KSO BAŞKANI KÜTÜKCÜ, İHRACATÇILARA YURT İÇİ NAVLUN DESTEĞİ, İLÇELERE ÜST BÖLGE TEŞVİĞİ İSTEDİ
Konya Sanayi Odası (KSO), Konya Ticaret Odası (KTO), Konya Ticaret Borsası (KTB) ve MÜSİAD Konya Şubesi tarafından düzenlenen Konya Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin ihracatın ithalatı karşılama oranında tarihi bir zirveye doğru gittiğini söyledi. Zirvede söz alan KSO Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü ise, Konya’nın ilçelerinin kalkınmasını hızlandırmak için üst bölge teşviği ve ihracatçılara yurt içi navlun desteği istedi.
Konya Ekonomi Zirvesi’ne bakanlık bürokratlarıyla birlikte katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin milli gelire göre dünyanın 18. ülkesi, ekonomi yönünden Avrupa’nın 7. büyük ekonomisine sahip olduğu bilgisini paylaşıp, tüm gelişmelere rağmen Türkiye’nin ihracatının istenilen seviyede olmadığını anlattı. Bakan Zeybekci, “Türkiye 13 yıldan beri ortalama olarak yüzde 12,5 oranında ihracatını artırarak bu noktaya geldi. 36 milyar dolardan 171 milyar dolara geldi. Ekonomi Bakanlığı'nın verdiği, devletin kullandığı resmi ihracat rakamlarında 157,5 milyar dolar olarak görülen ihracatımız, serbest bölgelere giren çıkan net ihracat ve bavul ticaretini de üzerine koyduğumuz zaman 171,5 milyar dolarlık bir seviyeye geldi. Ancak ihracat rakamlarımız halen istediğimiz seviyede değil” ifadelerini kullandı.
Döviz kurundaki artışın ihracata etkisini de değerlendiren Zeybekçi, “2014 yılındaki dolar euro paritesi bugün olsaydı, Türkiye’nin ihracatını euroya göre değerlendirmiş olsaydık, Temmuz ayı ihracatı yüzde 8'ler civarında bir eksiyle değil euro ile değerlendirilmiş olsaydı yüzde 10'lar seviyesinde artıda olmuş olacaktık. Sonuçta eksi mi, eksi. Geçen sene 171 milyar dolar olan ihracat bu sene 160 milyar doların biraz üstünde olma ihtimali var. Yani 160 milyar dolar, 161 milyar dolar civarında olma ihtimali var. Ama bunu ne olur aklımıza iyi not edelim, Türkiye ihracatın ithalatı karşılama oranında tarihi bir zirveye doğru gidiyor” dedi.
Konya Valisi Muammer Erol ise, programın ekonomi açısından güzellikler getirmesini dileyerek, bu tür programların ilham verici olduğunu belirtti. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, ekonomi zirvesinin Konya ve ülke ekonomisi açısından hayırlı olmasını temenni etti.
‘Marmara havzasına alternatif üretim merkezi olduk’
Programda konuşan KSO Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Türkiye’nin yakaladığı siyasal ve ekonomik istikrar ikliminde, bir yandan yılların getirdiği problemleri çözmeye çalışırken, bir yanan da ekonomik kalkınma sürecine girildiğini ifade etti. Ekonomik kalkınma sürecinde itici gücün ihracat olduğunu vurgulayan Başkan Kütükcü, “10 yıl önce Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde sadece 187 firma vardı. Şu an 492 firma üretim yapmakta ve 30 binin üzerinde istihdam sağlanmaktadır. Hali hazırda 104 firma da üretime başlamak üzere inşaat çalışmalarına devam etmektedir. Konya’nın ihracatına bakacak olursak, 10 yıl önce; 677 olan ihracatçı firma sayımız, 2.2 kat artarak bin 543’e ulaştı. 424 milyon dolar olan ihracatımız, 3.5 kat artışla 1 milyar 511 bin dolara yükseldi. İhracatının yüzde 67’si sanayi mamullerinden oluşan, dış ticaret fazlası veren net bir sanayi şehri haline geldik. Otomotiv yan sanayinde, makine imalat sanayinde, gıdada, savunma sanayinde, ayakkabıda, dökümde ve pek çok sektörde şehir olarak iddia ortaya koyduk, biz de varız dedik. Bugün Ortadoğu’dan Avrupa’ya, Afrika’dan Amerika’ya dünyanın 170 ülkesinde Konyalı sanayicilerin, çalışanların alın teri ile ürettikleri kullanılıyor. Türkiye’nin 1000 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 24 firma ile Türkiye’de 8’inci sıraya yükseldik. 8 faal organize sanayi bölgesi, özel sanayi siteleri, üniversiteleri, teknokentleri, yüksek hızlı tren ağları ile Marmara Havzasına alternatif bir üretim merkezi haline geldik. İşte tüm bunlar, bu coğrafyanın girişimci ruhu ve istikrarla elde edilen kazanımlardan sadece bir kaçı. Bu kazanımlara sahip çıkmak da, başta siyasiler olmak üzere bu ülkede yaşayan herkesin ortak sorumluluğudur” şeklinde konuştu.
Konya, limanlara yakın şehirlere göre lojistikte dezavantajlı durumda
Konuşmasında şehrin bazı taleplerini de dile getiren Başkan Kütükcü, teşvik siteminde sektörel ve bölgesel sisteme geçilmiş olmasının ülkemiz açısından önemli bir yaklaşım olduğunu söyleyip, sistemin değişen küresel ve ulusal şartlara göre yenilenmesi gerektiğini düşündüklerinin altını çizdi. Kütükcü,”Sektörel teşviklerin tekrar belirlenmesi ve özellikle de ilçe düzeyine kadar inen farklılaşmayı içermesi gerekmektedir. Konya’mızın bazı ilçeleri var ki; sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi açısından hakikaten teşvik edilmeye ihtiyaç duyuyor. Ayrıca Anadolu’da üretim yapan sanayiciler olarak, limanlara yakın şehirlere göre lojistikte dezavantajlı durumdayız. Bunun için Konya gibi Anadolu şehirlerinin yurtiçi lojistikte desteklenmesini, ihracatçılarımıza üretim yerinden en yakın limana veya sınır kapısına kadar olan taşımalarda akaryakıt ÖTV iadesi sistemi getirilmesini talep ediyoruz” dedi.
Konya iş dünyasının sorunlarına çözüm önerileri oluşturulacak
Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, programın Konya iş dünyasının sorunlarını yerinde dinlemek ve ortak akılda çözüm önerileri oluşturmak amacıyla düzenlendiğini belirterek, “Ümit ediyorum ki bu toplantı, Konya’nın hak ettiği daha güzel bir geleceğe ulaşması yolunda önemli bir katkı verecektir. Ülkemizin şu an içinde bulunduğu böylesine bir dönemde özel sektör ve devlet işbirliğiyle ekonomiyi konuşmaktayız. Toplantımız, Türkiye ekonomisinin hızlı yükselişini içine sindiremeyen iç ve dış şer odaklarına en güzel cevaptır” dedi.
Konya modeli, Türkiye’de kardeşçe yaşamanın en büyük örneği
Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik ise, iş dünyasının daha fazla yatırım yapabilmesi için üç faktörün önemine vurgu yaparak, “Bunlar huzur, adalet ve istikrardır. Farklı zenginlik olarak görüp, huzur içinde kardeşçe ve insanca yaşamanın en büyük örneğini Konya’da yaşıyoruz. ‘Konya Modeli’ Türkiye’de kardeşçe yaşamanın, huzurun en güzel tablosudur. İş dünyası olarak özellikle ekonomik alanda yapılan olumlu çalışmaların devam etmesini istiyoruz. Türkiye, enerjisini tekrar ekonomik büyümeye vererek ekonomiyi gündemin ilk maddesine taşımalıdır” ifadelerini kullandı.
Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım ve Teşvik Genel Müdürü İbrahim Uslu’nun da birer sunum yaptığı programın sonunda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, KSO Başkanı Memiş Kütükcü, KTO Başkanı Selçuk Öztürk ve KTB Başkanı Hüseyin Çevik katılımcıların sorularını yanıtladı.