KONYALI SANAYİCİLER UKRAYNALI HEYET İLE B2B GERÇEKLEŞTİRDİ

Konya Sanayi Odası (KSO) tarafından, Ukrayna online ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi. 6 Konyalı firma ile 7 Ukraynalı firma temsilcisinin katılım sağladığı ikili iş görüşmelerinde, Ukrayna’nın Konya’nın önemli ticari partnerlerinden biri olduğu vurgulanırken, Ukrayna’nın yeniden inşası sürecinde Konya için yeni fırsatlar olabileceği ifade edildi.

Online olarak gerçekleştirilen Ukrayna ikili iş görüşmelerine,  KSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M. Zahid Çatlı, Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar,  Ukrayna Milletvekili Igor Marchuk ile Konyalı ve Ukraynalı sanayiciler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan KSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M. Zahid Çatlı, Konya’nın Türkiye’nin en önemli sanayi üretim merkezlerinden biri olduğunu, makine sanayi, otomotiv yedek parça, gıda, gıda makineleri, savunma sanayi, ayakkabı, tekstil, döküm, metal işleme, plastik ambalaj, araç üstü vinç gibi birçok sektörde öncü işletmelerin olduğunu söyledi. Konyalı sanayicilerin 190’dan fazla ülkeye ihracat yaptığını ve Ukrayna’nın da Konya’nın önemli ticari partnerleri arasında yer aldığını aktaran Çatlı, “Bu yılın ilk 6 ayında Ukrayna’ya olan ihracatımızı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 73 artırarak 15.5 milyon dolardan 27 milyon dolar seviyelerine taşıdık. Ticaretimizdeki bu artış oranı memnuniyet verici. Ancak daha fazla iş birliği yapma potansiyelimiz var. Bugün yapılacak görüşmelerin ve devamında yapacağımız yeni çalışmaların, iş birliğimizin, ticaretimizin daha da gelişmesine vesile olmasını diliyorum” dedi.

Konya ile Ukrayna arasında yeni fırsatlar olacak

Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar da, ülkelerinde savaş olmasına rağmen birçok şehirde normal hayatın, ticaretin devam ettiğini söyledi. Bodnar, “Ukrayna’da, alt yapı yatırımları ve diğer yatırımlar için çeşitli iş birliklerini sürdürüyoruz. Konya’nın ticari ve endüstrisi ile Ukrayna arasında fırsatlar doğacağına inanıyorum. İlerleyen zamanlarda Ukraynalı heyetleri Konya’ya getirerek, iş verenler ile görüşmelerini, iş geliştirmelerini ümit ediyorum” diye konuştu.

Son olarak konuşan  Ukrayna Milletvekili Igor Marchuk ise, Ukrayna’ya verdikleri desteklerden dolayı Türkiye’ye teşekkür etti. Ukrayna’nın yeniden yapılandırılması sonrası dünyanın en büyük pazarlarından biri olacağını belirten Marchuk, “Ekonomi ve yatırım için karşılıklı iş birlikleri geliştirmeyi amaçlıyoruz. Türkiye, makine, döküm, otomotiv endüstrisi gibi birçok sektörde yeterli kapasiteye sahip. Ukrayna olarak bunlara ihtiyacımız var. Buralarda iş birlikleri oluşmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, 6 Konyalı firma ile 7 Ukraynalı firma temsilcisi ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.