Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

DEV ORGANİZASYON BAŞLADI

DEV ORGANİZASYON BAŞLADI

Otomotiv yan sanayi sektöründe Türkiye’nin en iddialı şehirlerinden olan Konya’da düzenlenen uluslararası otomotiv konferansında sektörün duayenleri, küresel otomotiv markalarının yöneticileri ve yan sanayici üreticileri bir araya geldi. Otomotivin sadece bir taşıt aracı değil, dünyayı değiştiren makine olduğuna işaret edilen konferansta, ayrıca Konya Sanayi Odası tarafından ISO /16949 Kalite Belgesi’ne sahip firmalara “Kalite Ödülü” verildi.
 
Konya Sanayi Odası tarafından geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Otomotiv Sektörünün Geleceği ve Çözümü İçin Kümelenme (OSEG) toplantılarının ikincisi OSEG 2012 gerçekleştirildi.  Konferansa otomotiv sektörünün yerel ve küresel aktörleri ile Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı Ahmet Şekeroğlu, Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, sanayici ve işadamları katıldı.
 
Konferansın açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı Ahmet Şekeroğlu, Türkiye’nin toplu iğne bile üretemeyen bir ekonomiden, bugün dünyanın en önemli ekonomilerinden biri haline geldiğini ifade ederek, “Ancak almamız gereken daha çok yol var. Her ne kadar G20’nin en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi olsak da, 135 milyar dolar ihracat yapsak da, dünya ihracat liginde ilk 30 içinde yokuz. Bunun için hep birlikte daha fazla çalışmalıyız” şeklinde konuştu.
 
Konuşmasında Konya Sanayi Odası tarafından sektörel ve bölgesel rekabetçiliğin artırılması amacıyla 2006 yılında bu yana kümelenme çalışmaları yürütüldüğünü anlatan Başkan Şekeroğlu, Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi’nin yaptığı çalışmalarla Türkiye’de yürütülen en önemli kümelerden biri seçildiğine dikkat çekti. Sektörlerin birlikte ve işbirliği içinde olmasının önemine değinen Şekeroğlu,” Konya otomotiv yan sanayinin üretim ve etkinliği giderek artmaktadır. Otomotiv yan sanayimizin ana sanayiyle birleşerek, onlarla proje yapabilen bir yapıya kavuşmaları, küresel projelere imza atmaları en büyük arzularımızdan birisidir” dedi. 
 
“2023 imkansız değil”
Otomotiv Sanayi Derneği Genel Sekreteri Ercan Tezer,Konya’nın otomotiv sanayinde son yıllardaki yüksek girişimlerini takdirle izlediklerini belirterek, “Aftermarketten ana sanayiye tedarikçi olmak çok önemli bir hedef. Bu hedef doğrultusunda Konya sanayisinde son yıllarda çok önemli adımlar atılıyor. Konya Sanayi Odası ve Konyalı sanayicilerimiz ile hükümetin hedefleri arasında ciddi bir örtüşme var, hedefte farklılık yok. Bu hedefe ulaşmak için birlikte ortak çalışmak mecburiyetindeyiz” dedi. 
 
Tezer, konuşmasında Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için bugünkü seviyesinden 4 kat fazla büyümesi gerektiğine, bunun imkansız olmadığına dikkat çekerek, “Türkiye’yi 10 yılda 4 kat büyütmek sıradan bir hedef değil. Bunun için Ar-Ge çalışmaları ve reformlara hız verilmeli” şeklinde konuştu.
 
Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk ise, Konya Sanayi Odası tarafından yürütülen Kümelenme çalışmalarıyla otomotiv sektörüne yön verdiğini ifade etti. Öztürk, “2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefinde otomotiv sektörü 75 milyar dolar ihracat hedefine sahip. Bu, sektörün 3-4 kat daha fazla büyümesi gerektiğini gösteriyor. Bizlere düşen ise sektörlerimizi 2023’e hazırlamak” diye konuştu.
 
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya’nın, 21. yüzyılın lider şehirlerinden birisi olacağını, bu yolda gerçek yükü sanayicilerin çektiğini, odaların ise şehrin gelişmesinde önemli dinamiklerinden olduğunu söyledi.
 
Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, tarihte başkentlik yapan Konya’nın dünya ekonomisine önemli şeyler kazandırdığını belirtti. Doğru ekonomik kararlar aldığınız sürece geleceği kuşatabilirsiniz” diyen Doğan, Konya’nın, avantajlarını da, dezavantajlarını da bildiğini, en önemli dezavantajının ise limanlara erişme olduğunu vurguladı.”
 
‘Türkiye ve Otomobil Rüyası’
 
Otomotiv sektörünün duayenlerinden, Otomotiv Sanayi Derneği eski Başkanı Ali İhsan İlkbahar ise ‘Türkiye ve Otomobil Rüyası’ başlıklı bir sunum yaparak, otomotiv sanayinde yıllar içerisinde yaşanan değişimi anlattı.
 
Katılımcıların dikkatini otomobilin sadece bir taşıt aracı olmadığına, dünyayı değiştiren bir makine olduğuna çeken İlkbahar, “Otomotiv; endüstrinin lokomotifidir, bir ülkenin imajıdır” dedi.
 
Sektörde geçen yıl Çin’in 18 milyon adet araç üretimi ile dünya lideri olduğunu kaydeden İlkbahar, Türkiye’de pazarın büyümesinin önündeki en büyük engellerden birinin yüksek vergiler olduğunu sözlerine ekledi.
 
KONYA SANAYİ ODASI TARAFINDAN KALİTE ÖDÜLÜ VERİLEN FİRMALAR: “Aydınsan Fren Cırcırları, Aydınlar Yedek Parça, Kağan Döküm, Mesa Makine, Mahle Mopisan, Platin Balans, Supar Supap, Yenmak Piston, Yıldız Pul.”