Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

KSO BAŞKANI KÜTÜKCÜ: “ÜRETİM VE TİCARETTE ÖNEMLİ DEĞİŞİMLER YAŞANIYOR”

KSO BAŞKANI KÜTÜKCÜ: “ÜRETİM VE TİCARETTE ÖNEMLİ DEĞİŞİMLER YAŞANIYOR”

Dünyanın ve Türkiye'nin gündeminde olan Endüstri 4.0 konusu Konya'nın da gündeminde. ASKON tarafından da Endüstri 4.0 Zirvesi düzenlendi. Zirvede konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, yeni sanayi devrimi ile birlikte dünyadaki mevcut üretim ve ticaret metotlarında da önemli değişimler yaşandığına dikkat çekerek, insan kaynağı vurgusu yaptı.

Konuşmasında verimlilik konusunun altını çizen Kütükcü, "Türkiye sanayide önemli mesafeler kat etti. Ancak artık dünün anlayışı ile bundan sonraki yolu yürüyemeyiz. Yeni dönemde bizler tüm imkanları kullanarak işletmelerimizi daha verimli hale getirmek zorundayız. Her birimiz verimliliğe odaklanmak için teknolojiyi ve diğer tüm unsurları maksimum oranda kullanmak durumundayız. Bu değişimi kendi işletmelerimizde hayata geçirmeliyiz" şeklinde konuştu.

KOS'taki lisenin öğrencileri endüstri 4.0'ın aradığı eleman olacak

Endüstri 4.0'ın getirdiği teknolojik yenilikleri yetişmiş insan kaynağının kullanacağını dile getiren Kütükcü, insan kaynağı yetiştirmenin öncelikler arasında yer alması gerektiğini belirtti. Kütükcü, Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin, Türkiye'nin 8. proje okulu olduğunu, buradaki öğrencilerin geleceğin teknolojilerini kullanacak düzeyde yetiştiğini aktardı.

Konya Sanayi Odası olarak da Endüstri 4.0 konusunda çalışmalar yürüttükleri bilgisini paylaşan Kütükcü, KSO öncülüğünde kurulan Innopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde firmalara üretim odaklı güçlü bir platform sunarak, araştırma geliştirme yapmaya olanak sağladıklarını bildirdi. Innopark'ın üretim odaklı bir teknokent olduğunu vurgulayan Kütükcü, "Konya'da artık Ar-Ge kültürü oluştu. 15 ay öne 4 Ar-Ge Merkezi vardı. Şu anda 23 Ar-Ge ve Tasarım Merkezimiz oldu. Kendi Ar-Ge merkezini kuramayan işletmelerimize de, Innopark'ta araştırma geliştirme faaliyetlerini yapmalarına olanak sağlıyoruz. Sadece ofis ölçeğindeki araştırmaların yapıldığı değil, üretim araştırmalarının da yapıldığı atölyeler inşa ettik burada " ifadelerini kullandı.

Güçlü olmak istiyorsak, sanayinin milli gelir içindeki payını artırmalıyız

Daha sonra konuşan Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Makine İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sevda Kayhan Yılmaz ise, Endüstri 4.0'ın birçok farklı tanımının yapıldığını ancak, en önemli sonucunun hayatımızı değiştirecek bir gerçek olduğunu söyledi. Bir ülkenin gelişmesi için sanayinin milli gelir içindeki payının artması gerektiğini ifade eden Yılmaz, "Dünyanın en güçlü sanayilerine bakarsanız, bunların makine sektöründe güçlü olduğunu görürsünüz. Bu ülkeler dünya ekonomisinde de güçlü ülkeler. Bunu yapmanın en kolay yolu katma değeri yüksek üretimi artırmaktır. Bizim yapmamız gereken bu anlamda otomasyonu artırarak, verimliliği ve sürdürülebilirliği sağlamak olmalı" şeklinde konuştu.

Ülkenin kalkınmasında üzerimize düşeni yapmaya hazırız

ASKON Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım da, ASKON olarak ülkenin ticari anlamda kalkınması için birçok çalışma yaptıklarını söyledi. Yıldırım, şunları aktardı: "Gelişen Türkiye'nin geleceğine yönelik katkı sağlamak en büyük hedefimiz. Yaptığımız çalışmalarla ülkemizin ticari anlamda yükselişinde üzerimize düşen her görevi yerine getirmeye çalıştık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda çeşitli yurt dışı gezileri düzenledik, alım heyetlerini ülkemize getirdik. Bugün de çok önemli bir konu olan Endüstri 4.0'a ev sahipliği yapıyoruz. Endüstri 4.0'ın önemini de bugün işin uzmanlarından dinleyeceğiz. İnşallah programımız hayırlı sonuçlara vesile olur."

Innopark, dijital dönüşüme katkı sağlayacak

Innopark Genel Müdürü M. Fatih Botsalı ise, endüstri 4.0 konusunda müşterek çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çekti. Bölgesel çapta stratejiler oluşturulup, üniversitelerin ve teknoparkların bu stratejilerin hayata geçmesinde rol alması gerektiğini bildiren Botsalı, "Bölgemizin inovasyon merkezi olan Innopark Teknoloji Geliştirme Bölgemizde işletmelerin dijital dönüşümüne katkı sağlayan önemli bir ortak olma niyetindeyiz. Bu doğrultuda bölgemizde dijital dönüşümleri başlatacak bazı kararlar aldık. Projelerimizi önümüzdeki dönemlerde devreye koyacağız" dedi.

Botsalı, yapılacak olan işler için bir ekosistem oluşturmanın gerekliliğine dikkat çekerek, iyi çalışan ekosistemle Endüstri 4.0 dijital dönüşümün daha kolay olacağını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından FESTO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Türüdü, Endüstri 4.0 ve FESTO konulu sunumunu gerçekleştirdi.