KONYALI SANAYİCİLERE KIRGIZİSTAN'A YATIRIM DAVETİ

Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü’yü ziyaret etti. Başkan Kütükcü ve Büyükelçi Ömüraliyev, Konyalı sanayicilerin katılımı ile gerçekleştirilen Türkiye-Kırgızistan Yatırım, Ekonomi ve İşbirliği Toplantısında, Konya ile Kırgızistan’ın karşılıklı ticaretinin artırılması için neler yapılabileceğini istişare etti.

Büyükelçi Ömüraliyev ve sanayicilere Konya sanayisi hakkında bilgiler veren Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya’nın Türkiye’nin önemli sanayi üretim merkezlerinden biri olduğunu söyledi. Makine ve aksamları, otomotiv endüstrisi, savunma ve havacılık sanayi ile hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörlerinin Konya’nın en fazla ihracat gerçekleştirdiği sektörler olduğunu aktaran Kütükcü, Konya ile Kırgızistan’ın karşılıklı ticaretinin istenilen seviyenin altında olduğunu belirtti. Konya’dan Kırgızistan’a en fazla tarım makineleri, PVC yapı malzemeleri, yakıt malzemeleri ve değirmen makineleri ihraç edildiği bilgisini paylaşan Kütükcü, “Konya olarak, bu yılın ilk 11 ayında Kırgızistan’a 3 milyon 231 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu rakam maalesef iki dost ülkenin ihracat rakamlarına yakışmıyor. Önümüzdeki dönemde bu rakamları çok daha yukarılara taşıyacağımızı düşünüyorum. Bunun için biz her türlü çalışmayı yapmaya hazırız” dedi.

Kırgızistan’da gümrük vergisiz ihracat avantajı

Ev sahipliğinden dolayı Başkan Kütükcü’ye teşekkür eden Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev de, Konya ile Kırgızistan’ın karşılıklı ticaretinin daha fazla artmasını arzuladıklarını, bunun için büyükelçilik olarak her türlü çalışmayı yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Kırgızistan’ın yatırım avantajları hakkında da bilgi veren Büyükelçi Ömüraliyev, “Kırgızistan’da yatırım yapmak istediğiniz zaman, oraya makine alımlarınızda vergiden muaf oluyorsunuz. Ayrıca Rusya dahil 5 ülkeden 190 milyona yakın insana ürünlerinizi gümrük vergisi olmadan ulaştırabiliyorsunuz. Yatırımcıları Kırgızistan’a bekliyoruz” diye konuştu.

Program soru ve cevaplar ile devam etti