Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

BÜYÜMEDE ASLAN PAYI OSB’LERİN

BÜYÜMEDE ASLAN PAYI OSB’LERİN

OSBÜK tarafından organize edilen Marmara Bölge Toplantısı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile Marmara Bölgesi’ndeki 89 OSB’nin katılımıyla gerçekleşti. Gebze Güzeller OSB ve Gebze Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde bir otelde yapılan toplantıda, 1 Temmuz 2017’de yürürlüğe giren Üretim Reform Paketi’nin getirdiği yenilikler konuşulurken, OSB’lerin ülkenin geleceği için önemine dikkat çekildi. Programda konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye'nin sanayi ağırlıklı büyüdüğünü, bu büyümede aslan payının OSB'lere ait olduğunu vurguladı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Çevremizdeki istikrarsızlıklara, savaşlara, hain darbe girişimine ve ekonomimizi hedef alan spekülasyonlara rağmen iyi bir sınav verdik. Artık görülmüştür ki Türk ekonomisi maniple edilemez. Türk ekonomisi, bütün manipülasyonlara karşı çok sağlamdır, güçlüdür, dirençlidir. İçeriden ve dışarıdan gelecek, ekonomik veya diğer türden hiçbir tehdide boyun eğmeyiz. Biz işimize bakmaya, büyümeye ve düşman çatlatmaya devam edeceğiz." dedi.

OSB’lerimizin daha da büyümesi gerekir

Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB), ekonominin mutfağı olduğunu anlatan Bakan Özlü, OSB'lerin, planlı kalkınmanın çok önemli bir ayağını oluşturduğunu dile getirerek, "Türk sanayisinin gelişmesi, modernize olması ve dışa açılması için OSB'lerimizin daha da büyümesi, işlevlerinin pekişmesi gerekmektedir. Türkiye'nin sanayileşmesi, kalkınması, büyümesi, her anlamda dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olması yolunda OSB'lerin katkılarına inanıyoruz. Bu inançtan dolayı, sizlerin de yakından takip ettiği gibi bir dizi, çok önemli düzenlemeyi de hayata geçiriyoruz." şeklinde konuştu.

Üretimin içinde olan her kesimin görüşleri ve ihtiyaçlarının Üretim Reform Paketi'nde karşılığını bulduğunu anlatan Özlü, paketin neredeyse bütünüyle OSB'lerin önünü açan, onlara yeni ufuklar sunan bir kanun niteliğinde olduğunu aktardı.

"2017'de 102 yeni OSB projesi yatırım programında"

Özlü, 2016 yılı sonuna kadar 173 OSB projesinin tamamlanarak sanayicilerin hizmetine sunulduğunu aktaran Özlü, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tamamlanan bu projeler için Bakanlığımızca 2017 yılı fiyatlarıyla toplam 4,2 milyar lira tutarında kredi kullandırılmıştır. 1962-2002 arasında yıllık ortalama 2 OSB projesi biterken, 2003-2016 arasında yıllık ortalama 8 OSB projesi bitirilmiştir. Bakanlığımız 2017 yılı yatırım programında 22 adedi yeni proje olmak üzere toplam 102 OSB projesi yer almaktadır. 2017'de yaklaşık 19 bin kişiye istihdam imkanı sunacak olan 7 OSB projesini daha tamamlamayı planlıyoruz. 2002'ye kadar üretime geçilen parsel sayısı 11 bin 395'ken, son 15 yılda 50 bin 437 parselde üretime geçilmiştir. 3 binden fazla parsel inşaat, 5 binden fazla parsel ise proje aşamasında bulunuyor. Ayrıca 13 bine yakın parsel tahsis edilmeyi beklemektedir. Şu an üretime geçen parsellerde 1 milyon 720 bin kişi istihdam edilmektedir. OSB'lerdeki boş parsellerin de üretime geçmesiyle birlikte bu sayının 2,5 milyon kişiye ulaşılması beklenilmektedir. 2023 hedefimiz ise 65 yeni OSB kurarak 1 milyon ilave istihdam oluşturmaktır."

"Türk ekonomisi maniple edilemez"

Hep birlikte, sanayinin bütün unsurları ve aktörleri olarak geleceğe hazırlanmak zorunda olunduğuna işaret eden Özlü, Türkiye'nin sanayi ağırlıklı büyüdüğünü söyledi. Özlü, bu büyümede aslan payının OSB'lere ait olduğunu dile getirerek, Türk sanayisinin çarklarının döndüğünü, dönmeye de devam ettiğini bildirdi.

Türk ekonomisi ve sanayisinin bütün unsurlarıyla iyi bir sınav verdiğini anlatan Özlü, şunları kaydetti: "Çevremizdeki istikrarsızlıklara, savaşlara, hain darbe girişimine ve ekonomimizi hedef alan spekülasyonlara rağmen iyi bir sınav verdik. Artık görülmüştür ki Türk ekonomisi maniple edilemez. Türk ekonomisi, bütün manipülasyonlara karşı çok sağlamdır, güçlüdür, dirençlidir. İçeriden ve dışarıdan gelecek, ekonomik veya diğer türden hiçbir tehdide boyun eğmeyiz. Biz işimize bakmaya, büyümeye ve düşman çatlatmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Özlü, Ar-Ge ve tasarım merkezleri kurduklarını ve bu konuda başarılı olduklarına değinen, Türkiye'de Ar-Ge ve tasarım merkezleri sayısının 718 olduğunu aktardı. Bu sayıyı yıl sonuna kadar bine tamamlamayı hedeflediklerini ifade eden Özlü, amaçlarının sanayicinin kendi teknolojisini üretmesi olduğuna dikkati çekti.

Bakan Özlü, kendi teknolojisini üreten bir sanayi hedeflediklerini dile getirerek, "Teknoloji transfer eden değil, teknoloji üreten bir sanayi hedefliyoruz. Katma değeri yüksek ürünler yapmalıyız. Teknoloji üretmezsek ve sürekli teknoloji transferiyle yolumuza devam edersek Türkiye'nin geleceği çok aydınlık olmaz. Kendi teknolojimizi üreteceğiz, kendimiz yapacağız ve yüksek katma değerli ürünler üreteceğiz" ifadesini kullandı.

Üretim Reform Paketi bir milattır

Konya Sanayi Odası ve OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü ise, bölgesel toplantılarla Türkiye’nin dört bir yanındaki OSB’lerle bir araya geldiklerini, bu kapsamda son 5 ayda Marmara Bölgesi’nde iki ayrı toplantı yapıldığını söyledi. Yapılan istişarelerle 1 Temmuz 2017’de yürürlüğe giren Üretim Reform Paketine OSBÜK olarak çık önemli katkılarda bulunduklarını ifade eden Kütükcü, “Üretim Reform Paketi bir milattır, bir vizyon değişimidir. Bu pakete Türkiye’de yakın dönemde üretimle ilgili hayata geçen en kapsamlı reform diyebilirim. Sayın Bakanımıza, Sanayi Komisyonumuza, Sayın Başbakanımıza ve Sayın Cumhurbaşkanımıza OSB camiası adına teşekkür ediyorum. Organize Sanayi Bölgeleri yıllardır üzerinde taşımak zorunda kaldığı pek çok yükten bu paketle birlikte kurtuldu. Artık bizler yıllardır konuştuğumuz TRT payı-emlak vergisi kalksın, belediyelerden hafta sonu alınan çalışma ruhsatı alma zorunluluğuna son verilsin, arsa tahsislerinden damga vergisi alınmasın gibi şeyleri konuşmayacağız. Daha nitelikli OSB’ler inşa etmek için neler yapmalıyız? Üretimdeki katma değerimizi nasıl artıracağız? OSB sanayicilerimizin kapasitelerini nasıl artırabiliriz?  Bölgelerimizdeki Ar-Ge merkezi sayısını, teknoloji geliştirme bölgesi sayısını nasıl artırabiliriz? Üniversitelerle nasıl daha iyi işbirliği sağlayabiliriz? bunları istişare edeceğiz, böylece zayıf yönlerimizi de güçlendireceğiz. İşte bu bir vizyon değişimidir” ifadelerini kullandı.

Rekor üstüne rekor kırdık

Üretim Reform Paketiyle birlikte gelen çözüm odaklı yeni bakış açısı ile Türkiye’nin yeni bir KGF modeli ortaya koyarak, “Ben üreten insanlara, sanayicime, tüccarıma kefilim” dediğinin altını çizen Kütükcü, “Neticede ne oldu, Türkiye kazandı. Yılbaşından bu yana ihracatta, kapasite kulanım oranlarında, sanayi üretiminden rekor üstüne rekor kırıyoruz. İkinci çeyrekte yatırımlar yüzde 9.5 arttı. Yine ikinci çeyrekte, yüzde 5.1 ile Çin ve Hindistan’ın ardından G20’nin en hızlı büyüyen 3. ülkesi olduk. İnşallah çok daha yeni başarılara imza atacağız” dedi. 

Programda Gebze Güzeller Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Adem Ceylan ile Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler de birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından istişare toplantısına geçildi.

Toplantıya, Kocaeli Vali Vekili Dursun Balaban, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak ve pek çok organize sanayi bölgesi başkanı katıldı.