KATAR’LA DEV İŞBİRLİĞİ ADIMI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Katar Ticaret ve Sanayi Odası 2. KOBİ Konferansı gerçekleşti. İki ülkeden 400’e yakan işadamının katıldığı Katar’daki programa Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü de, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile katıldı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun “Gelin güçlerimizi birleştirelim” çağrısı yaptığı konferansta, 7 sektörde işbirliği kararı alındı.

Konferansın açılışında konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin özel sektör eliyle büyüyen, girişimci bir ülke haline geldiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Gelin güçlerimizi birleştirelim. Bizde büyük bir tecrübe ve girişim gücü var. Katar'da bizde olmayan en büyük şey sermaye girişimi, ucuz enerji var. Projeleri bir araya getirelim. Sizde para var, bizde girişimci ruh var. Bu iki ruhu birleştirelim, Made in Katar markası ile Türkiye-Katar ortaklığını bütün dünyaya kabul ettirelim." diye konuştu.

İslam ülkelerine Allah tarafından müthiş bir coğrafya bahşedildiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Bütün bu imkanlara rağmen dünya zenginliğinden aldığımız pay sadece 10,2. Tek başına ABD dünya zenginliğinin yüzde 25'ine, Çin ise yüzde 15'ine sahip. 57 İslam ülkesinin toplamı bu rakama ulaşamıyor. Daha vahimi dünyanın en fakir 48 ülkesinin 21’i maalesef İslam ülkeleri. Çok açık söylüyorum, Allah bunun hesabını hepimize sorar." değerlendirmelerinde bulundu.

İşbirliği anlaşması imzalandı

Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması'nın hayata geçmesini yıllardır beklediklerine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "Bu adım atılırsa, Türkiye ile Katar arasındaki ticareti güçlendirecek en önemli işlerden biri yapılmış olacak. Ticaretimiz sınıf atlayacak. Türkiye olarak biz bu işi hemen bitirmek istiyoruz. Körfez ülkelerinden de aynı yaklaşımı bekliyoruz. İkincisi de İslam ülkeleri arasındaki Tercihli Ticaret Anlaşması olan TIPS-OIC’i hayata geçirmemiz lazım. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için çok küçük bir adım kaldı. Körfez Ülkeleri, taviz listelerini güncellerse, anlaşma yürürlüğe girecek. Burada da Katarlı dostlarımızın öncülük yapmasını bekliyoruz."

Katar Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Şeyh Halife bin Casim Al Sani de iki ülke arasındaki ilişkilerin daha fazla geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından Hisarcıklıoğlu ve Al Sani, TOBB-Katar Sanayi ve Ticaret Odası İşbirliği Anlaşması'nı imzaladı.TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ayrıca Katar'ın başkenti Doha'ya gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında, Katar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şeyh Khalifa bin Jassim Al Thani ile birlikte Doha'da yapılan ilk Türk hastanesinin açılışını gerçekleştirdi.​