Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

KARADENİZ BÖLGE İSTİŞARE TOPLANTISI YOĞUN İLGİYLE TAMAMLANDI

KARADENİZ BÖLGE İSTİŞARE TOPLANTISI YOĞUN İLGİYLE TAMAMLANDI

Başkanlığını Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü’nün yürüttüğü OSBÜK tarafından düzenlenen Karadeniz Bölgesi İstişare Toplantısı bölgedeki 56 OSB’yi  Samsun’da buluşturdu. Toplantıda bölgedeki OSB’lerin sorunları, çözüm önerileri ve beklentileri tek tek ele alınırken Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sanayicilerin üzerindeki yükleri hafifletmeye devam edeceklerini söyledi.

Toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanı sıra, Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan, KOSGEB Başkan Yardımcısı Recep Kılınç, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Ramazan Yıldırım, OSBÜK Yönetim Kurulu Üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

OSBÜK, 15 ayda tüm OSB’lerle buluştu

Toplantının açılışında konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, bölge toplantılarının önemine dikkat çekerek, OSBÜK olarak bu toplantıları çok önemsediklerini anlattı. Karadeniz Bölge toplantısıyla birlikte 15 ayda Türkiye’deki 327 OSB’nin tamamıyla bir araya geldiklerini vurgulayan Kütükcü, OSB’lerin Türk sanayi tarihinin en başarılı üretim politikası olduğunun altını çizdi.

OSB'ler Karadeniz’de 75 bine yakın istihdam sağlıyor

OSB’lerin Karadeniz Bölgesi için de çok önemli olduğunu aktaran Kütükcü, bölgedeki OSB’lerin doluluk oranı arttıkça bölge ekonomisine daha fazla omuz vereceklerini ifade ederek, şunları söyledi: " Karadeniz Bölgemizdeki 18 ilin tamamında OSB var. Bölgedeki 56 OSB'mizin 41'i işletme aşamasında, yani üretimde. 2'si alt yapı inşaat, 4'ü planlama, 7'si kamulaştırma, 2'si de yer seçimi aşamasında. İşletme aşamasındaki OSB'lerimizde binin üzerinde fabrika üretim yapıyor ve bu bölgede OSB'lerimiz 75 bine yakın insana doğrudan istihdam sağlıyor. Türkiye'de OSB'lerimizdeki toplam istihdamın yüzde 4'ünü Karadeniz Bölgesi'ndeki OSB'lerimiz sağlıyor. Yine OSB'lerimizin tükettiği toplam elektriğin yüzde 4'ünü, doğalgazın ise yüzde 6'sını bu bölgemizdeki OSB'ler tüketiyor. Karadeniz Bölgesi'ndeki OSB'lerimizin doluluk oranına baktığımızda ise, doluluk oranının yüzde 54'te kaldığını görüyoruz. Bu oran Türkiye ortalamasının çok altında. Türkiye'de OSB'lerimizin doluluk oranı ortalama yüzde 74. Ben inanıyorum ki, devletimizin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın desteği başta olmak üzere, Karadeniz insanının girişimci ruhuyla, yılmak bilmeyen azmiyle bu oranlar önümüzdeki yıllarda çok daha ileriye taşınacak."

Süre uzatımı ve emsal talepleri Bakan Varank’a iletildi

OSBÜK olarak, OSB’lerin gelişmesi için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalara destek vermeye devam edeceklerini aktaran Kütükcü, Bakan Varank’tan OSB’lerdeki emsalin 1,5’e çıkarılmasını talep etti. Kütükcü ayrıca OSB’lerdeki ruhsat alma süresinin 1 yıldan 2 yıla, inşaattan üretime geçme süresinin ise 2 yıldan 4 yıla çıkarılmasını istedi.

 “Sanayicilerin üzerindeki yükleri azaltmaya devam edeceğiz”

Toplantıya katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise, "İstişare ile çözülmeyecek hiçbir sorunun olmadığını düşünüyorum. Yeni dönemin sistemini ve ruhunu yansıtacak şekilde hızlı ve sonuç adımlar atmak bizim en temel önceliğimizdir. Türkiye ekonomisi sizlerin de desteği ile emin adımlarla yoluna devam edecektir. Kasım ayı ekonomik güven endeksi, ekonomideki beklentileri olumluya evrildiğini gösterdi. 3 aydır düşme eğilimde olan endeks, Kasım ayında yüzde 9,1 artış kaydetti. Reel kesim güven endeksindeki artış toparlanmadaki en önemli rolü üstlendi. Bunun önümüzdeki dönemde de güçlenerek devam etmesini bekliyoruz. Mevcut yatırım kapasitelerinin etkin bir şekilde kullanımı ve yeni yatırımların artması çok mühim. Büyüme ve istikrar için yatırım şart. Bu noktada sanayicilerin üzerindeki ekstra yükleri azaltmaya ve yatırımları teşvik etmeye devam edeceğiz. Sizlerin de tüm enerjinizi yatırıma ve üretime odaklamanız gerekiyor" dedi.

Karadeniz’in ihracat hacmi yüzde 12 arttı

Karadeniz Bölgesi'ndeki ihracat hacminde büyük bir gelişme olduğunun altını çizen Bakan Varank, "11 ayda 3,5 milyar dolar ihracat hacmi Karadeniz Bölgesi'nde yapıldı. Bu tutar geçtiğimiz yıla göre yüzde 12'lik bir artışa tekabül ediliyor. İlk 3 sırada ise Trabzon, Samsun ve Zonguldak yer alıyor. Yüksek katma değerli üretimde yol alabilmek için iyi işleyen bir AR-GE ve yenilikçilik ekosistemine sahip olmamız gerekiyor. Bu bilinçle Karadeniz Bölgesi'nde faaliyet gösteren 18 AR-GE merkezini destekledik. Fakat bu sayının çok küçük olduğunu belirtmek istiyorum. Tüm Karadeniz Bölgesi'nde 18 AR-GE merkezi demek buradaki firmalarımızın AR-GE'ye yeterince önem vermediğini gösteriyor demek. Bizim mutlaka AR-GE'ye bölgede yatırım yapmamız AR-GE'den gelecek katma değeri ürünlerimize yansıtmamız lazım” şeklinde konuştu.

Ankara’da açılan ilk yetkinlik ve dijital dönüşüm merkezinden de bahseden Varank, sözlerine şu şekilde devam etti: “3 gün önce ülkemizin ilk yetkinlik ve dijital dönüşüm merkezini Ankara'da açtık. Firmalarımız bu merkezde yalın üretim tekniklerini uygulayarak öğrenebilecekler. Bu merkezin sadece Ankara ile sınırlı kalmasını istemiyoruz. OSB'lerimiz bünyesinde faaliyet gösteren firmaları Ankara'daki eğitimlere katılmaya teşvik edebilirsiniz. Ayrıca şunu da belirtmeliyim: Ankara'daki merkez tek olmayacak 2020 yılına kadar Türkiye genelinde bu tip merkezlerin sayısını 10'a çıkarmayı hedefliyoruz."

Samsun’a yeni yatırım alanı talebi

Samsun'un ticaret ve sanayi potansiyeli hakkında konuşan Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu da, Samsun'daki 7 OSB’nin toplam büyüklüğünün 5 milyon 890 bin metrekare olduğunu, aktararak yeni yatırım alanı talebinde bulundu. Murzioğlu, “Samsun’da yeni bir sanayi alanına ihtiyacımız var, bu bağlamda mevcut alanlara ek 5 milyon metrekarelik alan gerekiyor. Samsun yerinde sayan bir kent olamaz.” dedi.

Toplantıda konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin ve Samsun Valisi Osman Kaynak da sanayinin gelişmesi için yerli ve milli üretime ağırlık verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Konuşmaların ardından istişare toplantısına geçildi. İstişare toplantısında Karadeniz Bölge OSB’lerin tüm sorunları, çözüm önerileri ve talepleri konuşuldu.