\"GELECEĞİMİ SEVİYORUM, MESLEĞİMİ SEÇİYORUM\"
Konya Sanayi Odası (KSO) Ağustos Ayı Meclis Toplantısı yapıldı. Toplantının açılışında konuşan KSO Başkanı Memiş Kütükcü, nitelikli eleman sorununun önüne geçmek için mesleki eğitime önem verilmesi gerektiğini ifade ederek, oda olarak bu noktada birçok çalışma yaptıklarını vurguladı. Son olarak, mesleki eğitimi özendirmek amacıyla "Geleceğimi Seviyorum, Mesleğimi Seçiyorum" temalı kitapçık hazırladıklarını belirten Kütükcü, bu kitapçığın Konya'daki tüm 8. sınıf öğrencilerine dağıtılacağını bildirdi.
Meclis Başkan Vekili Kadir Büyükkara'nın başkanlığında yapılan toplantıda söz alan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Konya Sanayi Odası ve Konya OSB'nin faaliyetleri hakkında bilgi verdiği konuşmasında mesleki eğitime de dikkat çekti.
Sanayicilerle yapılan toplantılarda en büyük sorunun nitelikli eleman olarak ortaya çıktığını belirten Kütükcü, “Kendi sorunumuza önce kendimiz sahip çıkmak zorundayız. Sanayi Odası olarak bu konuda daha önce pek çok çalışma yaptık. Son olarak da mesleki eğitimi özendirmek ve sevdirmek için 'Geleceğimi Seviyorum, Mesleğimi Seçiyorum' temalı kitapçık hazırlattık. 8. sınıf öğrencilerine hitap eden, mesleki eğitimi özendirecek bir kitap oldu. Bu kitabı 35 bin adet bastırarak, Konya'daki tüm 8. sınıf öğrencilerine dağıtacağız. Bu hususu Milli Eğitim Bakanımıza da ilettim. Kendisi de kitapçığımızı bizzat görmek istediğini, bakanlık olarak destek vererek, tüm Türkiye'de bunun dağıtılabileceğini bildirdi. Eğer, mesleki eğitimi tekrar özendirmez, öğrencilerimize bunu sevdirmezsek, nitelikli eleman konusuna çözüm bulmamız mümkün değil" şeklinde konuştu.
KOS’taki meslek lisesine yoğun ilgi
Konya Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi hakkında da bilgi veren Kütükcü, TEOG sonuçlarının açıklanması ile beraber okula çok yoğun ilgi gösterildiğini söyledi. KOS’taki mesleki ve teknik lisenin Konya’da en çok tercih edilen okullar arasında yer aldığı bilgisini paylaşan Kütükcü, 170 kontenjanın tamamının dolduğunu aktardı. 375 puan ve üstü alan 45 öğrenciye de burs vereceklerini aktaran Kütükcü, okulun bu noktaya gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
Temmuz’da rekor kıran ihracatta, Ağustos beklentisi de olumlu
Konuşmasında Türkiye ekonomisine yönelik de değerlendirmelerde bulunan Kütükcü, ekonomide rakamların olumlu seyrettiğini kaydetti. Haziran ayı sanayi üretiminin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.4 arttığını, kapasite kullanım oranlarındaki yükselişin ise devam ettiğini hatırlatan Kütükcü, ihracatla ilgili şunları söyledi: “Ülkemizin Temmuz ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,2 artışla son 6 yılın zirvesine çıktı. Temmuz ayında Konya’ya baktığımızda ise yine müthiş bir artış görüyoruz. Konya’nın Temmuz ayı ihracatı yüzde 54.25 artış ile rekor kırdı. Böylece Ocak-Temmuz dönemindeki ihracat artış oranımız yüzde 15.4 olarak gerçekleşti. İhracattaki yükselişin Ağustos ayında da devam etmesini bekliyoruz.”
Kütükcü, konuşmasının sonunda Konya Sanayi Odası ve Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde gerçekleştirilen aylık faaliyetler hakkında da bir sunum yaptı.
Konya'nın fırsat sektörleri: medikal, savunma sanayi ve yazılım sanayi
KSO'nun Ağustos Ayı Meclis Toplantısı'na konuk olan Konya Ovası Projesi uzmanları da gerçekleştirdikleri,'Girişimcilik ve Yenilik İhtiyaç Analizi Araştırma Projesi' hakkında bilgi verdi. Proje Ekibi Danışmanı Gül Sibel Gedik, projenin KOP Bölgesi'nde bulunan illerin rekabetçi, yaratıcı, yüksek katma değer üreten, yenilikçi bir ekonomik yapıya kavuşabilmesi için girişimciliğin ve girişimcilik ekosisteminin hızla gelişmesine katkı sağlayacağını ifade etti. Çalışma esnasında 13 tane sorun gördüklerini ve bunlara çözüm önerileri sunduklarını aktaran Gedik, araştırma sonucunda Konya'nın girişim yapılabilecek fırsat sektörlerinin ise, medikal sanayi, savunma sanayi ve yazılım sanayi olarak ortaya çıktığını sözlerine ekledi.