Bu web sitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitemizde en iyi deneyimleri yaşamanız için çerezleri kullanır.

Reddet Kabul Et
Haberler

KSO BAŞKANI KÜTÜKCÜ’DEN ‘VERİMLİLİK VE KAPASİTE REFORMU’ ÇAĞRISI

KSO BAŞKANI KÜTÜKCÜ’DEN ‘VERİMLİLİK VE KAPASİTE REFORMU’ ÇAĞRISI

Konya Sanayi Odası, tüm sektörlerdeki sanayicilerin katıldığı ortak meslek komitesi toplantısını gerçekleştirdi. Sanayicilerin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, Konya sanayisinin mevcut durumundan geleceğe dair yapılması gerekenlere, küresel ekonomide yaşananlardan teröre,  yeni asgari ücretin işletmelere etkilerinden yeni çalışma alışkınlıklarına dair pek çok konuda görüş alışverişinde bulunuldu.

Toplantının açılışında söz alan Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Konya sanayisinde yaşanan gelişmeler hakkında bilgi vererek, ‘verimlilik ve kapasite reformu’ vurgusu yaptı. Sanayide verimliliğin ve kapasite kullanım oranlarının artırılması gerektiğine dikkat çeken Kütükcü, “Sanayimizin rekabet gücünü artırmak için, verimlilik ve kapasite kullanım oranlarını mutlaka artırmalıyız. Bir yandan ülkede reform paketleri açıklanırken, bizler de 2016’da işletmelerimizi mercek altına alarak, verimlilik ve kapasite reformları yapmalıyız” şeklinde konuştu.  

5’inci genişleme alanında hedef 2016 sonu

Kütükcü, komite toplantısına katılan sanayicilere, ‘Konya’nın Ar-Ge ve İnovasyon Serbest Bölgesi’ olarak nitelendirdiği Innopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi hakkında da bilgi vererek, Innopark’a sahip çıkmaları çağrısında bulundu. Konya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki gelişmeleri de aktaran Kütükcü, 4’üncü genişleme alanındaki yatırımların devam ettiği bölgede, yatırım iştahının sürdüğünü, şu anda 7 milyon metrekare büyüklüğündeki 5’inci genişleme alanında satın alma çalışmalarını yürüttüklerini ve hedeflerinin 2016 sonunda bu bölgeyi de yatırıma açmak olduğunu sözlerine ekledi.

Çin ekonomisine dikkat

KSO’nun ortak meslek komitesi toplantısına katılan Turkey Macro View (TMV) Consulting Genel Müdürü Ekonomist Serkan Özcan ise, küresel ekonomide ve Türkiye’de yaşananları değerlendirdi. Konuşmasında ABD’nin küresel krizden halen çıkamadığını belirten Özcan, Çin ekonomisindeki süregelen sorunlara dikkat çekti. Çin’deki ekonomik değişimlerin tüm dünyayı etkileyecek bir potansiyeli olduğunu ifade eden Özcan, “Gelen ekonomik veriler Çin’in eski gücünde ilerleyemediğini ve ilerleyemeyeceğini gösteriyor. Çin devrilmedi, ama sallanıyor adeta. Çin ekonomisinin bir an önce düzelmesi, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin hayrına olur” ifadelerini kullandı.   

“Yeni dünya düzeninde Türkiye’nin önemi daha iyi anlaşılacak”

Türkiye için 2016’nın 2015’ten daha zor olmayacağı öngörüsünde bulunan Özcan, ülkenin yeni anayasadan, emek piyasasına, Ar-Ge’den enerjiye değin her alana sirayet eden bir reform silsilesi başlatması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin hemen hemen her alanda nitelik sorununu çözmesi gerektiğini ifade eden Özcan, “Şayet dünya rekabet sıralamasında daha üst sıralarda yer almamızı sağlayacak reformları yapamazsak 2023 hedefleri ümit olarak kalır. Bu alanlarda reformlar yapabilirsek, Türkiye’nin önü çok açık diye düşünüyorum. Yeni dünya düzeninde Türkiye’nin oynadığı rolün gün geçtikçe artacağını, öneminin daha fazla anlaşılacağını düşünüyorum. Nitekim AB’den vize serbestisi meselesi, yeni faslılar açılması gibi olumlu sinyaller gelmeye başladı” şeklinde konuştu.

“Yeni başbakan yardımcılığı en önemli kazanımlardan biri”

Özcan, Türkiye’nin geçtiğimiz yıllarda hem siyaseten hem de ekonomik olarak çok ciddi kazanımlar elde ettiğini, yeni dönemin en önemli kazanımlarından birisinin de reformlardan ve yatırımlardan sorumlu bir başbakan yardımcılığının oluşturulması olduğunu sözlerine ekledi.

Toplantıya katılan Yeminli Mali Müşavir Ali Yerli, yeni asgari ücretin ekonomiye ve işletmelere etkilerini anlatan bir sunum yaparken, stratejik planlama ve bilgi yönetimi konularında faaliyet gösteren Paradigma Consultancy’nin Kurucusu Haluk Ünaldı da “Bilgi Toplumunda Yeni Çalışma Alışkanlıkları” konulu bir konferans verdi.