Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

KONYA YÜZDE 100 YERLİ SAVUNMA İÇİN TEK YÜREK

KONYA YÜZDE 100 YERLİ SAVUNMA İÇİN TEK YÜREK

Türkiye, son yıllarda yerli savunma sanayi konusunda önemli mesafeler kat ederken, sektörden daha fazla pay almak isteyen Konya, yeni bir atak peşinde. Konya Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, TSE Başkanı Sebahattin Korkmaz, Sanayi Genel Müdürü İbrahim Kılıçarslan, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, beraberlerindeki heyetle önce Beyşehir’in Huğlu ve Üzümlü mahallerinde yivsiz tüfek üreten sanayicileri, ardından Konya’daki bazı fabrikaları ziyaret ederek Konya’nın potansiyeline dikkat çekti.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız’ın girişimleri ve Konya Sanayi Odası’nın desteği ile Konya’da gün boyu süren savunma sanayi konulu gezi ve toplantılar gerçekleştirildi. Heyet ilk olarak av ve spor amaçlı yivsiz tüfek üretiminde Türkiye’nin merkezi haline gelen ve savunma sanayine de çalışmak isteyen Beyşehir’in Huğlu ve Üzümlü ilçelerindeki sanayicilerle buluşarak, sektörün sorunlarını, beklentilerini dinledi. Huğlu ve Üzümlü’deki silah fabrikalarını da gezen heyet, ardından Konya’da savunma sanayi ile çalışan ve çalışma potansiyeli bulunan bazı fabrikaları ziyaret ederek üretimleri ile ilgili bilgi aldı. Heyet ayrıca Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde düzenlenen bir toplantıya da katıldı. 

“Tüm potansiyelimizi harekete geçirmekte kararlıyız”

Toplantının açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, “Konyalı sanayiciler olarak savunma sanayi alanındaki tüm potansiyelimizi harekete geçirmekte kararlıyız. Konya Sanayi Odası olarak bu konuda gereken her adımı atmaya hazırız” dedi. Programın değerlendirmesini yapan Kütükcü, savunma sanayinde Türkiye ihracatında 5’inci sırada yer alan Konya’nın daha üst sıralarda yer almaması için hiç bir sebep olmadığının altını çizdi. Yüzde 100 yerli savunma sanayine daha fazla destek vermeye hazır olduklarını kaydeden Kütükcü, “Konya olarak savunma sanayi konusunda bir mesafe kat ettik. Ancak biliyoruz ki Konya’nın potansiyeli bundan daha yüksek. Savunma sanayinde yapacak daha çok işimiz var. Bundan sonra Konya olarak, Huğlu ve Üzümlü olarak savunma sanayinden daha fazla pay almak için daha çok çalışacağız” şeklinde konuştu. 

Kütükcü, gün boyu Beyşehir’in Huğlu ve Üzümlü mahallerinin yanı sıra Konya’daki bazı fabrikaları ziyaret eden Savunma Sanayi Müsteşarı, TSE Başkanı, Sanayi Genel Müdürü ve her zaman Konya’nın yanında olan Sanayi Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız’a teşekkür etti.

“Konya’da sektörün mühendislik ve tasarım yeteneklerini artırmayı hedefliyoruz”

Programda konuşan TBMM Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, savunma sanayisinde Konya’nın tedarik gücünü artırmak için Konya savunma sanayi etkinliğini düzenlediklerini söyledi. Konya’da sektörün mühendislik ve tasarım yeteneklerini artırmayı hedeflediklerini anlatan Altunyaldız, Konya’yı ulusal projelerde mevcut potansiyelinin daha da üzerine taşıyarak, dünya savunma sanayisinin aktörlerine tedarikçi olmasını sağlamak için gayret gösterdiklerini kaydetti.

‘Daha yüksek kalibrede silahlara ihtiyacımız var. Buraya talip olabilirsiniz’

Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir de, Türkiye’de son yıllarda hafif silah üretiminde önemli bir aşamanın kaydedildiğini, önemli sayıda şirketin bu konuda faaliyet gösterdiğini söyledi. Hafif silahlarda herkesin aynı ürüne odaklanması durumunda ortaya çok verimli bir neticenin çıkmayacağını vurgulayan Demir, “Şu anda bir piyade tüfeği yapımımız var, 7.62, 5.56 tüfek ithalatımız var. Boş alanları görmek ve oraya girmek önemli. Ayrıca, daha yüksek kalibrede silahlara ihtiyacımız var. Bu konuda da çalışma yapan şirketlerimiz var. Buraya talip olabilirsiniz. ‘Savunma sanayisinde ne yapabiliriz’ sorusu gündeme geldiğinde, bunu artık oturup ortak akılla kararlaştırmanız gerekiyor” dedi.

TSE Başkanı Sebahattin Korkmaz ise, av tüfeği sektörünün beklentisi olan CIP testlerinin yapılabileceği laboratuvar konusuna değinerek, bu konuda bilgiler verdi. Sanayi Genel Müdürü İbrahim Kılıçaslan da konuşmasında sektörde beraber hareket edilmesinin önemine dikkat çekti. Bölgenin AR-GE, tasarım, test ve muayeneyi içeren mükemmeliyet merkezi olacağını vurgulayan Kılıçaslan, “Bunu plastik sektörü için düşündük ve sözleşmesini imzaladık. Ortak AR-GE, tasarım, test ve muayene hizmetleri bir merkezden alınıyor. Buranın çözümünün bu olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü İbrahim Uslu da, Konya ilinin yatırımlar açısından önemli şehirlerin başında geldiğini belirterek, son iki yıl içinde yatırım ve teşvik belgesi adedi itibariyle Konya’nın ikinci sırada bulunduğunu belirtti. Uslu, “Yatırım itibariyle de Konya 10’uncu sırada yer alıyor. İstanbul’dan sonra en çok desteklediğimiz il Konya’dır. Savunma sanayi, yatırım ve teşvik sistemi içerisinde çok özel öneme sahip sektör. Bu konudaki yatırımların bir kısmını bölgesel teşvik sistemi içinde maksimum seviyeye çıkarttık” diye konuştu.