KONYA, MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİNDE ÖNCÜ ŞEHİRLERDEN BİRİ OLACAK

Konya Sanayi Odası, meclis toplantısında Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır'ı konuk etti. Bakan Yardımcısı Kacır, Konya'nın, milli teknoloji hamlesinin öncü şehirlerinden biri olacağını söylerken, KSO Başkanı Memiş Kütükcü de, yerli üretimi ve teknolojik dönüşümü sağlama hedeflerine, şehir olarak en büyük desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.

Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil'in başkanlığında gerçekleştirilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır'ın konuk olduğu meclis toplantısında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, nitelikli üretim odaklı bir Konya inşa ederek, ülkenin refah düzeyenin artmasına daha fazla katkıda bulunmayı hedeflediklerini, bu bağlamda 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi ile 11. Kalkınma Planında ortaya konulan, yerli üretimi ve teknolojik dönüşümü sağlama hedeflerine Konyalı sanayicilerin destek vermeye hazır olduğunu bildirdi.

Konya'nın hedefi savunma sanayinde ilk 3'e girmek

Konuşmasında Konya'da 80 farklı sektörde üretim yapıldığını, birçok sektörde ülkede en iddialı, en rekabetçi şehirlerden birinin Konya olduğunu ifade eden Kütükcü, şehrin son dönemde savunma sanayi alanında öne çıktığını bildirdi. "Son dönemlerde savunma sanayi alanında, hem milli projelerimizde hem de ihracatta ciddi varlık gösteriyoruz" diyen Kütükcü, "Şu anda Türkiye’nin savunma sanayi ihracatında Ankara, İstanbul, Eskişehir, Antalya’nın ardından 5. sıradayız. Orta vadede savunma sanayi ihracatında ilk 3’e girme hedefi koyduk. İnşallah bunu da başaracağız. Ayrıca Milli Savunma Bakanlığı Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü Onaylı Tedarikçi Listesinde 22 firma ile Ankara'dan sonra en fazla firması bulunan şehiriz" ifadelerini kullandı.

Karma endüstri bölgesi şehrin yüksek katma değerli üretimine büyük katkı sağlayacak

Konya'yı şehrin dinamikleriyle birlikte çalışarak yüksek katma değerli üretim yapan bir geleceğe hazırladıklarını ifade eden Kütükcü, Aselsan Konya Silah Sistemleri A.Ş.'nin kurulacağı bölgenin karma endüstri bölgesi ilan edilmesinin bu alandaki en kritik kararlardan biri olduğunun altını çizdi. Kütükcü, şöyle devam etti: "Aselsan fabrikasının da bulunduğu toplam 1 milyon 800 bin metrekarelik alan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından karma endüstri bölgesi ilan edildi. Bu karar şehrimizin yüksek katma değerli üretim geleceği için en kritik kararlardan birisiydi. Çünkü şehrimizi, yüksek katma değerli üretim yapan bir geleceğe hazırlıyoruz. Karma Endüstri Bölgemiz de inşallah bu hedefte, büyük kaldıraç etkisi gösterecek."

Konya, milli teknoloji hamlesinin öncü şehirlerinden biri olacak

Meclis toplantısının konuğu olan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır da, Konya'da üretime katkı veren sanayiciler ile birlikte olmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi. Konya gibi tarihi kimliği yüksek şehirlerin, ülkenin bundan sonraki hedeflerine ulaşmasında kritik ve stratejik roller üstlenmesinden büyük onur duyduğunu ifade eden Kacır, Konya'nın Aselsan yatırımı ile milli teknoloji hamlesinin de öncü şehirlerindin biri olma rolünü üstleneceğini aktardı. Bakan Yardımcısı Kacır, "Aselsan'ın, Konya'da Konyalı sanayicilerle birlikte yapacağı önemli bir yatırım var. İnanıyorum ki, nesiller boyunca bu yatırıma emek vermiş olan herkes hayırla yad edilecek.  Konya'nın, Türkiye'nin milli savunma ve milli teknoloji alanında önümüzdeki 10 yıllarda üstleneceği sorumluluklar bu yatırımla birlikte çok daha yükselecek ve çok daha hızlanacak. Konya, bundan sonra da bugüne kadar olduğu gibi Türkiye ekonomisinin lokomotif şehirlerinden biri olma rolünü üstlenirken, bir yandan da milli teknoloji hamlesinin öncü şehirlerinden biri olma rolünü üstleniyor olacak" şeklinde konuştu.

Meclis ve meslek komitesi üyelerine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi ile önümüzdeki dönemlerde öncelik verilecek politikalar hakkında da bilgi veren Kacır, daha sonra sanayicilerin sorularını yanıtladı. Meclis toplantısında sanayicilerin sorunları ve talepleri ile ilgili istişarelerde de bulunuldu.