KONYA, ALMANYA PAZARINDA DERİNLEŞMEK İSTİYOR

Konya Sanayi Odası ve Almanya Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Ekonomik Kalkınma Ajansı işbirliğinde 'Almanya Kuzey Ren- Vestfalya Eyaleti Tanıtım Toplantısı' gerçekleştirildi. Almanya ile Türkiye'nin gelişmiş ticari ilişkilerinin vurgulandığı toplantıda, bölge ile daha fazla iş yapabilmek için nelere dikkat edilmesi gerektiği anlatıldı.

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Başkan Yardımcısı Ömer Saylık, Yönetim Kurulu Üyeleri Hüsamettin Sönmez, İbrahim Bozkurt Çağlayan ve Almanya'da yatırımı bulunan Konyalı İşadamı Kemal Şahin ile çok sayıda iş yeri temsilcisinin katıldığı toplantıda Kuzey Ren- Vestfalya Eyaleti ile iş birliğinin nasıl daha fazla geliştirilebileceği ve bölgede yatırım yapmak için neler yapılacağı hakkında bilgiler verildi.

Konya Sanayi Odası ve Almanya Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Ekonomik Kalkınma Ajansı (NRW Invest) iş birliğinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya'nın ihracatının yüzde 75'ini sanayi mamullerinin oluşturduğu bir sanayi şehri olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl 1,8 milyar doları aşan ihracat gerçekleştirildiğine dikkat çeken Kütükcü, ihracatın daha fazla artırılmasının teknolojinin gelişimi ile doğru orantılı olduğuna vurgu yaparak, "Konyalı sanayicilerimiz Almanya da dahil olmak üzere dünyada 200’e yakın ülke ile çalışıyor. Biz bu pazarlarda sanayicilerimizin pazar hakimiyetini daha da derinleştirmek, artırmak istiyoruz. Bu toplantıların amacı bu” dedi.

Ticari ilişkilerimizi artırmak için KSO olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz

Ticari ilişkilerin teknoloji transferi noktasında önemli rol üstlendiğine ve bu noktada Türkiye'nin en büyük ticari partnerlerinden birinin Almanya olduğuna işaret eden Kütükcü, "Almanya teknoloji gelişimini bizden çok daha ileri seviyelere taşımış bir ülke olarak bizim teknoloji transferini, bilgi alışverişini en yakın yapabileceğimiz ülkelerin başında geliyor. Bunun için de ilişkilerimizi daha da artırmamız gerekiyor. Bu da bugün gerçekleştirdiğimiz karşılıklı etkileşimler ile ziyaretlerle olacaktır. Bunun için Konya Sanayi Odası olarak biz, her zaman bu tür etkinlikleri yapmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Almanların ticari kültürüne göre hareket etmeniz size büyük katkı sağlayacaktır

Almanya pazarı hakkında bilgiler veren ve kendinin de Almanya'da yatırımı bulunan Konyalı İş adamı Kemal Şahin ise, pazar ve müşterinin her şeyin özü olduğunu söyleyerek, "İnsanların taleplerine cevap verirseniz, onlar size sürekli gelirler.  O yüzden pazar seçimini çok iyi yapmalısınız" dedi.

Almanların titiz, dakik, disiplinli ve sistematik çalışma kültürü olduğuna vurgu yapan Şahin, şunları söyledi: "Almanya ile iş yapacaksanız,  ya da oraya ürün satacaksanız, onların kültürel yapılarını bilmeniz çok önemli. Ben orada okudum, Almanları öğrendim. Onların kültürel özelliklerini ve iş disiplinlerini biliyorum. Hem burada hem de başka ülkelerdeki şirketlerimi Alman ve Türk kültürünün karışımı ile yönetmeye çalışıyorum. Bu da başarıyı getiriyor. Bunları bilmeniz ve buna göre hareket etmenizin size de çok faydası olacaktır."

Programın devamında NRW.Invest Türkiye Müdürü Dr. Adem Akkaya, Yeminli Mali Müşavir Cevdet Koçaş ve Avukat Abdullah Emili, Almanya Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti'nde iş yapmak ya da iş yeri açmak konusunda neler yapılması gerektiğini ve hangi yolların izlenebileceği ile ilgili bilgiler verdi.

Toplantı soru ve cevaplar ile devam etti.