KSO, 3. VE 4. KOMİTE BAŞKANLARI SEKTÖRLERİNİ ANLATTI
Konya Sanayi Odası’nın Eylül Ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Memiş Kütükcü’nün başkanlığında yapılan toplantıda, KSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M. Zahid Çatlı, Oda’nın aylık faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Meclis toplantısında ayrıca KSO 3. ve 4. Meslek Komitesi Başkanları da birer sunum gerçekleştirerek, yaptıkları çalışmalar ve sektörleri hakkında bilgi verdi.
İlk olarak sunumunu gerçekleştiren Konya Sanayi Odası’nın Un-Unlu Mamuller ve Ekmek Üretim Sanayini temsil eden 3. Meslek Komitesi’nin Başkanı Osman Doğan, sağlıklı ve doğal beslenme bilinciyle beslenme kalitesini artırmayı amaçladıklarını söyledi. Fırıncılık sektörünün öncelikli sorunları hakkında bilgi veren Doğan, işletmelerin küçük olması ve teknoloji kullanımının yetersiz olmasının, ekmek israfının ve ekmek fiyatlarının neden olduğu haksız rekabetin öncelikli sorunları olduğunu belirtti. Doğan, şöyle devam etti: “İşçilik maliyetlerinin yüksek olması, kalifiye eleman ihtiyacı, üretim aşamalarındaki gramaj konuları, enerji ve kira maliyetleri sektörümüzün önde gelen sorunları arasında yer alıyor. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de ekmek ve unlu mamuller sektöründe çalışan kişilerin mutlaka sektörle ilgili eğitim alma zorunluluğu getirilmeli, yine meslek liselerinde sektörümüzle ilgili bölümler açılarak öğrencilerin burayı tercih etmesi teşvik edilmeli.”
Daha sonra sunumunu gerçekleştiren Şeker-Şekerli Maddeler ve Çikolata Sanayini temsil eden 4. Meslek Komitesi’nin Başkanı Ömer Çeçen de, tüketicilerin kaliteli ve uygun fiyatla ürünlere ulaşabilmesini amaçladıklarını ve ihracatta sektörel olarak istikrarlı ve sürdürülebilir üretimin yapılması için çalıştıklarını söyledi. Sektörün öncelikli sorununun kalifiye eleman bulamama olduğuna dikkat çeken Çeçen, Komite olarak, sektörün özellikle meslek liseli gençler tarafından tercih edilmesi için çalıştıklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Sektörün bir diğer önemli sorunu, Suudi Arabistan pazarında halal belgesi alma zorunluluğu olması ve bunun tek bir yetkili firma tarafından verilmesi. Bu durum, o bölgeye ihracat yapan sanayicilerimizi zorlamaktadır. Bu sorunun çözümü için çeşitli girişimlerde bulunuyoruz.”
Çeçen, ayrıca akide şekerine coğrafi işaret alınması için çalışmalara başladıklarını da sözlerine ekledi.