleyecek makinelere ihtiyacımız var

Ev sahipliğinden dolayı Tekelioğlu'na teşekkür eden Bangladeş'in İstanbul Başkonsolosu Muhammed Monirul İslam da, Türkiye'yle olan tarihi bağlarını her zaman güçlendirmek istediklerini söyledi. Tarım alanında birçok ürününün hammaddesinin ülkelerinde bulunduğunu ancak, bunu işleyecek ekipmanın olmadığını ifade eden İslam, Türkiye'nin ve Konya'nın makine üretimi konusundaki kabiliyetini bildiklerini bu konuda işbirliği yapmak istediklerini aktardı.

İslam, iki ülkeden karşılıklı iş adamı heyetlerinin görüşmesini sağlayacak bir çalışma planı oluşturacaklarını da sözlerine ekledi.