Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

KARAPINAR’DA İLK TAHSİS İÇİN HEDEF 2015

KARAPINAR’DA İLK TAHSİS İÇİN HEDEF 2015

Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Türkiye’nin enerji üssü olmaya aday Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde gelinen son durum hakkında bilgi verdi.

Konya Milletvekili Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu liderliğinde kurulan 62. Hükümet Programı’nda, 2015 yılında bölgede yatırımcılara yer tahsisi yapılmasının hedeflendiğini hatırlatan Başkan Kütükcü, bu gelişmenin son derece memnuniyet verici olduğunu, Karapınar’da yapılacak enerji yatırımlarının Türkiye’nin yüzde 74’e ulaşan enerjideki dışa bağımlılığını hızlı bir şekilde aşağı çekebileceğini söyledi. Kütükcü, ayrıca KSO tarafından Konya’ya kazandırılan Konya Bölgesel İnovasyon Merkezi bünyesinde oluşturulacak Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Merkezi’nin bölgenin gelişiminde kritik rol oynayacağının altını çizdi.

Konya Sanayi Odası bünyesinde Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi İşletme Müdürlüğü kurulduğunu, ancak konunun halen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından takip edildiğini bildiren Başkan Kütükcü, “ Bakanlıktan aldığımız bilgilere göre, 19 Kasım 2013 tarihinde bölgenin halihazır harita yapım işi ihalesi yapılmıştır.  Söz konusu işin muayene ve kabulüne ilişkin işlemler tamamlanmış ve halihazır haritalar Bakanlık tarafından onaylanmıştır. Kamu İhale Kurumu Mevzuatı çerçevesinde yapılacak jeolojik-jeoteknik etüt raporunun hazırlanması işi ihalesi de geçtiğimiz ay gerçekleştirilmiş olup, bu yıl içerisinde tamamlanması öngörülmektedir. Bölgenin faaliyete geçirilmesi ile ilgili olarak sırasıyla jeolojik-jeoteknik etüt raporunun hazırlanması, imar ve parselasyon planının yapılması, altyapı projelerinin hazırlanması ve altyapı inşaatının yapılması ile ilgili iş ve işlemlerin tamamlanması gerekmektedir. 62. Hükümet Programı’nda 2015 yılında yatırımcılara yer tahsisinin hedeflenmesi, Konya’ya 3.000 MW’lık güneş santrali için yaklaşık 6 milyar dolar yatırım yapılacağının ifade edilmesi bu işlemlerin çok hızlı bir şekilde tamamlanacağını işaret etmektedir. Enerji Bakanımız Taner Yıldız’ın Konya’ya dünyanın en büyük güneş enerjisi santralini yapmak üzere özel bir çalışma başlattıklarını ifade etmiş olması da memnuniyet vericidir” dedi.

Konya, yeni bir döneme girecek

Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’ndeki yatırımlarla birlikte Konya’nın da yeni bir döneme gireceğinin altını çizen Başkan Kütükcü, “Proje Konya’ya uluslararası yatırımlar kazandırılması, sanayimize yenilenebilir enerji gibi katma değeri yüksek yeni bir sektörde ivme kazandıracak olması açısından önemli. Konya Sanayi Odası olarak bunları çok önemsiyor, Konya’yı geleceğe hazırlamak için çalışıyoruz. Özellikle odamızın şehrimize kazandırdığı Bölgesel İnovasyon Merkezi, Karapınar Enerji İhtisas Bölgesi’nin gelişiminde kritik bir rol üstlenecek. Yatırımcılarımız bu yapı içerisindeki Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Merkezi’nde Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını yürütebilecekler, ayrıca burada akademik çalışmalar için de bir platform oluşmuş olacak” ifadelerini kullandı.