KONYALI SANAYİCİLERE KAZAKİSTAN'DAN DAVET
Konya Sanayi Odası'nda Kazakistan Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi. Kazakistan'a yatırım davetinin yapıldığı toplantıda söz alan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, "Türkiye ve Kazakistan arasındaki ticarete Konya olarak pozitif katkı vermeyi, bu ticareti daha iyi yerlere taşımayı istiyoruz" dedi.
Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası ve Konya Ticaret Borsası tarafından Kazakistan Tanıtım Toplantısı düzenlendi. KSO Konferans Salonu'nda yapılan toplantıya Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulı ile çok sayıda sanayici katıldı.
Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya ekonomisi hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Makine imalat sanayi, otomotiv yan sanayi, savunma sanayi, metal döküm sanayi, tarım makine ve aletleri, gıda sanayi, ayakkabıcılık, plastik ambalaj ve değirmen makinelerinin şehrin önde gelen sektörleri arasında olduğunu söyleyen Kütükcü, yenilenebilir enerji, ilaç sanayi, medikal sanayi, kimya, bilişim ve yazılım sektörlerinin de şehrin potansiyel sektörleri olduğunu söyledi.
Konya'nın dış ticaret fazlası veren bir il olduğunu aktaran Kütükcü, şehrin 2018 Ocak-Ağustos döneminde 185 farklı ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini ifade ederek,"Bu dönemde 1 milyar 158 milyon dolardan fazla ihracat gerçekleştirdik. İhracatta ilk üç sektörümüzü makine ve aksamları, otomotiv endüstrisi ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri oluşturuyor. Bu üç sektörümüz şehrin ihracatının yüzde 55'ini gerçekleştiriyor. Şehrimiz 2018 Ocak-Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre su ürünleri ve hayvansal mamulleri sektörü hariç ihracat kalemlerinin tamamında artış gerçekleştirdi" şeklinde konuştu.
Konya ile Kazakistan'ın geliştirilmeye müsait ticaret potansiyeli var
Konuşmasında Konya-Kazakistan ekonomisini de değerlendiren Kütükcü, Konya ile Kazakistan'ın 7 milyon 313 bin dolar karşılıklı ticareti olduğu bilgisini vererek, potansiyelin daha fazla olduğuna dikkat çekti. Konya ile Kazakistan'ın geliştirilmeye müsait bir ticaret potansiyeli olduğuna vurgu yapan Kütükcü, "Konya olarak Kazakistan'a makine, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, kazanlar ve bunların parçalarını, plastik mamulleri ve demir ile çelikten eşyaları ihracat eder durumdayız. Düşük olan ticaret rakamının önümüzdeki günlerde artacağına inanıyorum. Türkiye ve Kazakistan arasındaki ticarete Konya olarak pozitif katkı vermeyi, bu ticareti daha iyi yerlere taşımayı istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Kütükcü, Kazakistan'daki yatırım ortamlarının yerinde görülmesi ve ticaret potansiyelinin artırılması için de Konyalı sanayicilerin katılımı ile bir iş gezisi düzenlemeyi, orada ikili iş görüşmesi yapmayı arzu ettiklerini sözlerine ekledi.
'Kazakistan'a yatırım yapın, her türlü desteği vermeye hazırız'
Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulı da, Konyalı sanayicileri Kazakistan'a yatırım yapmaya davet etti. Ülkelerine 2017 yılında 20 milyar 765 milyon dolar doğrudan yabancı yatırımcı çekildiği bilgisini veren Büyükelçi Abzal Saparbekulı, Kazakistan'a niçin yatırım yapılması gerektiğini şöyle sıraladı: "Ülkemiz hızlı büyüyen ekonomiye ve elverişli vergi sistemine sahip, insan kaynağı sorunu yok. Doğal kaynaklarımız fazla, üretim maliyetleri düşük, yüksek seviyede güvenli iş ortamımız var. Yeni ipek yolu yanında Avrasya Ekonomi Birliği sayesinde geniş piyasalara ulaşabilir, lojistik sorunu yaşamazsınız. Serbest ekonomi bölgeleri, organize sanayi bölgeleri sayesinde teşviklerden ve finansal desteklerden yararlanabilirsiniz. Biz de her türlü bürokratik desteği vermeye hazırız."
Büyükelçi Abzal Saparbekulı, tarım, hayvancılık, gıda, kimya endüstrisi, madencilik metalürjisi, sanayi makineleri ve ekipmanları sektörlerinin öncelikli sektörleri olduğunu, bu alanlarda yabancı yatırımcıların yatırımlarını gerçekleştirebileceğini sözlerine ekledi.
Program soru ve cevaplar ile devam etti.