EKONOMİ FORUMU’NDA BULUŞAN KONYA, YURTİÇİ LOJİSTİK DESTEĞİ İSTİYOR
Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım ve 5 ayrı bakanlığın temsilcilerinin katıldığı Konya Ekonomi Forumu’nda Konya ekonomisi masaya yatırıldı. Şehrin sanayi, ticaret ve tarımdaki potansiyeline dikkat çekilen programda, Konya’nın nitelikli sıçrama kabiliyeti olan iller arasında yer aldığının altı çizilerken, KSO Başkanı Kütükcü iş dünyasının finansman, nitelikli insan kaynağı ve lojistik konularındaki sorunlarına dikkat çekti. Kütükcü, ayrıca Konya’nın liman şehirleriyle eşit şartlarda rekabet edebilmesi için yurtiçi lojistik desteği verilmesi gerektiğini vurguladı.
Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası ve Konya Ticaret Borsası ev sahipliğinde Ekonomi, Maliye, Gümrük ve Ticaret, Bilim Sanayi Ve Teknoloji, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlıklarının yetkililerinin katılımıyla Konya Ekonomi Forumu düzenlendi. İş dünyasının yoğun ilgi gösterdiği programa Konya Valisi Muammer Erol, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ve Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik de katıldı.
Programda konuşan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Bakanlık olarak ihracatı artırmak ve yerli sanayiyi korumak için çalışmalar yaptıklarını belirtti ve Türkiye’de her ürününün üretilmesi gerektiğinin altını çizdi. KOBİ’lere önem verdiklerini vurgulayan Yıldırım, Türk ekonomisinin gücünü KOBİ’lerden aldığını, aile işletmesi olarak başlayan firmaların dünya markası olma yolunda kurumsallaşması için her türlü uğraşı gösterdiklerini söyledi.
Dış ticaret fazlası veren şehir
İhracatla ilgili yapılan çalışmalarda Konya’yı önemli bir yerde gördüklerini ifade eden Yıldırım, Konya’nın 2011 yılı hariç hep dış ticaret fazlası veren bir şehir olduğunu söyleyerek, “Biz bu yolda Konya’nın daha fazla ihracatçı bir kent olmasını bekliyoruz. Çalışmalarımızı ona göre yapıyoruz. 2014 yılı ihracat verilerinde de ilk 1000 ihracatçı firma arasında 4 Konyalı firma vardı. Gelecek 5 yıl içinde bu sayının artacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
2012 yılında hazırlanan teşvik rejimi ile ilgili de bilgi veren Yıldırım, teşvik rejiminin bölgesel sistemden ibaret olmadığını aktardı. Yıldırım, “Bizde sektörel teşvikler de var. Öncelikli yatırım dediğimiz sektörler var. İlk başta 11 olan bu öncelikli yatırım sektörleri bugün 17’ye ulaştı. Öncelikli yatırım alanlarında yatırım yapıldığı zaman Türkiye’nin neresinde olursa olsun 5. bölge desteklerinden yararlanılıyor. Bu destekler kentlerin ya da sektörlerin taleplerine bağlı olarak da Bakanlar Kurulu tarafından uygun bulundukça artıyor” diye konuştu.
‘Yatırımlarla Marmara’nın alternatifi oluyoruz’
Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü de, bur sunum yaparak Konya’nın ekonomi verileri hakkında bilgi verdi. Geçtiğimiz yıl birçok sektörde yüzde 100’ün üzerinde ihracat artışı yaşandığı bilgisini veren Kütükcü, Konya’nın sıradan olmayan ürünler ihraç eden, çeşitliliği yüksek, nitelikli sıçrama kabiliyeti olan bir şehir olduğunu vurguladı. Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın açıkladığı İl İl Dış Ticaret Potansiyeli çalışmasında Konya’nın değerlerini paylaşan Kütükcü, “Konya, Orta ve ileri teknoloji ürünlerde 100 milyon dolar ve üzeri ihracat yapan iller arasında, 410 milyon dolar ile 9. sırada yer aldı. Konya ilde üretilen ve rekabetçi bir şekilde ihraç edilen ürünleri gösteren çeşitlilik performansı göstergesinde 4. sırada yer aldı. Yine bu çalışmada, ilde üretilip rekabetçi bir şekilde ihraç edilen ürünlerin sıradanlık listesinde 51. sırada yer alıyoruz. Tüm bunlar Konya’nın sıradan bir il olmadığını, Marmara bölgesine alternatif bir il haline geldiğini göstermektedir” dedi.
Kütükcü, Konya’nın gelişmiş sanayi altyapısıyla, OSB’leriyle, üniversiteleriyle, yüksek hızlı tren ağlarıyla ve devam eden projeleriyle yatırımcıya bir büyükşehrin imkanlarını sunduğunu ancak, büyükşehir stresi yaşatmadığını vurguladı.
Konya’nın bu sorunlarının öncelikli çözülmesi gerekiyor
Konya’nın hedeflerine ulaşması için nelere ihtiyacı olduğu noktasında da bilgi veren Kütükcü, lojistik projelerin bir an önce bitirilmesi gerektiğini söyledi. Nitelikli insan kaynağı sorunun çözülmesi gerektiğini anlatan Kütükcü, diğer ihtiyaçları da şöyle sıraladı: “İlçeler bazında yeni bir teşvik sistemi olmalı. Yeni bir finansman modeli olmalı, bankaların para satan kurum değil, proje ortağı olduğu, risk aldığı yeni bir finans sistemine ihtiyaç var. Bunların yanında son 2 yılda 500 milyon Euro’nun üzerinde uluslararası yatırım alan Konya’nın stratejik yatırımlara ihtiyacı var.”
Konya’nın başarısı birlik ve beraberlikten geliyor
Konya Ticaret Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Öztürk ise, Konya’nın ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda geliştiğine dikkat çekti. Konya’da işsizlik oranın Türkiye ortalamasının altında olduğunu kaydeden Öztürk, ekonomik seviyenin ise Türkiye ortalamasın üzerinde olduğunu vurgulayarak, “Bu başarı birlik ve beraberlikten kaynaklanıyor. Yeni Türkiye’de Konya’nın daha da güçleneceğini düşünüyorum” diye konuştu. Daha sonra da Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik ile Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Akman, sunum yaptılar. Program soru ve cevaplar ile devam etti.