Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

KONYA’NIN MAKİNALARI 120 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR

KONYA’NIN MAKİNALARI 120 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR

KONMAK 2016, İSKON, KONELEX, Konya Sac İşleme Teknolojileri Fuarlarını kapsayan Konya Endüstri Zirvesi’nin açılışı Tüyap Fuar Alanı’nda gerçekleştirildi. 24 ülkeden 504 firmanın ve 1236 markanın yer aldığı fuarın açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, 120 ülkeye makine ihraç eden Konya’nın Türkiye makine ihracatında 6. sırada olduğunu söyledi. 

Konya Vali Yardımcısı Fazlı Akgün, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Hakan Aydoğdu, Makina İmalatçıları Birliği Başkanı Ahmet Özkayan, TÜYAP yetkilileri ve çok sayıda davetlinin katıldığı fuarın açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Konya’nın makine ihracatında Türkiye’de 6. sırada yer aldığını söyledi. Sektörün 2015 yılında 120 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini belirten Kütükcü, Konyalı makinecilerin Türkiye ortalamasının üzerinde performans gösterdiğini bildirdi. Kütükcü, “2015 yılında Türkiye makine sektörünün toplam ihracata oranı yüzde 8,6. Konya makine sektörünün Konya’nın toplam ihracatına oranı ise yüzde 33,4. Konya ihracatının lokomotifi makine sektörü. Zira otomotiv endüstrimizle makinacılarımız arasındaki tatlı rekabette ipi, 2014 Ocak’tan bu yana makinacılarımız göğüslüyor. Makine ve aksamları sektörümüz 2014 yılının Ocak ayından bu yana, 28 aydır Konya ihracatında kesintisiz olarak birinci sırada. Sektör 2015’te, 190 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi. Öyle ki, 2001 yılında sadece 107 milyon dolar ihracat yapan Konya’da, geçtiğimiz yıl makine ve aksamları sektörümüz tek başına 190 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi” şeklinde konuştu.

Makine sektörü Ar-Ge merkezi kurmalı

Sektörün Ar-Ge merkezi konusunda eksikleri olduğuna dikkat çeken Kütükcü, Konya’da iki tane özel sektör Ar-Ge merkezi olduğunu, bir firmanın da başvuru yaptığını söyledi. Makine sektörünün Ar-Ge merkezi başvurusu bulunmadığının altını çizen Kütükcü, “Çok değerli firmalarımız olmasına rağmen, makinacılarımızın henüz bir Ar-Ge merkezi başvurusu yok.  Sektör bu konuda acilen bir adım atmalı, kısa vadede en az birkaç firma Ar-Ge merkezi kurmalı diye düşünüyorum.  Makinaların birbirleriyle iletişim kurarak üretime odaklandığı, 4. Sanayi Devriminin dünyayı değiştirmeye hazırlandığı bir dönemde, biz yenilikçi ve Ar-Ge odaklı adımları atamazsak, rekabet edemeyiz” şeklinde konuştu.

4 fuara 60 binden fazla ziyaretçi bekleniyor

Daha sonra konuşan Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk de, Konya’nın tarım şehri iken, süreç içerisinde tarım makineleri üretmeye başladığını böylelikle makine sektöründe ilerleme kaydettiğini söyledi. Öztürk, “Bugün makine üretiminde ülkemizin ilk şehirleri arasında yer alan Konya’nın yakın gelecekte makine yapan tezgah üretiminde de ilk sıralara geleceğini söyleyebiliriz. Konya gelecekte takım tezgahları sektöründe de büyüme kaydedecektir. Fuarımız bu hedef için önemli rol oynayacaktır. Konya endüstri zirvesi adı altında açılışını yaptığımız 4 fuarımızın ziyaretçi hedefi 60 bin rakamını aşmaktır. Bu rakam Konya ekonomisine katkı sağlayan bir fuarımızın daha açılışını yaptığımızı göstermektedir” dedi.  Konuşmaların ardından protokol üyeleri fuarın açılışını gerçekleştirdi. Protokol üyeleri, fuara katılan firmaları stantlarında ziyaret ederek, fuarın hayırlı geçmesini diledi.