KONYALI SANAYİCİLERE AİLE ŞİRKETLERİ VE KURUMSALLAŞMA ANLATILDI

Konya Sanayi Odası tarafından, "Aile Şirketleri, Aile Anayasaları ve Kurumsallaşma" online eğitimi gerçekleştirildi. Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ve  işletme temsilcilerinin katıldığı seminerde Rönesans Değişim ve Yönetişim Bilimleri Enstitüsü Yönetim Danışmanı Nedim Narlı, aile şirketleri, kurumsallaşma  ve aile şirketlerinin kurumsallaşma serüvenleri hakkında bilgiler verdi. Narlı, "Aile şirketi olmak kötü bir şey değil. Dünyadaki büyük diye tabir ettiğimiz şirketlerin büyük kısmı aile şirketi. Başarısız olan ve varlığını devam ettiremeyen aile şirketleri,  kurumsallaşmayı sağlayamadıkları için başarılı olamıyorlar" dedi.

Aile şirketleri ve kurumsal şirketlerin karar alma mekanizmalarının farkına dikkat çeken Narlı, "Kurumsallaşmamış aile şirketlerinin en büyük avantajı hızlı karar alınmasıdır. Az sayıdaki yetkili insan hızlı karar alabiliyor. Ama bu aynı zamanda riskli bir karar alma yöntemidir. Kurumsal şirketlerde ise yönetim kurulunda karar alma süreci 2-3 gün sürebiliyor. Risk varsa yönetim kurulundaki herkes bunun farkındadır. Herkes kendi sorumluluğunu bilmektedir" diye konuştu.

Aile anayasasının şirketin kurucuları tarafından yazılması gerektiğini belirten Narlı, şunları söyledi: "Aile anayasası yazılırken dışarıdan bu konuda tecrübeli ve hukuk bilgisi olan bir danışman ile yazmalısınız. Yazılan şirket anayasasının hukuki yolunun olması için bunun Türk Ticaret Kanunu'na aykırı olmaması gerekiyor. Bu yüzden hukuki danışmanlık almanız önemli."

Webinar,  soru ve cevaplar ile devam etti.