Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

KONYA, YERLİ OTOMOBİL FABRİKASINA TALİP OLDU

KONYA, YERLİ OTOMOBİL FABRİKASINA TALİP OLDU

Konya, Konya Sanayi Odası’nın öncülüğünde yerli otomobile talip oldu. Bir basın toplantısı düzenleyerek yerli otomobil fabrikasının Konya’ya yapılmasını isteyen Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, “Konya olarak, Türkiye’nin ilk yerli otomobil fabrikasına ev sahipliği yapmak, yerli otomobile Anadolu’nun damgasını vurmak istiyoruz” dedi.

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde düzenlenen basın toplantısına Konya Valisi Muammer Erol,  AK Parti Konya Milletvekilleri Ziya Altunyaldız, Muhammet Uğur Kaleli, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Oda ve Borsa temsilcileri, işadamları ile iş dünyası derneklerinin başkanları katıldı.

Toplantının açılışında Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılan yatırımlarla ilgili bilgi veren Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya OSB’nin uluslararası standartlarda sanayi altyapısına sahip bir hale geldiğinin altını çizdi. Türkiye’nin ilk yerli otomobilini Konya’da görmek istediklerini vurgulayan Kütükcü, “Konya Organize Sanayi Bölgesi olarak, yerli otomobil yatırımı için talep edilen büyüklükte arsa tahsisi yapmaya, gerekli tüm altyapıyı oluşturmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

İkinci Marmara Havzasının merkez şehri Konya

Konya’nın otomotiv endüstrisinde teknoloji, bilgi ve tecrübe düzeyiyle çok önemli bir yere geldiğini anlatan Kütükcü, “Konya, sanayicilik kültürü, otomotiv yedek parçada güçlü sanayi altyapısı, 5 üniversitesinde nitelikli insan kaynağı potansiyeli, 2 teknoloji geliştirme bölgesinde nitelikli bilgi üretme kapasitesi, coğrafi konumu, deprem riskinin en az olduğu bir bölgede olması, tüm lojistik kanallarla bağlantılı olması gibi avantajlarından dolayı Türkiye’nin ilk milli otomobilinin üretilebileceği en uygun Anadolu şehridir.  Marmara Havzası’nın ağır sanayi yatırımlarından dolayı artık sıkıştığını, sürdürülebilir kalkınma için Türkiye’nin sanayiyi Konya gibi Anadolu’daki yeni merkezlere doğru kaydırması gerektiğini çeşitli vesilelerle ifade ediyoruz. Zaten bu süreç kendiliğinde oluşmakta, Konya’da üretmeyi seçen Unilever örneğinden de anlaşılacağı üzere artık uluslararası sermaye, Anadolu’da yatırım yapmayı tercih etmektedir. İş dünyası olarak biz, bu sürecin çok iyi okunması ve yönetilmesi gerektiğini düşünüyoruz.  Şimdi Türkiye’nin önünde, Anadolu’yu yeniden şaha kaldırmak için yeni bir fırsat var. Dolayısıyla 50 yıl önceki yerli otomobil serüveni, bugün yeniden hepimizin heyecanını tazelerken, Türkiye bu yatırımı mutlaka Anadolu’ya yapmalıdır. Anadolu’da en uygun yer de, oluşmaya başlayan 2. Marmara Havzası’nın merkez şehirlerinden biri olan Konya’dır” şeklinde konuştu.

Akyürek: “Yatırım Konya’ya yapılırsa tüm taşıtlar yerli olacak”

Kütükcü’nün konuşmasının ardından söz alan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya Sanayi Odası’na oluşturduğu birlik ve beraberlik atmosferinden dolayı teşekkür ederek, Konya’nın büyük projeleri bu birliktelikle kazandığına dikkat çekti. Başkan Akyürek, “Konya birlikteliği ve siyasi destekle oluşan kazanımlardan bir tanesi Konya Bilim Merkezi’dir. Bir diğeri hızlı tren ve KOP İdaresi Başkanlığı’nın Konya’da kurulmasıdır. Yerli otomobil yatırımını da Konya’ya birlik ve beraberlikle kazandırabileceğimizi düşünüyorum. Biz Konya olarak bu yatırıma hazırız. Bu yatırımın Konya'da kurulması topyekun KOP bölgesini kalkındırır” şeklinde konuştu. 

Başkan Akyürek, böyle bir yatırımın gerçekleşmesi durumunda tüm taşıtları yerli otomobile dönüştüreceklerini de sözlerine ekledi.

Vali Erol: “Yerli otomotivde milli takım olmak istiyoruz."

Konya’nın milli olana destek verdiğini aktaran Konya Valisi Muammer Erol ise, milli duruş ve özveri ile arzu edilen başarıya en kısa sürede ulaşılabileceğini ifade etti. Vali Erol, “Yerli otomotivde biz milli takım olmak istiyoruz. Milli takımı bağrından çıkarma, Konyalı’nın özverisi ile olacaktır. Mutlaka milli duruş ve özveri olması gerekir ki, arzu ettiğimiz başarıya en kısa sürede ulaşalım” şeklinde konuştu.

“Otomotiv yan sanayinde Türkiye’yi ve dünyayı besleyen bir Konya var”

Toplantıda söz alan AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız da, bir yatırımın başarılı olabilmesinin, ekosistemin, aktörlerin ve ortamın onu desteklemesine bağlı olduğunu aktararak, “Konya’da ziyadesi ile bu ekosistem var. Konya sanayi yıllardır her şeyi üretebilen bir şehir konumuna geldi. Otomotiv yan sanayinde de Türkiye’yi ve dünyayı besleyen bir Konya var” ifadelerini kullandı. AK Parti Konya İl Başkanı Musa Arat ise, bu projenin yerel anlamda siyasi temsilcisi olarak Konya adına her türlü desteği vereceklerini iletti.

Soru-cevaplarla devam eden toplantının ardından Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, gazetecilerle Konya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yatırımları gezerek, bölgeye 3 yılda 150 milyon liranın üzerinde altyapı yatırımı yapıldığını sözlerine ekledi.