KONYALI SANAYİCİLERE, BOSNA HERSEK YATIRIM FIRSATLARI ANLATILDI

Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Adis Alagiç, Konya Sanayi Odası’nı ziyaret ederek Başkan Memiş Kütükcü ile görüştü. Ziyarette, Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ticaretin daha fazla artırılması için neler yapılabileceği istişare edildi. Büyükelçi, Konyalı sanayicilerle de bir araya gelerek, Bosna Hersek’teki yatırım fırsatlarını anlattı.

Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası ve Konya Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde “Bosna Hersek Yatırım Fırsatları ve İşbirliği İmkanları Konferansı” gerçekleştirildi. Konya Sanayi Odası’nda yapılan programda, Konyalı sanayicilere Bosna Hersek’teki yatırım fırsatları ve yapılabilecek iş imkanları anlatıldı.

Toplantı öncesi Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Adis Alagiç’e Konya sanayisi hakkında bilgiler veren Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya’nın sanayi ve üretim alt yapısı ile ilgili bilgiler verdi. Konya’nın geçtiğimiz yıl 3 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyleyen Kütükcü, “Konya geçmişte tarım ambarı olarak anılırdı. Ancak özellikle 1970’li yıllar ile birlikte sanayileşmemiz çok hızlandı. Şu anda yıllık 3 milyar dolar ihracat yapan güçlü bir sanayi üretim şehri haline geldik. Bu yıl sonunda da 3.5 milyar dolar ihracat yapmayı hedefliyoruz. Biz Bosna Hersek ile olan gönül bağımızı ticarete de daha fazla yansıtmak istiyoruz. Bunun için her türlü çalışmayı yapmaya hazırız” dedi.

Türk yatırımcıların daha fazla yatırım yapmasını istiyoruz

Ev sahipliğinden dolayı Başkan Kütükcü’ye teşekkür eden Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Adis Alagiç de, Konya ile Bosna Hersek’in çok güzel ilişkileri olduğunu söyledi. Türkiye ile Bosna Hersek’in karşılıklı ticaretinin 750 milyon dolar olduğunu kaydeden Büyükelçi Alagiç, bu rakamın 1 milyar dolara çıkarmak için çalıştıklarını ifade etti. Büyükelçi Alagiç, “Bosna Hersek’te yatırım yapan ülkelere baktığımız zaman Türkiye 11. sırada yer alıyor. Ama son yıllardaki yatırım sıralamasında 2. sırada geliyor. Biz genel sıralamada da Türkiye’nin daha üst sıralarda olmasını, Türk yatırımcıların daha fazla yatırım yapmasını istiyoruz. Türkiye ile var olan ticari ilişkilerimizi daha da güçlendirmeyi arzuluyoruz. Biz bunun için her türlü çalışmayı yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.

“Bosna Hersek’ten AB ülkelerine daha kolay ihracat yapabilirsiniz”

Ziyaretin ardından Konyalı sanayicilerin ve iş yeri temsilcilerinin katılımı ile “Bosna Hersek Yatırım Fırsatları ve İşbirliği İmkanları Konferansı” gerçekleştirildi. Konferansta, Bosna Hersek ile ilgili bilgiler veren Bosna Hersek Yabancı Yatırımları Geliştirme Ajansı Yatırım Teşvik Dairesi Başkanı Nina Pobric, kendi ülkeleri sayesinde AB ülkelerine daha rahat ihracat gerçekleştirilebileceğini söyledi. Bosna Hersek’ten birçok ülkeye sıfır ya da düşük gümrük vergisi ile ihracat yapma imkanı bulunduğunu kaydeden Pobric, yatırım alanları ve avantajları ile ilgili şu bilgileri paylaştı: “Bosna Hersek’te şu anda yatırım yapmak isteyen yatırımcılara uygun fiyatlar ile arsa temin edebiliyoruz. Elektrik fiyatları, birçok ülkeye göre daha makul düzeylerde. Yine yatırım yapmak istediğiniz bölgelerdeki belediyeler de çeşitli teşvikler veriyor. Bunlar bölgelere göre değişkenlik gösteriyor. Ülkemizde, sıfırdan yatırım yapabileceğiniz gibi var olan bir yatırıma da ortak olabilirsiniz. Sanayi, tarım, turizm, hayvan çiftliği, et üretim ve işleme, soğuk hava depoculuğu gibi alanlarda yatırım yapabilir, ortak olabilirsiniz. Ajans olarak biz her türlü desteği vermeye hazırız.”

Sunumun ardından soru-cevap bölümüne geçildi.

Toplantıya, Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Hüsamettin Sönmez ve Muhammed Selman Eryılmaz, Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu ile sanayiciler ve işyeri temsilcileri katıldı.