BAŞKAN KÜTÜKCÜ’DEN İHTİLAFLARA ARABULUCULUK DAVETİ
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK), Adalet Bakanlığı ve TOBB Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi (TOBBUYUM) iş birliğinde, “Organize Sanayi Bölgelerinde Arabuluculuğun Güncel Gelişmeleri” paneli gerçekleştirildi. Panelin açılış konuşmasını yapan Konya Sanayi Odası ve OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, mahkemelerde yıllarca süren davaların arabuluculuk sistemi ile çok kısa sürelerde çözülebildiğini vurgulayarak, bütün sanayicileri olası bir uyuşmazlık durumunda arabuluculuk sistemine başvurmaya davet etti.
OSBÜK ve TOBBUYUM arasında imzalanan protokol kapsamında ikincisi Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirilen panele TOBBUyum Başkanı ve TBMM Eski Başkanı Cemil Çiçek, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ile Konya iş dünyası temsilcileri ve Konya OSB’de faaliyet gösteren sanayiciler katıldı.
OSBÜK, arabuluculuk sisteminde köprü görevi üstlenecek
Panelin açılış konuşmasını yapan Konya Sanayi Odası ve OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, iş dünyasının en büyük sorunlarının başında bürokrasi ve yavaş işleyen yargı sisteminin geldiğini söyledi. Adalet ve güven duygusu güçlü, hukuk sistemi adil olan ülkelerin ekonomisinin de güçlü olduğunu aktaran Kütükcü, “Kolaylıkla çözülmesi mümkün olan çok basit ihtilaflar, yıllarca sonuçlanamıyor. Arabuluculuk, eskiden yıllarca süren davaların artık haftalar, hatta günler içinde çözülmesine imkan sunuyor. Bugün dünyanın gelişmiş tüm ekonomilerinde etkin bir şekilde kullanılan arabuluculuk sistemini organize sanayi bölgelerimize, sanayicilerimize daha çok anlatarak, bu sistemin nimetlerinden daha fazla faydalanmalarını istiyoruz. Arabuluculuk sisteminin en önemli kazanımlarından birisi de; karşılıklı rıza ile bir sonuca varılmasıdır” dedi.
OSBÜK’ün arabuluculuk sürecinde köprü görevi üstleneceğini dile getiren Başkan Kütükcü, “Organize sanayi bölgelerimizdeki sanayicilerimiz, karşılaştıkları ihtilafları uzayan dava süreçlerine girmeden, daha hızlı, sürdürülebilir ve ekonomik yollardan çözüme kavuşturacak. Burada yargının yükü de hafiflemiş olacak. Ben buradan bütün OSB sanayicilerimizi herhangi bir uyuşmazlık durumunda önce arabuluculuk sistemine başvurmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.
Arabuluculuk sistemiyle uzun yıllar süren davalar bir iki saatte çözüme kavuşturuluyor
TOBBUyum Başkanı Cemil Çiçek de, tüm dünyada bir yargı sorunu olduğunu, bunun temel nedenlerinden birinin de yargı davalarının süresinin çok uzun olması olduğunu söyledi. Yargı yolu ile sorunları çözme yerine yargı kararı yerine geçecek yol ve yöntemler ile insanların ihtilaflarının, uyuşmazlıklarının kısa sürede çözüme kavuşturulması için çalıştıklarını aktaran Çiçek, “Yargının önünde milyonlarca dosya var. 3-5 sene süren davalar sonuçlandığında bile, tarafları memnun etmeyebiliyor. Bu devlete olan güveni de sarsıyor. Yargıya güven yoksa, devlete de güven yoktur. İşte alternatif çözüm, arabuluculuk da bizim kültürümüzde de olan, birilerinin araya girerek, tarafları ikna ederek, sulhen helalleşerek ayrılmalıdır. Böylelikle mahkemede olduğu gibi bir tarafı memnun etmeme durumu ortadan kalkıyor, iki taraf helalleşerek ayrılıyor. Toplum barışına, insanlar arası yardımlaşmaya da yardımcı oluyoruz” ifadelerini kullandı.
Sanayicilere, 2019 yılında Konya’daki bir iş mahkemesinde dava süresinin 555 gün sürdüğünü, tarafların mahkeme sonucunu beğenmeyerek, sonucu istinafa götürdüğünü ve davanın 3,5-4 sene sürdüğüne dair bir örnek veren Çiçek, şöyle devam etti: “Yargı yoluyla ihtilafları gidermek hem masraflı hem de uzun sürüyor. Arabuluculuk ise iki üç saatte bitiyor. Bakın, Ticari uyuşmazlıklarda 2019 yılından bu yana 388 bin 659 dosya arabulucuya gitmiş. Bunun 183 bin 874’ü anlaşma ile sonuçlanmış 163 bin dosyada anlaşma sağlanamamış. Yine iş uyuşmazlıklarında 2018 yılından bu yana, 1 milyon 271 bin dosya arabulucuya gitmiş. Bunun 715 bininde anlaşma sağlanmış. 493 bininde anlaşma sağlanamamış. Mahkemelerde 4-5 yıl sürecek olan uyuşmazlıklar arabuluculuk yöntemi ile 2-3 saatte çözüme kavuşturuldu. Hem basit, hem çağdaş hem de en az masraflı bir yöntem Türk hukuk sistemine alınmış oldu.”
Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Panelistler Arabuluculuk Daire Başkanı Çağdaş Özer, TOBB UYUM Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel, Avukat Arabulucu Burak Aslanpınar, Avukat Arabulucu Mehmet Akuğur katılımcılara arabuluculuk hakkında bilgi verdi ve sanayicilerin sorularını yanıtladı.